Σε υψηλούς τόνους απαντά η Αθήνα στη Μόσχα, μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία για ακόμα μία φορά είπε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την Ελλάδα μετά την απέλαση ρώσων διπλωματών.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην απάντηση του αναφέρεται σε ασέβεια εκ μέρους της Μόσχας, τονίζοντας ότι«τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Μ. Ζαχάροβα ανέφερε ότι: «τέτοιες ενέργειες δεν μένουν χωρίς συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς ίχνη. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο» και προσέθετε ότι η Μόσχα θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Η απάντηση

«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική» επισημαίνει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».

«Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες» τονίζει το ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι: «η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Η απόφαση του Νίκου Κοτζιά να απαντήσει με τόσο σκληρό τρόπο ενδεχομένως να εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική σύγκρουσης με τη Μόσχα με ανεξέλεγκτες προς το παρόν διαστάσεις κι επιπτώσεις. Είναι δεδομένο ότι η Ρωσία θα απαντήσει ξανά, ίσως και με τις απελάσεις που έχει προαναγγείλει, ίσως και με δηλώσεις που θα δείχνουν ότι ότι οι δύο χώρες έχουν εισέλθει πλέον σε έναν κυκεώνα.

Πηγή: Τα ΝΕΑ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ