Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος: «Εξω από τα δόντια» για το Φράγμα Γαδουρά!!

Έλυσε τη σιωπή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος για το μείζον ζήτημα της λειτουργίας του Φράγματος Γαδουρά και της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Ρόδος. Μετά την τοποθέτησή του το βράδυ της Δευτέρας κατά την διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το Φράγμα, ο κ. Χατζημάρκος παραχώρησε χθες Τρίτη συνέντευξη τύπου και μίλησε για όλους και για όλα. Έκανε λόγο για σκόπιμη παραπληροφόρηση. Τόνισε επίσης ότι ο διαγωνισμός δέχθηκε ένα κρυφό πόλεμο καθώς κατατέθηκαν φρικτές και χυδαίες καταγγελίες.
Αναλυτικότερα ο κ. Χατζημάρκος είπε: “Όλο αυτό το διάστημα για το μεγάλο αυτό ζήτημα που έπληξε τη Ρόδο, το πρόβλημα της λειψυδρίας, επέλεξα να μιλήσω λιγότερο απ’ όλους και το έκανα απολύτως συνειδητά. Δεν ήθελα να τροφοδοτήσω περισσότερο μία κατάσταση η οποία ήταν πάρα πολύ και παραμένει άσχημη και κρίσιμη. Έχω μάθει προσωπικά να πηγαίνω στην καρδιά του προβλήματος και να δουλεύω για τη λύση. Αυτό ακριβώς πράξαμε όλο αυτό το διάστημα, τόσο κατά τον τελευταίο μήνα όσο και από τον Οκτώβριο του 2014, που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Τοποθετήθηκα και απάντησα σε όλα τα ερωτήματα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό δείχνει το σεβασμό στον διαχειριστή του θέματος της υδροδότησης, στο φορέα που έχει την αρμοδιότητα για την υδροδότηση του νησιού, τη ΔΕΥΑΡ. Απάντησα σε όλες τις πτυχές αυτού του ζητήματος και όλες τις απορίες, που έχει ο απλός κόσμος απολύτως δικαιολογημένα. Οι πολιτικοί παράγοντες όμως, αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, δεν θα έπρεπε να έχουν με κανένα τρόπο αυτές τις απορίες… Είναι εξαιρετικά ύποπτο πώς άνθρωποι οι οποίοι έχουν δημόσια αξιώματα, ή δεν έχουν καμία ιδέα για όσα μιλάνε ή έχουν και σκοπίμως παραπληροφορούν.
Αναγκαστικά θα προβώ σε μία αναδρομή. Όταν ανελάβαμε το 2014 το έργο του Φράγματος Γαδουρά ήταν ημιτελές και σταματημένο. Ταυτόχρονα υπήρχε πάνω από το κεφάλι μας η απειλή της επιστροφής των πόρων που δόθηκαν από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Δεν χρηματοδοτήθηκε το έργο στο σύνολό του από την Ευρώπη, αλλά υπήρξε η απειλή της επιστροφής των πόρων που δόθηκαν από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Το έργο το ολοκληρώσαμε σε 15 μήνες σε τεχνικό επίπεδο και εκσυγχρονίσαμε μία μελέτη 20ετίας και έγιναν οι απαιτούμενες αλλαγές στο διυλιστήριο. Το έργο ολοκληρώθηκε και γι’ αυτό το 2016 δεν αντελήφθη ο κόσμος το πρόβλημα της υδροδότησης. Το φράγμα λειτούργησε το 2016 με βάση μία πρόβλεψη της αρχικής σύμβασης κατασκευής του, σύμφωνα με την οποία θα το λειτουργούσε για ένα χρόνο ο κατασκευαστής. Πέρυσι, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, το νερό διατέθηκε δωρεάν στη ΔΕΥΑΡ. Και μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό. Ταυτόχρονα και απολύτως εγκαίρως, το Μάιο του 2016 προλάβαμε και προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό για τη συντήρηση και λειτουργία του έργου.
Αυτό είναι μία κρίσιμη παράμετρος, καθώς στις 8 Αυγούστου 2016 ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα δημόσια έργα στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να παγώσουν για έξι μήνες τουλάχιστον όλα τα δημόσια έργα. Αν η Περιφέρεια δεν είχε προλάβει να βγάλει το διαγωνισμό στον αέρα το Μάιο, αυτό θα γινόταν το Φεβρουάριο του 2017 το νωρίτερο. Το Μάιο του 2016 ενσωματώσαμε στο διαγωνισμό την κοινοτική οδηγία 24. Λόγω αυτής της οδηγίας η Ελλάδα αναγκάστηκε τον Αύγουστο του 16 να αλλάξει τη νομοθεσία της για τα δημόσια έργα. Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο και προκαλώ όποιος είναι καλόπιστος, αν ένας περιφερειακός οργανισμός ενσωμάτωσε στη λειτουργία του μία ευρωπαϊκή οδηγία πριν καν η Ελληνική Βουλή το ψηφίσει. Γι’ αυτό να ξέρετε ότι ο διαγωνισμός άντεξε όλη τη χυδαία επίθεση που δέχθηκε. Ο διαγωνισμός δεν γνώρισε καμία ήττα σε κανένα επίπεδο και κρίθηκε παντού. Τον Οκτώβριο του 2016 είχαμε αποτέλεσμα στο διαγωνισμό και τότε ξεκίνησε η περιπέτεια με τη δικαστική του εμπλοκή από εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό οι οποίες άσκησαν το έννομο δικαίωμά τους. Χάσαμε από τη δικαστική αυτή εμπλοκή έξι μήνες. Το πρόβλημα της υδροδότησης υπάρχει εδώ και ένα μήνα… Όποιος κάνει τους υπολογισμούς θα δει πού χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο κρίθηκε θετικά το έργο. Η 1454 απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου ακυρώνει την πρώτη απόφαση που εντόπιζε το πρόβλημα. Αυτό το πρόβλημα σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υφίσταται.
Για όσους ασχολούνται με την πολιτική ξέρουν πολύ καλά πώς διαμορφώνεται το κλίμα. Ο διαγωνισμός πέρα από τον φανερό πόλεμο που δέχθηκε με τα ένδικα μέσα που ασκήθηκαν, δέχθηκε και ένα κρυφό πόλεμο. Κατατέθηκαν φρικτές και χυδαίες καταγγελίες σε όποια βαθμίδα της δημόσιας διοίκησης και στοίβες στα γραφεία των μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτός ήταν ο λόγος που ανέφερα και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι η πολιτική έχει γίνει πλέον ανήθικη”.
Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε παραπέρα ότι με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το έργο του Φράγματος Γαδουρά πέρασε στην Περιφέρεια και επεσήμανε πώς αν θελήσει ο Δήμος και η ΔΕΥΑΡ να το διεκδικήσουν από το ελληνικό κράτος, θα έχουν τη στήριξη της περιφερειακής αρχής.
«Σήμερα έχουμε πετύχει πολλά. Είναι το σημαντικότερο και μεγαλύτερο έργο που έγινε στο Αιγαίο τα τελευταία 30 χρόνια και που δίνει προοπτική στον τόπο, παρέχει ποιοτικό και ασφαλές νερό στον πολίτη. Εγώ σήμερα απαντώ στους πολίτες σε όποια ερωτήματα μπορεί κανείς να θέσει. Εγώ δεν διστάζω να απαντήσω σε καμία ερώτηση και δεν έχω δώσει καμία μάχη στο σκοτάδι, όπως έκαναν πολλοί συμπολίτες μας όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε, ως φορείς του ψεύδους και της παραπληροφόρησης.
Πόσα και πόσα έχουν γραφτεί γιατί δεν δώσαμε το φράγμα στη ΔΕΥΑΡ… Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι το Φράγμα Γαδουρά μεταβίβασε στην ΠΝΑΙ η Βουλή των Ελλήνων με νόμο. Για κάθε φράγμα στην Ελλάδα, ο φορέας, που είναι αρμόδιος, αναδεικνύεται με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Παρέδωσα στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου μία λίστα με τα 128 φράγματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων μόνο 17 ανήκουν σε Δήμους και τα περισσότερα στις Περιφέρειες, ενώ λίγα ανήκουν στη ΔΕΗ Α.Ε. και στο υπουργείο Μεταφορών/Ανάπτυξης.
Η ΔΕΥΑΡ μπορούσε να ζητήσει από την Κυβέρνηση να της ανατεθεί με νόμο το φράγμα. Αν και όποτε το κάνει, εμείς θα είμαστε σύμμαχοι. Όσο είμαστε εμείς υπεύθυνοι για το έργο, θα ακολουθούμε όλες τις απαιτούμενες από το νόμο διαδικασίες, όπως το κάνουμε, αποτρέποντας το κίνδυνο να επιστρέψει η χώρα μας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση…», είπε ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος,

Η Β’ φάση, η τιμή του νερού και η ιδιωτικοποίηση
Ο περιφερειάρχης ανέφερε πώς όσοι προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο το θέμα της β΄φάσης του έργου απλά προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Μίλησε δε για την τιμή του νερού, η οποία είναι σταθερή για τα 21.900.000 κυβικά εκατοστά που μπορεί να παράγει το φράγμα κι ανέρχεται στα 6 λεπτά του ευρώ (ανά κυβικό). Είπε δε ότι θα πρέπει να σταματήσει κάθε σπέκουλα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, το οποίο διατίθεται σε τιμή κόστους στη ΔΕΥΑΡ.
«Όσοι αναδεικνύουν το θέμα της Β φάσης, το κάνουν για λόγους αποπροσανατολισμού. Όσο όμως δεν έχει κλείσει η πρώτη φάση, ποιος μπορεί να υπογράψει για τη δεύτερη; Θα γίνει και αυτό. Θα χρηματοδοτηθεί η Β φάση, πρέπει όμως πρώτα να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και να κλείσει ο φάκελος.
Αν κινδυνεύει να αυξηθεί η τιμή του νερού από τη λειτουργία του φράγματος, είναι μία λογική ερώτηση. Την τιμή που πληρώνουν για το νερό οι καταναλωτές καθορίζουν αποκλειστικά ο Δήμος και η ΔΕΥΑΡ. Πέρυσι επεσήμανα ότι με τη λειτουργία του φράγματος η τιμή θα έπρεπε κανονικά να πέσει. Είχα δεχθεί τότε επίθεση από τον πρώην πρόεδρο τον κ. Τσίκκη, ο οποίος είναι καλός στα τριαντενά ανέκδοτα και δε νομίζω ότι έχει συμβάλει με κανένα τρόπο να μη φτάσει το νησί εδώ που έφτασε. Είναι δε ο άνθρωπος ο οποίος τον Μάιο του 2016 εγγράφως μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για νερό και ότι η ΔΕΥΑΡ δεν έχει κανένα πρόβλημα. Με τα χαριτολογήματα του κ. Τσίκκη φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα έλειψαν σε όλη αυτή τη διαδρομή από πολλούς.
Στη συμφωνία της Περιφέρειας με το Δήμο υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι δεν θα αυξηθεί η τιμή του νερού. Αυτό το απαιτήσαμε και έχει ψηφιστεί. Κάποιοι εξακολουθούν να θέλουν να το αγνοούν. Το πραγματικό κόστος υπάρχει στη σύμβαση και είναι σαφές. Το ύψος του τιμήματος που θα καταβάλλεται στον ανάδοχο ανέρχεται στα 9,2 εκατ. ευρώ για πέντε χρόνια ήτοι 1.840.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό είναι το τίμημα που καταβάλλεται στον ανάδοχο και μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Το ονομαστικό κόστος του κυβικού νερού ανέρχεται στα 6 λεπτά του ευρώ για κάθε κυβικό νερού. Αυτό το ποσό προκύπτει από τη διαίρεση του ποσού των 1.840.000 ευρώ με τα 21.900.000 εκατομμύρια κυβικών νερού που μπορεί το φράγμα να δώσει. Τόσο σκανδαλώδης είναι η τιμή… 6 λεπτά του ευρώ. Ακόμη και αν η ΔΕΥΑΡ δεν πάρει το μέγιστο αριθμό, αν πάρει π.χ. τα μισά, η τιμή θα κυμανθεί στα 9-11 λεπτά του ευρώ. Αλήθεια όμως, γιατί η ΔΕΥΑΡ να μη μπορέσει να πάρει τα 21.900.000 κυβικά νερού; Το φράγμα μπορεί να παράξει αυτή την ποσότητα, η ΔΕΥΑΡ γιατί δεν ετοιμάστηκε κατάλληλα για να την απορροφήσει; Σημειώστε ότι στα 6 λεπτά του ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού περιλαμβάνονται τα κόστη για την ευθύνη λειτουργίας του έργου, τη μισθοδοσία όλου του προσωπικού, τη συντήρηση όλου του έργου, όλα τα χημικά και ανταλλακτικά που απαιτούνται, τη μεταφορά του…
Δεν έχουμε χάσει ούτε μέρα. Από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας συνεδρίασε δύο φορές και την Πέμπτη το μεσημέρι υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο. Αυτό το διάστημα που έχει μεσολαβήσει εδώ, γίνονται οι τεχνικές εργασίες στο έργο ώστε να μπορεί να επαναλειτουργήσει. Περίπου πέντε εβδομάδες χρειάζεται κανονικά να επαναλειτουργήσει το φράγμα, αλλά αυτό το διάστημα θα συρρικνωθεί κατά πολύ. Δεν θα είναι πέντε εβδομάδες από την υπογραφή και μετά. Θα δώσουμε πολύ σύντομα νερό στην πόλη από το φράγμα.
Δεν θα περιμένουμε τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της προγραμματικής σύμβασης. Λόγω καλοκαιριού ενδεχομένως να υπάρξει μία δικαιολογημένη καθυστέρηση. Απλά αν για κάποιο διάστημα εμείς δώσουμε στη ΔΕΥΑΡ νερό από το φράγμα χωρίς να έρθει η έγκριση από τη ΔΕΥΑΡ, δεν θα πληρωθούμε για την ποσότητα αυτή του νερού.
Στο τέλος άφησα τη μεγάλη συζήτηση περί ιδιωτικοποίησης του νερού. Να σταματήσει η σπέκουλα. Κανένα νερό δεν ιδιωτικοποιήσαμε. Είμαστε η μόνη Περιφέρεια που δεν τιμολογούμε την εταιρεία που έχει την ευθύνη διαχείρισης του φράγματος με τιμή ανά κυβικό μέτρο νερού. Αν ορίσεις μία τιμή ανά κυβικό μέτρο, το νερό το καθιστάς εμπόρευμα. Εμείς δεν τιμολογούμε κυβικό νερού. Το νερό για εμάς είναι δημόσιο αγαθό και υπηρεσία που προσφέρεται στους πολίτες».

Καταγγελίες στον Εισαγγελέα
Οταν ρωτήθηκε ο κ. Χατζημάρκος σε τι ακριβώς αναφερόταν, λέγοντας κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι θα επισκεφθεί τον Εισαγγελέα, προβαίνοντας σε συκεκριμένες καταγγελίες, δήλωσε: «Ήμουν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι θα πάω στον Εισαγγελέα. Δεν έχετε εικόνα των καταγγελιών που δεχθήκαμε ανώνυμα. Γι’ αυτό είπα ότι είμαι περήφανος για τους συνεργάτες μου, τα μέλη της οικονομικής επιτροπής, που έκαναν σωστά και απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Παρατηρήσαμε σε κάποιες σελίδες κάποιων συμπατριωτών μας ολόκληρες παραγράφους, όπως περιλαμβάνονται στις ανώνυμες καταγγελίες, τις οποίες έχουμε στα χέρια μας. Είναι αυτό που λέμε copy paste μέχρι και το κόμμα. Ο κ. Δ. Γρηγοριάδης από το Σύλλογο Περιβάλλοντος κάνει ένα πολύ μεγάλο αγώνα για να αποδείξει όσα περιλαμβάνονται στα κείμενα, περνώντας στο στάδιο του κιτρινισμού και της χυδαιότητας. Δεν μπορεί ο κ. Γρηγοριάδης να κάνει διαίρεση και να δει ότι η τιμή του κυβικού του νερού είναι 6 λεπτά του ευρώ… Εμείς κοιτάμε να εκπληρώνουμε υπεύθυνα τον καταστατικό μας ρόλο. Αποφύγαμε τον κίνδυνο η χώρα μας να επιστρέψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι συμπολίτες μας είδαν να ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στο Αιγαίο.
Κάποιοι όμως προσπάθησαν να υπονομεύσουν τη Ρόδο, να υπονομεύσουν τους κατοίκους του νησιού, να υπονομεύσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο ποιοτικότερο δυνατό νερό στην χαμηλότερη δυνατή τιμή».
Σε ερώτηση της «δημοκρατικής» σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας των γεωτρήσεων οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί παράνομες και πώς θα επηρεαστεί η τιμή του νερού ανάλογα με την κατανάλωση και τις διαρροές, ο κ. Χατζημάρκος, δήλωσε : «Αυτά είναι εσωτερικά θέματα της ΔΕΥΑΡ… Δεν θα αποφύγω όμως να απαντήσω. Εμείς ολοκληρώσαμε το έργο και παρέχουμε το νερό με έξι λεπτά του ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Ένας από τους λόγους ολοκλήρωσης του έργου του Φράγματος του Γαδουρά ήταν να σταματήσει και η υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτό πρέπει να γίνει. Προφανώς δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Όταν όμως ομαλοποιηθεί η κατάσταση αυτό το θέμα θα τεθεί επί τάπητος. Θα πρέπει να κλείσουν γεωτρήσεις… Περιμένουμε την απάντηση της ΔΕΥΑΡ, την οποία έχουμε χρηματοδοτήσει με βαριά χρηματοδότηση για τα σχέδιά της. Προβλέψαμε πώς μπορεί να έχει μία ομαλή οικονομική ζωή η δημοτική επιχείρηση. Εμείς π.χ. πληρώνουμε με το μήνα και η ΔΕΥΑΡ πληρώνει την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, τον Ιούνιο. Αυτό το κάνουμε για να βοηθήσουμε τη ρευστότητα της ΔΕΥΑΡ. Επίσης τα 2 εκατ. ευρώ της σύμβασης από τον ΦΠΑ, η ΔΕΥΑΡ το παίρνει πίσω. Ας σταματήσει ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Ας μας πουν πόσα κυβικά νερού καταναλώνονται ετησίως, πόσα καταναλώνονται στο Βόρειο τρίγωνο και αλλού. Μας απάντησε ότι τιμολογούν περίπου 16 εκατ. ευρώ. Δεν έχουμε εικόνα για τις διαρροές… Μας έχουν αναφέρει από 25% μέχρι 40%. Ακόμη και αν το Βόρειο τρίγωνο μπορεί να πάρει τη μισή ποσότητα από τα 21 εκατομμύρια κυβικών νερού που παράγει το φράγμα, η τιμή του κυβικού νερού δεν θα ξεπεράσει τα 11 λεπτά του ευρώ. Σημειώστε επίσης, ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο έχει σταθερές τιμές σε όλη την περίοδο. Υπάρχει άρθρο που απαγορεύει την όποια αναθεώρηση σε οποιαδήποτε τιμή. Αυτό το πρόβλεψε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αυτός ο όρος δεν μπορεί πλέον να αναθεωρηθεί, καθώς δεν έχει προσβληθεί από κανένα, οπότε κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο. Επαναλαμβάνω ότι προτείναμε στη ΔΕΥΑΡ να μειώσει τη τιμή του νερού λόγω του φράγματος. Δεν μπορούμε να το επιβάλουμε, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και αύξηση με πρόσχημα τη λειτουργία του φράγματος…».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου