Το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με τη μίσθωση ξενοδοχείων καραντίνας εξετάζει το υπουργείο Τουρισμού, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ήταν μόλις 40 σε όλη την Ελλάδα, τη στιγμή που ο αριθμός των μονάδων που πρέπει να μισθωθούν για την κάλυψη έκτακτων αναγκών που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19 είναι πάνω από 100.

Τα σενάρια

Πάντως, σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των καταλυμάτων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είτε θα αυξηθεί το ποσό του μισθώματος, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό για τους επιχειρηματίες, είτε θα γίνει απευθείας ανάθεση, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».

Η τροπολογία επιτρέπει στο υπουργείο Τουρισμού να προχωρήσει σε μίσθωση με απευθείας ανάθεση ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου σε όλη την επικράτεια της χώρας «για την κάλυψη έκτακτων αναγκών της δημόσιας υγείας».

Αναλυτικά, όπως προβλέπεται «για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου είναι δυνατή, με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, κατόπιν δημοσίευσης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής διάταξης περί δημοσίων συμβάσεων, η μίσθωση με απευθείας ανάθεση κύριων ή μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Οι μισθώσεις της παρούσας δεν δύναται να έχουν διάρκεια πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2020. Οι δαπάνες των ανωτέρω μισθώσεων βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού».

Ο χρόνος μίσθωσης, ο τρόπος αποζημίωσης, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, οι όροι, η διαδικασία διάθεσης των σχετικών πιστώσεων για την κάλυψη της προκαλούμενης δαπάνης δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη και αναμένεται να καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού.

Πηγή:tourismtoday.gr

Της Εύας Οικονομάκη

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ