Ειδήσεις

«Πάτωσαν» οι εκδρομές των τουριστών στη Ρόδο!

Εκδρομές με μόλις 8 Ευρώ προσφέρουν τουριστικά πρακτορεία στη Λίνδο (μαζί με το φαγητό). Τουλάχιστον αυτές οι τιμές αποτυπώνονται σε διαφημιστικά φυλλάδια που κυκλοφορούν. Μπορεί η τουριστική κίνηση στη Ρόδο να έχει αγγίξει ταβάνι, καθώς οι πληρότητες έχουν φθάσει στο 100%, η κίνηση στην αγορά δεν βρίσκεται όμως σε αντιστοιχία με τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών που φιλοξενεί το νησί. Και ενώ οι τοπικές επιχειρήσεις προσδοκούσαν αύξηση των εισπράξεων τον Αύγουστο, έρχεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε συνδυασμό με το χαμηλό οικονομικό επίπεδο των τουριστών, να αυξήσει τα προβλήματα.
Μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί οι εκδρομές. Στην αρχή υπήρχαν προσδοκίες για την τόνωση των εκδρομών, λόγω της μεγαλύτερης κίνησης, ωστόσο οι πωλήσεις των πακέτων κυμαίνονται στα περσινά χαμηλά επίπεδα. Αποδεικνύεται προφανώς ότι οι επισκέπτες δεν ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά τα μνημεία και την ιστορία του νησιού.
Υπάρχουν δε τουρίστες οι οποίοι έχουν γυρίσει εντελώς την πλάτη στην εκδρομή, ενώ τα πρακτορεία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστίσουν το προϊόν ελκυστικό στον επισκέπτη.
Πέρα όμως από τα πρακτορεία που συνθέτουν ένα ποιοτικό προϊόν προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα των τουριστών, υπάρχουν και τα γραφεία που απλά ρίχνουν τις τιμές στο Ναδίρ στέλνοντας στο «Ζενίθ» τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
«Η εκδρομή δεν πηγαίνει καλά, δεν υπάρχει ζήτηση. Αυτό οφείλεται βέβαια σε πολλούς παράγοντες. Έχει να κάνει με την εξάπλωση του all inclusive, τις παράνομες εκδρομές κλπ. Δεν μπορείς να ελέγξεις τι ακριβώς συμβαίνει.
Κάναμε πολλές αναφορές και καταγγελίες, αλλά απ’ ότι φαίνεται είναι ακατόρθωτο να αντιμετωπιστούν κάποιες καταστάσεις.
Μέσα σε όλα υπάρχει και ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Καταντήσαμε φθηνότεροι και από τα ΚΤΕΛ χωρίς να το καταλάβουμε. Υπάρχουν γραφεία που διαφημίζουν εκδρομές με 8 Ευρώ για τη Λίνδο μαζί με κάποιο γεύμα.
Αυτά τα πράγματα δεν θα μπορούσαμε να τα φανταστούμε κάποια χρόνια πριν ότι θα συνέβαιναν στη Ρόδο…», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο κ. Κώστας Κατσίβας, πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία της τουριστικής περιόδου, ο κ. Κατσίβας επισημαίνει ότι έχει φθάσει στο απόλυτο peak, ενώ μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη τουλάχιστον, οι πληρότητες θα είναι ανεβασμένες.
Το ερώτημα είναι όμως, αν καταγραφεί θετικό πρόσημο στα έσοδα…
«Βρισκόμαστε στην απόλυτη κορύφωση της τουριστικής κίνησης. Δεν υπάρχει ελεύθερο δωμάτιο ούτε για δείγμα και αυτοί οι ρυθμοί θα συνεχισθούν μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη.
Όλες οι αγορές είναι ανεβασμένες πλην της Ρωσίας, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των Ρώσων τουριστών διοχετεύτηκε στην Τουρκία. Το ερώτημα βέβαια είναι εάν θα υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα σε ό,τι έχει να κάνει με τα έσοδα, τα οποία δεν παρουσιάζουν κάποια αισθητή βελτίωση σε σύγκριση με πέρυσι.
Στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι ικανοποιημένος.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταγραφεί θετικό πρόσημο στις εισπράξεις, όταν μάλιστα το all inclusive έχει εξαπλωθεί σε ποσοστό της τάξης του 80% σε όλο το νησί.
Βέβαια, το all inclusive φέρεται να είναι αναγκαίο κακό, αφού οι επιχειρήσεις διατείνονται ότι δεν δουλεύουν διαφορετικά. Προσελκύονται όμως με αυτό τον τρόπο ευκολότερα επισκέπτες χαμηλού οικονομικού επιπέδου», είπε ο κ. Κατσίβας.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου