Ρεπορτάζ

Πολλά και σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αρχιτέκτονες

Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε από την συνάντηση που είχε πρόσφατα (πριν τις εκλογές) με τους υποψήφιους βουλευτές της περιοχής μας, ο πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος.
Σε δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» αναφέρθηκε στα αιτήματα που τέθηκαν με στόχο την εξεύρεση λύσεων σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
«Είχαμε αποφασίσει ως δ.σ. να θέσουμε δημόσια όλες τις διεκδικήσεις τις οποίες θεωρούμε απαραίτητες προκειμένου να υπάρξουν πρωτοβουλίες και να προωθηθούν οι λύσεις σε καίρια προβλήματα που χρονίζουν. Κι αυτά δεν αφορούν μόνον τον δικό μας κλάδο αλλά, κατ’ επέκταση όλη την τοπική κοινωνία και αγγίζουν την αγορά. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι θέσαμε στο τραπέζι του διαλόγου μια σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν ‘γονατίσει’ κυριολεκτικά τόσο τον τεχνικό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο» όπως είπε, υπογραμμίζοντας την ευτυχή συγκυρία ότι πλέον, η Δωδεκάνησος έχει εκλεγμένους αρκετούς βουλευτές αλλά και έναν υφυπουργό από τον οποίο υπάρχουν προσδοκίες.

ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΑΙ, ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Ο κ. Σκιαδόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έχουν προκηρυχθεί ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις –γενικότερα- αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα, δήλωσε πως το μείζον πρόβλημα είναι η απίστευτη και χρονοβόρα γραφειοκρατία:
«Ενδιαφέρον υπάρχει τεράστιο και μάλιστα έμπρακτο. Στην πράξη όμως, όταν ο ενδιαφερόμενος επενδυτής βλέπει ότι η περιβαλλοντική μελέτη της ενδιαφερόμενής του επένδυσης μένει ‘κολλημένη’ για δύο χρόνια σε διάφορες διαδικασίες όπως π.χ. ανασκαφές ή σε μία από τις… δεκαέξι υπηρεσίες που πρέπει να γνωμοδοτήσουν για μια επένδυση που πρέπει να γίνει, όλα αυτά λειτουργούν αποτρεπτικά. Είναι καλό να γνωμοδοτούν οι φορείς, αλλά απαιτείται αλλαγή στις διαδικασίες για να μην γίνονται χρονοβόρες. Το θέμα το έχουμε θέσει ήδη στον νυν πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε μιλήσει για μία νέα μορφή ιδιωτικών φορέων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων ώστε να αποτραπεί όλη αυτή η γραφειοκρατία. Του το υπενθυμίσαμε και αναμένουμε να δούμε εάν θα τεθεί σε εφαρμογή».
Όσον αφορά στους διαγωνισμούς με την ΠΝΑΙ, ο κ. Σκιαδόπουλος είπε πως βρίσκονται σε αναμονή της προώθησης των αποτελεσμάτων του αστικού εξοπλισμού και της διαδικασίας για την ανάπλαση της πλατείας Νομαρχίας (στο ΝΟΡ): «Περιμένουμε την υλοποίηση των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών. Πέραν τούτου, βρισκόμαστε και εν αναμονή της προκήρυξης ενός μεγάλου διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Νομαρχίας. Θα είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες πλατείες στο νησί. Είναι η ώρα, να δούμε σοβαρά αυτό το βήμα για την συνολική ανάπλασή της….»
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
1. Επαγγελματικά Δικαιώματα Αρχιτεκτόνων:
Διεκδικούμε την εξειδίκευση και τον διαχωρισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών. Η Αρχιτεκτονική για τους Αρχιτέκτονες, τα Στατικά για τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τα Τοπογραφικά για τους Τοπογράφους μηχανικούς, κ.ο.κ. Το να ασκείται η Αρχιτεκτονική μόνο από τους Αρχιτέκτονες αποτελεί δείγμα πολιτισμού για μία χώρα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την Ελλάδα με την τεράστια Αρχιτεκτονική της κληρονομιά, την οποία έχουμε όλοι υποχρέωση να προστατεύσουμε, να διαφυλάξουμε και να εξελίξουμε.
2. Ασφαλιστικές και Φορολογικές Εισφορές:
Διεκδικούμε τη μείωση των εισφορών μας, οι οποίες είναι υπέρογκες. Το εξοντωτικό καθεστώς του εφαρμοζόμενου ασφαλιστικού Νόμου, μαζί με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των Ελεύθερων Επαγγελματιών, επιδεινώνει το ήδη ασφυκτικό κλίμα για τους συναδέλφους και οδηγεί ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος το σύνολο των εναπομεινάντων επαγγελματικά δραστηριοποιούμενων Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών. Συγχρόνως, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που ήδη βρίσκονται σε δυσμενή θέση και δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
3. Υποστελέχωση Υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα:
Διεκδικούμε την άμεση στελέχωση υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα με Αρχιτέκτονες. Τα νησιά μας είναι τόσο υποστελεχωμένα σε Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες, σε σημείο που ήδη υπάρχουν αιτήματα από πλευράς Υπηρεσιών (όπως της Πολεοδομίας Καρπάθου) για την ίδια την κατάργησή τους, λόγω αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στο αντικείμενό τους.
4. Προβλήματα Αρχαιολογικού Νόμου στα Δωδεκάνησα:
Κατόπιν των τελευταίων θεσμοθετήσεων Αρχαιολογικών Ζωνών, επικρατεί τεράστια ταλαιπωρία σε ιδιώτες, λόγων των απαιτήσεων του Αρχαιολογικού νόμου, είτε πρόκειται για την κατασκευή μίας νέας κατοικίας, είτε για την υλοποίηση μίας νέας επένδυσης, είτε πρόκειται για τη διατήρηση μίας υφιστάμενης μονάδας.
5. Γραφειοκρατία Προκήρυξης Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών:
Έχοντας συμπροκηρύξει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πέντε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και με τον Δήμο Ρόδου έναν, διεκδικούμε την εξομάλυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας προκήρυξης Διαγωνισμών. Επόμενός μας στόχος είναι η συμπροκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εγχείρημα αδύνατο με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς.
6. Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων των μηχανικών με τους νέους τρόπους ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Διεκδικούμε να μην αναρτώνται δημόσια στο διαδίκτυο τα σχέδια των Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών γενικότερα, καθότι όπως έχει τονίσει τόσο ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Στασινός, όσο και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων κ Δημήτρης Ξυνομιλάκης, το Διάγραμμα Δόμησης αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του μηχανικού, ενώ υπάρχει ξεκάθαρο θέμα υποκλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας των Αρχιτεκτόνων όλης της χώρας.
7. Γραφειοκρατία Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων:
Διεκδικούμε τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις Περιβαλλοντικές Αδειοδοτήσεις Υφιστάμενων και Νέων Επενδύσεων. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να καλούνται να γνωμοδοτήσουν 16 υπηρεσίες και φορείς σε όλη την Ελλάδα για ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν δεκαετίες. Επιπλέον, είναι αδιανόητο το γεγονός ότι με τη λειτουργία του νέου Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (Η.Π.Μ.), δεν έχει τη δυνατότητα ο ίδιος ο μελετητής να εγγραφεί σε αυτό και να αναρτήσει τις μελέτες του».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου