Τοπικές Ειδήσεις

Επιχειρηματίας κατηγορείται για διακεκριμένη ρευματοκλοπή

Για την 7η Ιουλίου 2021 προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου η εκδίκαση ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων υπόθεσης με κατηγορούμενο γνωστό επιχειρηματία για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας, που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.
Ο επιχειρηματίας είχε προσφύγει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι του καταλογίζεται ρευματοκλοπή αιτούμενος την μη διακοπή της ηλεκτροδότησης της επιχείρησής του. Η αίτησή του απορρίφθηκε. Η επιχείρησή του ξεκίνησε τη λειτουργία της το έτος 2005 με πολύ περιορισμένο εύρος εργασιών και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να αποκτήσει καλή φήμη και να εδραιωθεί στο νησί της Ρόδου.
Η κατανάλωση δε της ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται σε μετρητή που βρίσκεται σε χώρο που απέχει περί τα 500μ. εκτός του καταστήματός του, πάνω σε ένα τοίχο-πίνακα μαζί με άλλους μετρητές, οι οποίοι δεν προστατεύονται με κανένα τρόπο από εξωτερικές παρεμβάσεις και στους οποίους μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε τρίτος.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της επιχείρησής του από το έτος 2008 και μέχρι και σήμερα γίνονται τακτικότατα και σε μηνιαία βάση έλεγχοι από τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ στον παραπάνω μετρητή, ενώ μάλιστα θα πρέπει να επισημανθεί ότι τόσο ο μετρητής όσο και διάφορες ασφάλειες έχουν αλλαχθεί (και αντικατασταθεί με νεότερα εξαρτήματα) αρκετές φορές, καθόσον είναι εκτεθειμένοι στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και συνηθέστατα π.χ. οι ασφάλειες εμφανίζουν βλάβες.
Στις αρχές Απριλίου 2016 η Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. του κοινοποίησε δυο έγγραφά της, με τα οποία τον ενημέρωνε ότι στις 18-2-2016 έγινε έλεγχος στο μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της επιχείρησής και ότι βρέθηκαν παρεμβάσεις σε αυτόν, και συγκεκριμένα ήταν κομμένο το σύρμα σφραγίδας του καλύμματος ακροδεκτών του μετρητή και επίσης ήταν ανοικτά τα λαμάκια της Α΄ και Β΄ φάσης των πηνίων τάσης, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται η καταναλωθείσα ενέργεια και ότι η κλαπείσα ηλεκτρική ενέργεια ανέρχεται στο ποσό των 53.481,41 € (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).
Ακολούθως (αρχές Απριλίου 2016) του κοινοποιήθηκε έγγραφο της Δ.Ε.Η., με το οποίο τον ενημέρωνε ότι η επιβάρυνσή του ανερχόταν στο ποσό των 369.436€ πλέον Φ.Π.Α. και ότι το ποσό αυτό ενσωματώθηκε στο λογαριασμό που εκδόθηκε το Μάρτιο του 2016.
Στις 12-4-2016 απροειδοποίητα η ΔΕΔΔΗΕ διέκοψε την παροχή ρεύματος στην επιχείρησή του, αφήνοντας έκθετα όλα τα προϊόντα που εμπορεύεται με αποτέλεσμα να καταστραφεί τεράστιο μέρος αυτών. Η επιχείρηση κινδύνεψε να σταματήσει τη λειτουργία της και να εκμηδενιστούν τα έσοδά της, την ίδια στιγμή που τα έξοδά της θα συνεχιζόταν να αυξάνονται και να συσσωρεύονται.
Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι υπήρξαν παράνομες δράσεις των αντιδίκων και παράνομη «διόρθωση» των λογαριασμών του για την ρευματοκλοπή που του καταλογίζεται, την οποία μάλιστα αρνείται κατηγορηματικά. Η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ από την άλλη εκθέτει ότι την 18η Φεβρουαρίου 2016 δύο τεχνίτες της εκτελώντας εντεταλμένη εργασία ελέγχου παροχών καταναλωτών, των οποίων οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος παρουσίαζαν σοβαρές αποκλίσεις στις καταναλώσεις, διαπίστωσαν, πως το ρολόι της παροχής του κατηγορούμενου, όπου λειτουργεί η επιχείρηση του, είχε παραβιασθεί και είχε γίνει έντεχνη παρέμβαση στο εσωτερικό αυτού, προφανώς από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο, γνώστη της λειτουργίας των μετρητών μετρήσεως της καταναλώσεως του ηλεκτρικού ρεύματος.
Συγκεκριμένα κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε: α) ότι υπήρχε κομμένο το σύρμα σφραγίδος και μάλιστα περίτεχνα του καλύμματος ακροδεκτών του μετρητή και β) ήσαν ανοικτά τα λαμάκια των πηνίων τάσης, φορτία ανά φάση περίπου 78 Α. Έγινε αντικατάσταση του κιβωτίου δοκιμών και σφράγιση, ενώ τοποθετήθηκε νέα σφραγίδα δοκιμών.
Για το λόγο αυτό, συντάχθηκε και απεστάλη επιστολή, με την οποία γνωστοποιήθηκε στον κατηγορούμενο εγγράφως τόσο το παραπάνω γεγονός, όσο και το ότι δεν διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ταυτόχρονα, με άλλη επιστολή, η οποία επίσης κοινοποιήθηκε στον κατηγορούμενο, του γνωστοποιήθηκε το παραπάνω περιστατικό καθώς και η διάρκεια και το μέγεθος της διαφυγούσας ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της παρεμβάσεως και της ρευματοκλοπής για το χρονικό διάστημα από 28/8/2008 έως και 18/2/2016, ανερχομένης σε 298.225 ΩΧΒ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσό 369.436 ευρώ, η αξία για τις αναλογούσες στη μη καταγραφείσα κατανάλωση ενέργειας χρεώσεις χρήσεις δικτύου δικαιούχος των οποίων είναι η ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και ο καταλογισμός της απολογιστικής χρεώσεως για την εργασίες, για την αντιμετώπιση της παραπάνω παραβάσεως, ανερχομένης στο ποσό των € 545,04 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%. Μετά από τα παραπάνω, ο εγκαλούμενος με επιστολή της ΔΕΗ ΑΕ ενημερώθηκε για τον ενσωμάτωση του ως άνω ποσού, πλέον ΦΠΑ στον λογαριασμό, στον οποίο και συμπεριλήφθηκε το προηγούμενο οφειλόμενο υπόλοιπο, με αποτέλεσμα η οφειλή να ανέρχεται στο συνολικό ποσό 425.230 ευρώ. Τον επιχειρηματία εκπροσωπούν οι δικηγόροι κκ. Φ. Ρωμαίος και Στ. Κιουρτζής και την ΔΕΗ και την ΔΕΔΔΗΕ ο δικηγόρος κ. Γ. Μαυρομάτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου