Ορισμένοι θα εγκατασταθούν σε σπίτια

Νέα σύσκεψη για την απομάκρυνση των τσιγγάνων από την περιοχή «Κορακόνερο» πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης και ο επικεφαλής των τσιγγάνων κ. Βασίλης Στηροκλέας. «Προχωράμε βήμα βήμα για να αντιμετωπίσουμε το θέμα που αφορά την εγκατάσταση των τσιγγάνων σε άλλο χώρο. Η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Προχωράμε με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης. Σε συνέντευξη τύπου μετά τη σύσκεψη ο επικεφαλής των τσιγγάνων κ. Βασίλης Στηροκλέας δήλωσε πως η υπόθεση είναι σε καλό δρόμο. «Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Είμαστε σε καλό δρόμο και δεν απέχουμε πολύ από τη λύση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Στηροκλέας και υπογράμμισε πως σε πρώτη φάση όσοι «Ρόμ» επιθυμούν μπορούν να εγκατασταθούν σε οικίες. «Όσοι τσιγγάνοι επιθυμούν μπορούν να εγκατασταθούν σε οικίες μέχρι να υποδειχθεί ο κατάλληλος χώρος στον οποίο θα δημιουργηθεί οικισμός που να διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές.

Μετά θα απομακρυνθούν οι τσιγγάνοι από την περιοχή «Κορακόνερο», δήλωσε ο κ. Στηροκλέας. Ο επικεφαλής των τσιγγάνων αναφέρθηκε και στους πόρους που θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη των τσιγγάνων στο κοινωνικό σύνολο. «Για να δοθούν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις για τους τσιγγάνους. Οι τοπικές αρχές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της ενσωμάτωσης των Ρομ στην κοινωνία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στηροκλέας. «Εύχομαι όλοι να αντιληφθούν πως θα πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα των τσιγγάνων. Θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για την δημιουργία οικισμών», τόνισε ο επικεφαλής των «Ρομ» και συμπλήρωσε πως οικισμοί για τους τσιγγάνους έχουν δημιουργηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σε ερώτηση αν θα πραγματοποιηθεί και άλλη συνάντηση με το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιακο και τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκο Θεοδωρίδη, ο κ. Στηροκλέας δήλωσε: «Μετά τις εκλογές θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση. Θα παραδώσω στους αρμοδίους φορείς συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των οικογενειών που θα εγκατασταθούν σε οικίες». Ο κ. Στηροκλέας δήλωσε πως στον καταυλισμό που βρίσκεται στην περιοχή «Κορακόνερο» ζουν 40 με 45 οικογένειες. «Δεν θα φύγουν όλες οι οικογένειες των Ρομ από τον καταυλισμό. Το αναφέρω γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον.

Στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. Είμαι υποχρεωμένος να διασφαλίσω τα συμφέροντα των Ρομ », δήλωσε ο κ. Στηροκλέας και πρόσθεσε πως χρειάζεται χρόνος για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκο Θεοδωρίδη. «Χρειάζεται χρόνος για να διεξάγουμε διάλογο.

Πιστεύετε πως μας αρέσει να ζούμε σε άθλιες συνθήκες; Είμαι διατεθειμένος να συμβάλω ώστε να εγκατασταθούν οι τσιγγάνοι σε άλλο χώρο. Θέλω όμως να είναι όλοι ευχαριστημένοι δηλαδή και εμείς και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μετά από τη διεξαγωγή σωστού και αποτελεσματικού διαλόγου», δήλωσε ο κ. Στηροκλέας. Υπενθυμίζεται πως ο καθορισμός χώρων για την εγκατάσταση των τσιγγάνων είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την εκταμίευση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ.

Από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου έχει αποφασιστεί η εγκατάσταση των τσιγγάνων σε χώρους που βρίσκονται κοντά στον παλαιό ΧΑΔΑ και στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Ωστόσο υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους. Δεν συμφωνούν όμως και οι τσιγγάνοι με την απόφαση που έχει ληφθεί. Σε προηγούμενη σύσκεψη ο κ. Στηροκλέας δήλωσε πως έχει εντοπίσει άλλους χώρους που είναι πιο κατάλληλοι για την δημιουργία οικισμών για τους «Ρομ».

4 σχόλια στο Μελετάται ως λύση η δημιουργία οικισμού για τους τσιγγάνους

 1. Avatar Ο/Η Γιωργος λέει:

  ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ! ΕΧΕΙΣ ΒΑΛΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΕΣΥ, Ε?

 2. Avatar Ο/Η Коронакис Димитриос λέει:

  ΣΚΑΣΕ ΡΕ ΝΑΖΙ

 3. Avatar Ο/Η Γιωργος λέει:

  Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΕΙ. ΚΑΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΓΥΦΤΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΓΥΦΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ. ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ?

 4. Avatar Ο/Η Marios Valais λέει:

  ΟΠΟΤΕ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΕΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑ ΜΠΕΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ