Τοπικές Ειδήσεις

“Θολό” παραμένει ακόμα το τοπίο για τον τουρισμό στα νησιά της Δωδ/νήσου

Εντελώς «θολό» είναι το τοπίο με την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν για τα νησιά της Δωδεκανήσου.
Αν και ο τουρισμός ξεκίνησε (κανονικά) από την περασμένη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 και τα αεροδρόμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άνοιξαν και εκτελούνται αεροπορικές πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού, οι πτήσεις εξωτερικού για την υπόλοιπη χώρα ξεκινούν, όπως είναι γνωστό, από 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κανένας από όλους τους εμπλεκόμενους με τον Τουρισμό, παράγοντες και φορείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα γίνει και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Τα νησιά της Δωδεκανήσου πάντως, είναι η πρώτη φορά που στηρίζουν αρκετές (όχι όλες) τις ελπίδες τους στον κοινωνικό τουρισμό και στους Έλληνες που ίσως, φέτος κάνουν την διαφορά.

ΡΟΔΟΣ
Στην Ρόδο όλα ακόμη παραμένουν ρευστά. Τα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν σταδιακά και σιγά – σιγά, ενώ μέχρι αυτή την ώρα, ουδείς γνωρίζει πόσα και ποια θα ανοίξουν κανονικά, από 1η Ιουλίου. Αυτό επηρεάζεται από τις κρατήσεις και τις αεροπορικές πτήσεις, καθώς όλα θα ξεκαθαρίσουν από την 1η Ιουλίου κι έπειτα.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της κρατικής αεροπορικής αρχής του αερολιμένα Ρόδου κ. Σπύρος Δεληγιάννης: «Η TUI Γερμανίας θα ανοίξει την τουριστική σεζόν στη Ρόδο. Ωστόσο έχουν προγραμματιστεί μόνον δύο πτήσεις τσάρτερ (την 1η Ιουλίου πτήση τσάρτερ της TUI προερχόμενη από την Φρανκφούρτη, ενώ στις 2 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο πτήσεις από τη Γερμανία και συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ και του Πάντερμπορν) αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν πραγματοποιηθούν ή όχι και φυσικά, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα των πτήσεων εξωτερικού. Όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά την 1η Ιουλίου. Το αεροδρόμιο Ρόδου, είναι καθ’ όλα έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες από το εξωτερικό, εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας. Ακολουθώντας τις επιταγές και τις εντολές της κεντρικής Διοίκησης και εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους πρώτους επισκέπτες», όπως δήλωσε.
Όπως έγραψε η «δ», μέχρι τις 15 Ιουλίου έχουν αναστείλει τις πτήσεις από την Μ. Βρετανία, η Jet2 και η British Airways και παραμένει άγνωστη γενικότερα η συμπεριφορά της συγκεκριμένης τουριστικής αγοράς που αποτελεί τη σημαντικότερη ‘δεξαμενή επισκεπτών’ για τη Ρόδο.

ΚΩΣ
Δύσκολη παραμένει η εξίσωση και για το νησί της Κω που επίσης δέχεται πτήσεις εξωτερικού και τσάρτερ. Όπως δήλωσε στην «δ» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κα Ντίνα Σβύνου: «Δεν υπάρχει ακόμη εικόνα. Μόνον από την 1η Ιουλίου κι έπειτα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι θα γίνει. Βρισκόμαστε σε αναμονή. Τα ξενοδοχεία ανοίγουν σιγά – σιγά και δεν υπάρχουν κρατήσεις. Για να ανοίξουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες είναι ρίσκο λόγω του μεγάλου κόστους. Η επόμενη εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη. Προς το παρόν η κατάσταση με τις κρατήσεις είναι στάσιμη και κανείς δεν διασφαλίζει πώς θα εξελιχθούν. Είναι εντελώς θολό το τοπίο…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΑΤΜΟΣ
Καθ όλα έτοιμα είναι τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα στο Ιερό Νησί της Πάτμου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου κ. Ιάκωβο Κουτλάκη που μίλησε στην «δ», προς το παρόν όλα είναι στάσιμα.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους πελάτες μας, έχουμε εκπαιδεύσει το προσωπικό μας, ενώ τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Οι κρατήσεις δυστυχώς, είναι σε στάσιμη κατάσταση. Μέχρι στιγμής, δουλεύουμε μόνον με Έλληνες. Αναμένουμε τους ξένους τουρίστες μετά τις 15 Ιουλίου. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τους εξής λόγους: α. δεν έχουν ξεκινήσει οι αεροπορικές πτήσεις εξωτερικού, β. οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβάλλουν προσκόμματα στους δυνητικούς τουρίστες και τους προτρέπουν να μείνουν στις χώρες τους ή να επισκεφθούν κάποιες κοντινές και γ. φυσικά, φοβούνται –δεν έχουν διάθεση να πάνε διακοπές, οπότε το αναβάλλουν. Εμείς πάντως, είμαστε σε αναμονή αλλά δεν ανησυχούμε όπως άλλοι προορισμοί, επειδή δεν εξαρτώμεθα από τους τουρ οπερέιτορ, τσάρτερ και πρακτορεία. Έχουμε άλλου είδους τουρίστες και πιστεύουμε ότι φέτος θα πάμε καλά».

ΧΑΛΚΗ
Η ίδια κατάσταση και στο νησί της Χάλκης. Τα καταλύματα δεν έχουν ανοίξει ακόμη αν και κατά την διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, υπήρξε μεγάλη κίνηση και ενδιαφέρον. Όπως δήλωσε στην «δ» ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Ρουσάκης: «Τα τουριστικά καταλύματα στο νησί μας, άνοιξαν από τις 15 Ιουνίου. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος καθώς και το περασμένο σαββατοκύριακο, σημειώθηκε αρκετά μεγάλη κίνηση. Όσον αφορά στις κρατήσεις είναι σε στάσιμη κατάσταση. Εμφανίζονται κρατήσεις μετά τις 15 Ιουλίου –κι αυτές ελάχιστες. Επιπλέον, υπάρχουν πάρα πολλές ακυρώσεις αφού ο κύριος όγκος των πελατών μας είναι από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας και από την στιγμή που υπάρχει ακόμη το πρόβλημα με τον κορωνοϊό, όλοι μετέφεραν τις διακοπές τους για την επόμενη σεζόν. Ίσως να έρθουν οι Έλληνες και ό,τι κερδίσουμε από τον Τουρισμό που θα προωθηθεί από την Ρόδο».

ΛΕΡΟΣ – ΛΕΙΨΟΙ
Ανησυχία υπάρχει και στο νησί της Λέρου, καθώς οι κύριες αγορές του νησιού είναι από χώρες της Ευρώπης και φυσικά, η Τουρκία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου κ. Μανώλη Μαθιουδάκη που μίλησε στην «δ», η κατάσταση είναι κι εκεί στάσιμη σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις: «Ορισμένα ξενοδοχεία και καταλύματα, ανοίγουν σταδιακά. Οι κρατήσεις είναι πάρα πολύ λίγες. Θα απευθυνθούμε στον εσωτερικό – κοινωνικό τουρισμό αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν τα voucher (έστω με το παλιό πρόγραμμα) και πρέπει να μας δώσει η κυβέρνηση ένα χρονοδιάγραμμα για να ξέρουμε πώς θα κινηθούμε. Οι βασικοί μας πελάτες είναι από χώρες της Ευρώπης και την Τουρκία. Αυτά είναι όλα κλειστά προς το παρόν κι έχουμε μείνει πολύ πίσω. Όσον αφορά στην Ιταλία, που είναι η βασική αγορά για τους Λειψούς, υπάρχει ενδιαφέρον και μάλιστα έντονο. Νομίζω ότι τα πρωταρχικά ζητήματα είναι πλέον η υγειονομική θωράκιση των νησιών μας και η ασφάλεια που παρέχουμε στους πελάτες μας. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά την 1η Ιουλίου…» όπως υπογράμμισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου