Ειδήσεις

Απεύχονται την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στην τοπική Νέα Δημοκρατία

  • Η σειρά και οι συμμετέχοντες στη λίστα του ψηφοδελτίου έχει διχάσει
  • Τα εσωκομματικά μαχαιρώματα ξεκίνησαν νωρίς, ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν

Με τη σεναριολογία περί προσφυγής στις κάλπες να φουντώνει, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο είναι εξαιρετικά προβληματισμένα, θεωρώντας επικίνδυνη την διενέργεια πρόωρων εκλογών για τη χώρα.
Η αλήθεια είναι ότι για τα στελέχη του κόμματος σε τοπικό επίπεδο ανακύπτουν πολλά προβλήματα, αφού οι πληγές της έντονης εσωκομματικής αντιπαράθεσης δεν έχουν ακόμη επουλωθεί ενώ η σειρά και οι συμμετέχοντες στη λίστα του ψηφοδελτίου είναι θέμα που διχάζει.
Η χώρα δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να κυβερνηθεί σε τόσο δύσκολες ώρες από μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει σταθερή πλειοψηφία κι ούτε πιστεύει στο υπό διαπραγμάτευση πρόγραμμα και η αντιπολίτευση δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα μιας κυβέρνησης, που την αντιμάχεται με αντανακλαστικά ασύμβατα προς την κρισιμότητα των ημερών.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο σύμπραξης αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό κορυφαίων τοπικών στελεχών. Είναι εξαιρετικά όμως δύσκολο να υπάρξει ανατροπή του σημερινού πολιτικού κατεστημένου και ανακατατάξεις στο πολιτικό προσωπικό.
Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Νοτίου Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάκης Μιχαήλου:
«Σίγουρα αυτή τη στιγμή και μετά την πρώτη ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας προκύπτει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Ο ανασχηματισμός που έγινε δεν θεωρώ ότι θα αποδώσει καρπούς και το σφυροκόπημα από την Ευρώπη δεν θα σταματήσει. Αυτή την εποχή και μέχρι τη σταθεροποίηση της χώρας μια εκλογική αναμέτρηση θα είναι καταστροφική. Στην παρούσα φάση επειδή προέχει η σταθερότητα της χώρας και η Ευρωπαϊκή μας πορεία, η επιστροφή της, στην κανονικότητα, με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητος είναι προτιμότερη. Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό. Μέρα με τη μέρα μετράμε εξελίξεις και δεν θα εξέπληττε να υπάρξει η δημιουργία ενιαίου πολιτικού μετώπου από δυνάμεις που εκφράζουν τον κεντροδεξιό χώρο ακόμη και σοσιαλιστές».
Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου είναι ανοικτό για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το νέο τριετές μνημόνιο μετά και το «δάνειο γέφυρα», που ενέκριναν οι Βρυξέλλες για την Ελλάδα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. κ. Νίκος Βούτσης με πρόσφατη δήλωσή του τοποθέτησε εξάλλου την διεξαγωγή εκλογών στο ίδιο διάστημα.
Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι υφίσταται «ένα θέμα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης που αφορά στην ανάκτηση της κανονικότητας στην οικονομία». Υπάρχουν όμως, πρόσθεσε και προβλήματα πολιτικής ηθικής, υπό την εξής έννοια: «Ο πρωθυπουργός υπέγραψε μια συμφωνία με την οποία διαφωνούμε – όπως και ο ίδιος στην ουσία της- κι αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία να τα θέσουμε σε εφαρμογή».
Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη κατά τη διάρκεια σύσκεψης στελεχών κυβέρνησης και κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου.
Η επιλογή των 32 συντρόφων του, να μην ανταποκριθούν στην έκκλησή του να ψηφίσουν το μνημόνιο, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς και είναι αναγκασμένος να συνεχίσει μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των  300 αντιπροσώπων, όπως ο ίδιος τόνισε.
Η Νέα Δημοκρατία έτσι μπαίνει σε εκλογική ετοιμότητα και ταυτόχρονα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν μέσα στο καλοκαίρι οι διαδικασίες διαδοχής και ο προσωρινός πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης να παραμείνει στο τιμόνι μέχρι νεοτέρας.
Εχει εξάλλου ήδη συμφωνηθεί να ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα, σύνοδοι των προέδρων των ΝΟΔΕ σε όλη τη χώρα.
Διαδοχή μέσα στο καλοκαίρι και σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό είναι κάτι που δεν θα εξυπηρετούσε και πολλούς από τους επίδοξους διαδόχους (ορισμένοι εκ των οποίων φέρονται πάντως ενοχλημένοι με το διλημματικό τρόπο με τον οποίο τίθεται το ζήτημα), ενώ το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών το Σεπτέμβριο -το οποίο έχουν αφήσει ανοιχτό και δημοσίως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- προκαλεί επίσης προβληματισμό για το πότε πρέπει η Νέα Δημοκρατία να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά της.
Η λίστα του ψηφοδελτίου
Η σειρά της λίστας στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις πρόωρες εκλογές, που προβλέπεται ρητά από την εκλογική νομοθεσία, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί 18μηνο στη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που έχει ήδη δημιουργήσει συζητήσεις, που ενδέχεται να προκαλέσουν νέο κύμα εσωστρέφειας.
Σύμφωνα με το άρθρο 19 του καταστατικού του κόμματος η επιλογή των υποψήφιων Βουλευτών γίνεται αποκλειστικά από τον Πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος όχι μόνο καθορίζει τη σειρά της λίστας αλλά δύναται να αλλάξει και πρόσωπα.
«Ο Πρόεδρος του Κόμματος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της επιλογής των υποψηφίων βουλευτών του Κόμματος που δεν εκλέγονται ατομικά με σταυρό προτίμησης, κατά τις διακρίσεις του εκάστοτε ισχύοντος εκλογικού νόμου, καθώς και των υποψηφίων Ευρωβουλευτών του Κόμματος», αναφέρεται στο οικείο άρθρο του καταστατικού.
Με δεδομένο ότι στην προεδρία του κόμματος θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθίσταται σαφές, ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων που είχαν σχηματιστεί σε τοπικό επίπεδο, αλλάζουν.
Το φιλοσαμαρικό μπλοκ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, έχει πολλούς λόγους να θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να επιβληθεί στις επιλογές, που θα γίνουν.
Πέραν τούτου παραμένει άγνωστο αν θα επιθυμούν να μετέχουν στο ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι 7 υποψήφιοι Βουλευτές και κυρίως οι κ.κ. Αγγελος Καλαθιανάκης και Ιωάννης Κρητικός, που δεν πέτυχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεν έτυχαν της στήριξης που τους υποσχέθηκαν.
Εν πάση περιπτώσει αν ήθελε υποτεθεί ότι η σειρά του ψηφοδελτίου θα γίνει με κριτήριο τον αριθμό ψήφων που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι βουλευτές, πράγμα που εύχονται όλοι για να αποφευχθούν διαλυτικά φαινόμενα, τότε το ψηφοδέλτιο θα έχει ως εξής:
1 Κόνσολας Εμμανουήλ (Μάνος) του Νικία 11.072
2 Υψηλάντης Βασίλειος-Νικόλαος του Αναστασίου 9.971
3 Παππάς Ιωάννης του Κωνσταντίνου 9.545
4 Ιατρίδη Τσαμπίκα (Μίκα) του Ιωάννη 7.894
5 Δράκος Στέφανος του Ιωάννη 4.208
6 Καλαθιανάκης Αγγελος του Γεωργίου 2.884
7 Κρητικός Ιωάννης του Παναγιώτη 1.983
Σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο των κ.κ. Αγγελου Καλαθιανάκη και Ιωάννη Κρητικού, συζητούνται επι του παρόντος οι υποψηφιότητες των κ.κ. Αντώνη Γιαννικουρή, Μανώλη Μουσελή και Δ. Μαραγκού.
Ο πρώτος αν και πικραμένος για τα όσα παρασκηνιακά έγιναν πριν την κατάρτηση του ψηφοδελτίου και τον αποκλεισμό του, δεν θα πει εύκολα όχι σε πρόταση συμμετοχής του στις εκλογές, αφού γνωρίζει ότι θα προσμετρηθεί θετικά στο πολιτικό βιογραφικό του. Ο δεύτερος είχε αποκλείσει την πρόταση που του είχε γίνει ενώ αναμένεται να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του τρίτου.
Εντόνως συζητείται εξάλλου και το όνομα του ξενοδόχου, γνωστού δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη του ραδιοσταθμού «Sky Ρόδου» κ. Τώνη Μαρτίνη, κουμπάρου και στενού φίλου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που θα έχει λόγο στις όποιες εξελίξεις, αν και θεωρείται απίθανο να δεχτεί να είναι υποψήφιος.
Από εκεί και πέρα σε περίπτωση υλοποίησης του ακραίου σεναρίου, που θέλει ενιαίο μέτωπο και ψηφοδέλτιο, με υποψήφιους από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, η πορεία προς τις κάλπες θα μετατραπεί σε κόλαση για την τοπική Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο. Η συνύπαρξη σε ένα ψηφοδέλτιο υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας με τον καθηγητή κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, μόνο ως ανέκδοτο ηχεί στα αυτιά των κεντροδεξιών, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια συμμετοχής στο ίδιο σχήμα του κ. Γιώργου Νικητιάδη, δεν θα έχει καμία τύχη.
Το συγκεκριμένο σενάριο, αν και συζητείται, είναι σίγουρα δύσκολο ως και απίθανο να υλοποιηθεί.
Στη Νέα Δημοκρατία, εκτιμούν ότι σε περίπτωση εκλογών, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, όπως κι αν έχει η λίστα, η εκλογή δεύτερου βουλευτή από το κόμμα στα Δωδεκάνησα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η εσωστρέφεια
Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα σε περίπτωση εκλογών για την τοπική Νέα Δημοκρατία είναι και παραμένει η εσωστρέφεια.
Το έργο της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου στο δρόμο προς τις εκλογές είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού τα μέτωπα με το περιβάλλον των υποψηφίων Βουλευτών κ.κ. Βασίλη Υψηλάντη και Στέφανου Δράκου, δεν έχουν κλείσει.
Οι αντιπαραθέσεις που προκλήθηκαν μετά τις δημοτικές εκλογές με την διάσπαση των δυνάμεων των στρατοπέδων των κ.κ. Χατζή Χατζηευθυμίου και Στράτου Καρίκη, συνέχισαν με μεγαλύτερη ένταση και στις Βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν.
Η ΝΟΔΕ «χρεώθηκε» τη στήριξη του κ. Γιάννη Παππά, ενώ στην πορεία υπήρξε κρίση στις σχέσεις της προέδρου κ. Νατάσσας Βενετοκλή και μαζί του. Στην πορεία η συγκεκριμένη αντιπαράθεση διευθετήθηκε.
Οι σχέσεις των κ.κ. Υψηλάντη και Παππά είναι εξαιρετικά άσχημες, ενώ στο σύνολο τους σχεδόν οι υποψήφιοι Βουλευτές δεν βλέπουν με καλό μάτι τον κ. Κόνσολα και τους συνεργάτες του, για ευνόητους λόγους.
Ο δρόμος προς τις εκλογές για τον κ. Κόνσολα, προδιαγράφεται δύσκολος και με αγκάθια, αφού είναι ηλίου φαεινότερον, ότι όλα τα αντίπαλα εσωκομματικά στρατόπεδα θα επιχειρήσουν την υπονόμευση του. Η δύναμη που άντλησε από τον δεύτερο σταυρό, που του έδωσε συγκεκριμένα, το μεγάλο προβάδισμα στις τελευταίες εκλογές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί να ανακοπεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ολα αλλαζουν και ολα ταιδια με    20.07.2015 16:35

    κλασσικα ο τοπος χανεται και οι παραγοντισκοι το χαβα τους

Σχολιασμός άρθρου