Τοπικές Ειδήσεις

Μετατίθεται για τον Μάιο του 2022 ο διεθνής διαγωνισμός για την καθαριότητα στον Δήμο Ρόδου

Μετατίθεται για τον Μάιο του 2022, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου της καθαριότητας στο νησί της Ρόδου, σε ιδιωτική εταιρεία.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι, όπως έγραψε η «δημοκρατική», να προχωρήσει τη διαδικασία διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού με κριτήριο την συμφερότερη από οικονομικής και τεχνικής απόψεως προσφορά για την ανάθεση των έργων της αποκομιδής – μεταφοράς και διαχείρισης αποβλήτων, την σάρωση (μηχανική και χειρονακτική), την χορτοκοπή – κλαδοκοπή (μηχανική και χειρονακτική), την αποκομιδή και διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας και τον οδοκαθαρισμό, σε ιδιωτική εταιρεία.
Ο νέος διαγωνισμός δεν θα αφορά στο σύνολο του νησιού αλλά προγραμματίζεται να κοπεί στα δύο, στο Βόρειο και το Νότιο, ενώ η διαχείριση του πρασίνου θα αποτελέσει ξεχωριστό πεδίο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος της νέας υπηρεσίας θα προϋπολογιστεί από 8 έως 10 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Η διαδικασία δεν κινήθηκε άμεσα και για την ολοκλήρωσή της απαιτείται χρόνος μεγαλύτερος του 8μήνου αν και εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των επιμέρους βημάτων από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες αλλά και ενστάσεις από τους διαγωνιζόμενους.
Με δεδομένο ότι οι αναθέσεις που έχουν γίνει σε δύο εταιρείες, μια της Ρόδου και μια της Δράμας για την πραγματοποίηση του έργου ολοκληρώνονται την 19η Σεπτεμβρίου 2021, η δημοτική αρχή δρομολογεί την επανάληψη όμοιας διαδικασίας με ανάρτησή της στο ΚΗΔΜΗΣ γι ακόμη ένα 8μηνο.
Θυμίζουμε ότι με ομόφωνη απόφαση που έλαβε την 7η Ιουνίου 2021 σε δια περιφοράς συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου εγκρίθηκε η ανάθεση υπηρεσιών καθαρισμού και μισθώσεων απορριμματοφόρων στις 10 δημοτικές ενότητες του νησιού.
Η συγκεκριμένη λύση είχε προταθεί αρμοδίως ως η μόνη ενδεδειγμένη για την υλοποίηση του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την διενέργεια νέου διεθνούς διαγωνισμού.
Πιο συγκεκριμένα η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την ανάθεση των μισθώσεων απορριμματοφόρων με πλήρωμα στις Δημοτικές Ενότητες Δ.Ε. Ρόδου, Δ.Ε. Ιαλυσού, Δ.Ε. Καλλιθέας, Δ.Ε. Αφάντου, Δ.Ε. Αρχαγγέλου, Δ.Ε. Πεταλούδων, Δ.Ε. Καμείρου, Δ.Ε. Αταβύρου, Δ.Ε. Λινδίων, Δ.Ε. Νότιας Ρόδου για χρονικό διάστημα 92 ημερολογιακών ημερών.
Ενέκρινε ακόμη την ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων στις Δημοτικές Ενότητες Δ.Ε. Ρόδου, Δ.Ε. Ιαλυσού, Δ.Ε. Καλλιθέας, Δ.Ε. Αφάντου, Δ.Ε. Αρχαγγέλου, Δ.Ε. Πεταλούδων, Δ.Ε. Καμείρου, Δ.Ε. Αταβύρου, Δ.Ε. Λινδίων, Δ.Ε. Νότιας Ρόδου για χρονικό διάστημα έως 85 εργάσιμων ημερών (6ήμερη εργασία την εβδομάδα) πλην Κυριακών και αργιών.
Οι συμβάσεις θα ανατεθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 με τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Π/Υ 2021.
Κατόπιν και της λήξης της πολυετούς σύμβασης διαχείρισης αποβλήτων και λαμβάνοντας υπόψη την κατάρτιση νέου διαγωνισμού ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, τις τροποποιήσεις του Ν. 4412/2016 από το Ν. 4782/2021 που επιβάλλουν αναπροσαρμογές στην κατάρτιση των νέων συμβατικών τευχών και τους χρόνους που εκτιμώνται κατ ’αρχήν για την ολοκλήρωσή του, κρίνεται επιτακτική η ανάθεση υπηρεσιών για την υποστήριξη της καθαριότητας και την στοιχειώδη εκτέλεσή της.
Οι υπηρεσίες καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων δεν είναι ομοειδείς με αυτές της αποκομιδής των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 14 του Ν. 4071/2012 (ΦΕΚ Α’ 85/11-4-2012) όπως ισχύουν, οι διακριτές πιστώσεις ανά Δημοτική Ενότητα των Καλλικρατικών Δήμων μπορούν να εκτελούνται αυτοτελώς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου