ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προσωρινά κρατούμενος 43χρονος διακινητής μεταναστών

Δαμιανός Αθανασίου 2 λεπτά ανάγνωση
λαθρομετανάστες

Προ­σω­ρινά κρα­τού­με­νος κρίθηκε χθες, μετά την απο­λο­γία του, με ομόφωνη απόφαση του τακτι­κού Ανα­κριτή Ρόδου και της Εισαγ­γε­λέως Υπη­ρε­σίας ένας Ιρα­κι­νός, κατη­γο­ρού­με­νος για παρά­νομη είσοδο στη χώρα και παρά­νομη μετα­φορά μετα­να­στών.

Πρό­κει­ται για έναν 43χρονο που συνε­λή­φθη από στελέχη του Τμή­μα­τος Ασφα­λείας του Κεντρι­κού Λιμε­ναρ­χείου Ρόδου τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Ιουλίου 2023.

Οι λιμε­νι­κοί σε περι­πο­λία που πραγ­μα­το­ποιού­σαν στην ευρύ­τερη θαλάσ­σια περιοχή δυτικά της νότιας Ρόδου εντό­πι­σαν ταχύ­πλοο σκάφος το οποίο κινού­ταν με μεγάλη ταχύ­τητα προς την παραλία της Αρχαίας Καμεί­ρου, το οποίο δεν συμ­μορ­φώ­θηκε σε φωτεινά και ηχητικά σήματα ανα­πτύσ­σο­ντας μεγάλη ταχύ­τητα κάνο­ντας επι­κίν­δυ­νους ελιγ­μούς και κινή­θηκε προς το περι­πο­λικό με κίνδυνο εμβο­λι­σμού του στην προ­σπά­θειά του να δια­φύ­γει στη στεριά.

Μετά την ακι­νη­το­ποί­ησή του δια­πι­στώ­θηκε ότι επέ­βαι­ναν σε αυτό ο 43χρονος ως κυβερ­νή­της και ακόμη 10 άτομα. Κατά την απο­λο­γία του ο 43χρονος ισχυ­ρί­στηκε ότι είναι αστυ­νο­μι­κός εν ενερ­γεία στο Ιράκ και πήρε άδεια από τη δουλειά του προ­κει­μέ­νου να κατα­φέ­ρει να περάσει στην Ελλάδα και στη συνέ­χεια θα μετέ­φερε την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του. Επι­πλέον, κατέ­θεσε ότι το 2018 είχαν ξανα­πε­ρά­σει στην Ελλάδα και συγκε­κρι­μένα στη Μυτι­λήνη, όπου ήταν επι­κε­φα­λής των Ιρα­κι­νών στο καμπ.

Εκεί πήραν το άσυλο και στη συνέ­χεια πήγαν στο καμπ της Θεσ­σα­λο­νί­κης όπου έμειναν δύο έτη ενώ ανα­γκά­στηκε να γυρίσει πίσω στο Ιράκ γιατί αρρώ­στησε η μητέρα του. Στο μεταξύ η πόλη του ελευ­θε­ρώ­θηκε, έπιασε κανο­νικά δουλειά και γύρισε πίσω και η οικο­γέ­νειά του.

Στην πορεία όπως δια­τεί­νε­ται τα πράγ­ματα άλλαξαν και απο­φά­σι­σαν να φύγουν για την Τουρκία όπου και γνώρισε έναν Σύρο και τους συνερ­γά­τες του που εμπλέ­κο­νταν στο κύκλωμα δια­κί­νη­σης.

Όπως υπο­στη­ρί­ζει, επειδή δεν είχε χρήματα για να πλη­ρώ­σει τη μετα­φορά του θα οδη­γούσε αυτός το σκάφος με τους υπό­λοι­πους μετα­νά­στες και θα ελάμ­βανε οδηγίες από το τηλέ­φωνο. Μάλιστα οι Τούρκοι δια­κι­νη­τές όπως επε­σή­μανε θα του έδιναν 4.000 ευρώ αν γυρ­νούσε το σκάφος στην Τουρκία αλλιώς θα έμενε στη Ρόδο.

Ως συνή­γο­ροι υπε­ρά­σπι­σής του παρέ­στη­σαν οι δικη­γό­ροι κ.κ. Νικη­φό­ρος Παπα­νι­κό­λας και Μαρία Κρι­κο­πού­λου.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.