Τη λήψη μέτρων για την αποφυγή ναυαγίων στην Πάτμο και στους Λειψούς, σε σημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα, όπου έχουν προσαράξει πολλά σκάφη στα τελευταία χρόνια, ζητά με επιστολή του προς το Γραφείο Επιχειρήσεων Τοποθεσίας Φάρων Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Γεώργιος Καμίτσης επιμελητηριακός σύμβουλος, ενεργός πολίτης και κάτοικος Πάτμου.
Αφορμή για την επιστολή, όπως ο ίδιος εξηγεί στην «δ», στάθηκε το γεγονός πως παρακολούθησε από κοντά την επιχείρηση που στήθηκε από τις συναρμόδιες υπηρεσίες για το ναυάγιο στην περιοχή «Κουλούρα» των Λειψών (όπως φαίνεται στη σχετική φώτο που δημοσιεύει η «δ»), μια από τις δύο περιοχές για τις οποίες ζητά να ληφθεί μέριμνα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο κ. Γ. Καμίτσης, πολλά τουριστικά σκάφη που επισκέπτονται τα Δωδεκάνησα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της ανύπαρκτης σήμανσης, προσαράζουν στα συγκεκριμένα σημεία, γι αυτό και είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα, καθώς από θαύμα μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.
Για το θέμα έχει ήδη ενημερώσει του Δήμους Πάτμου και Λειψών, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάτμου, τις Λιμενικές Αρχές Πάτμου και Λειψών, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και τους βουλευτές του νομού.

Στην επιστολή του προς Γραφείο Επιχειρήσεων Τοποθεσίας Φάρων Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Γ. Καμίτσης, επισημαίνει τα εξής:
Αξιότιμε Διοικητή της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, Αρχιπλοίαρχε κ. Ανδρέου Λουκά
Στις 22 Αυγούστου παραβρέθηκα στον εορτασμό της Παναγίας του Χάρου στους Λειψούς και είδα από κοντά την αγωνία των αρχών για την επιχείρηση:
«Ναυάγιο στην περιοχή Κουλούρα στους Λειψούς».
Ευτυχώς που το ατύχημα δεν ήταν θανατηφόρο και αποφεύχθηκε η ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής. Στην ευρύτερη περιοχή μας έχουμε δύο σημεία, ιδιαίτερα επικίνδυνα, με ιστορικό προσαράξεων και ναυαγίων.
-Πάτμος, στην περιοχή «Ξέρα του Χιλιομοδιού»
-Λειψοί, στην περιοχή «Ξέρα της Κουλούρας».
Έχω ζητήσει επίσημα και αναμένω από τις Λιμενικές αρχές Πάτμου και Λειψών το αρχείο, από το 2010 και έπειτα, προκειμένου να έχουμε πλήρη γνώση στοιχείων. Πιστεύω πως σε αυτά τα σημεία πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση (Φάρος; ) με σκοπό την αποφυγή νέων ατυχημάτων.
Έργο άμεσης προτεραιότητας είναι και η τοποθέτηση πράσινου φανού στην είσοδο του Λιμένα της Σκάλας Πάτμου για την μέγιστη ασφάλεια των πλοίων.
Μέσα από την διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης αυτών των 3 έργων θα καταφέρουμε τα εξής:
Α) Μείωση των ατυχημάτων που θέτουν σε ταλαιπωρία την Λιμενική Αρχή, το Υπουργείο Ναυτιλίας, τους ιδιοκτήτες των σκαφών και του επιβαίνοντες.
Β) Αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης.
Γ) Αποφυγή δυσφήμισης για τα νησιά μας όπου η ιδιαίτερη τους ομορφιά στις ακτογραμμές κρύβει κινδύνους απρόσμενους.
Στην περιοχή μας υπάρχει τεχνογνωσία στο αντικείμενο κατασκευής Φάρων, υποβρύχιων εργασιών σε ειδικές συνθήκες και ειδικό εξοπλισμό. Η χρηματοδότηση σε παρόμοια έργα σε άλλα νησιά έχει γίνει από τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία.
Σας στέλνω τα στοιχεία από τις Λιμενικές αρχές μόλις τα παραλάβω.
Υπάρχει φωτογραφικό αρχείο, από τα ατυχήματα, εάν σας είναι χρήσιμο.
Είμαι στην διάθεση σας για κάθε πληροφορία.
Παρακαλώ για τις ενέργειες σας».

 

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ