Συνεντεύξεις

Αντ. Γιαννικουρής: «Οι εκλογές αυτές αφορούν σε ένα δημοψήφισμα σταθερότητας και προοπτικής, για το μέλλον όλων»

Για όλους και για όλα και κυρίως για το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής, μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» στην τελευταία προεκλογική του συνέντευξη ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου και πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής.
Aναλυτικά η συνέντευξη του υποψηφίου βουλευτή Δωδεκανήσου και προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Γιαννικουρή:
• Κύριε Γιαννικουρή όλοι μιλούν για μία δύσκολη κάλπη. Γιατί είναι τόσο κρίσιμες αυτές οι εκλογές; Σας απασχολεί καθόλου η αποχή;
Κάθε προεκλογική περίοδος έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον και κάθε κάλπη τη δική της ιδιαίτερη κρισιμότητα. Παρ’όλα αυτά οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν είναι σαν τις άλλες. Είναι ίσως οι σημαντικότερες των τελευταίων πολλών ετών. Δεν πρόκειται απλώς για μία ακόμη ψηφοφορία. Στην πραγματικότητα αφορούν σε ένα δημοψήφισμα σταθερότητας και προοπτικής για το μέλλον όλων, ανεξάρτητα από την τοποθέτηση του καθενός μας στη πολιτική πυξίδα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, κατάφερε πολλά και πέτυχε νίκες.
Με οργάνωση, με σχέδιο, με μεθοδικότητα, με αποτελεσματικότητα.
Τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Το βασικό ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε μέσω της ψήφου μας αυτήν την Κυριακή είναι εάν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε δυναμικά μπροστά ή εάν θα επιστρέψουμε σε μία εποχή που η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θέλει να αφήσει οριστικά πίσω της.
Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι σε αυτές τις εκλογές η αποχή δεν είναι λύση. Δεν είναι καν επιλογή. Τα πράγματα αλλάζουν δομικά μόνον όταν όλοι είναι παρόντες.
Σε λίγες ημέρες δεν πάμε στην πρώτη κάλπη. Πάμε στη μόνη κάλπη. Αυτήν που θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι όλα όσα κατακτήθηκαν την τελευταία τετραετία, δεν θα τα ρισκάρουμε για κανέναν.
• Κάθε φορά γίνεται μεγάλη συζήτηση για το περίφημο «διακύβευμα» των εκλογών με τα κόμματα να δίνουν μάχη. Ποιο θεωρείτε τελικά ότι είναι αυτό;
Κοιτάξτε, η μάχη που θα δοθεί σε αυτές τις εκλογές δεν είναι μεταξύ των κομμάτων. Είναι η σύγκρουση όλου του σύγχρονου πολιτικού συστήματος με την Ελλάδα του χθες. Η σύγκρουση μιας γενιάς με όραμα και ανοιχτό πνεύμα, που απαιτεί κράτος δικαίου, αξιοκρατία, καινοτομία, τεχνοκρατική λογική και πρωτοπορία, γνώση και εξειδίκευση με το στρεβλό κι απαρχαιωμένο σύστημα των χρόνιων παθογενειών, του ωχαδερφισμού, της αδιαφορίας, της πελατειακής σχέσης και του ρουσφετιού.
Ο στόχος αυτών των εκλογών είναι να καταφέρουμε απαλλαγμένοι από ιδεοληψίες και στερεοτυπικές πρακτικές να δούμε πέρα από τα κόμματα. Να επιλέξουμε προσωπικότητες και όχι χρώματα. Να στηρίξουμε εκείνους που δεν έχουν ανάγκη την πολιτική, αλλά αυτούς που θέλουν να συμβάλουν με τις γνώσεις και την όρεξή τους στην πρόοδο και την ευημερία. Να στηρίξουμε εκείνους που μπορούν να χτίσουν πάνω σε όσα θεμελιώσαμε.
Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, που πιστεύουν στη φιλελεύθερη δημοκρατία, στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, σε μια Ελλάδα που θα προχωρά μπροστά σε όλους τους τομείς. Μια Ελλάδα πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, περισσότερο πράσινη και ψηφιακή, μία χώρα που μέρα με τη μέρα θα ισχυροποιεί τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη.
Το διακύβευμα των εκλογών είναι το μέλλον και το αύριο της χώρας μας.
• Κύριε Γιαννικουρή ως υποψήφιος βουλευτής με ποιον τρόπο συνδιαλλέγεστε με τους πολίτες και κατ’ επέκταση με τους ψηφοφόρους;
Πιστεύω πολύ στον διάλογο. Το ζητούμενο στην πολιτική είναι η συζήτηση και ο κόσμος την αποζητά. Ξέρετε, δεν οφείλουν όλοι να ασχολούνται με την πολιτική επικαιρότητα, αλλά όλοι θέλουν να κουβεντιάζουν. Είναι καθήκον μας να λειτουργούμε προς την έγκυρη ενημέρωση της κοινωνίας.
Είναι χρέος μας να έρθουμε πιο κοντά στους συμπατριώτες μας.
Δεν είναι αυτοσκοπός το να κερδίσω την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, επιδιώκω πρωτίστως τη σωστή ενημέρωση των πολιτών ακούγοντας τους προβληματισμούς τους και τη δική τους άποψη. Κατανοώντας σε βάθος τα προβλήματα και συλλέγοντας τις απαραίτητες πληροφορίες, δεν μεταφέρεις μόνο τις θέσεις σου δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα σου, αλλά μπορείς να τα επιλύσεις οριστικά, με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
Δεν διεκδικώ τον τίτλο του ανθρώπου που γνωρίζει τα πάντα. Δεν το έκανα ποτέ και δεν θα το κάνω τώρα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι άλλες οι δυσκολίες ενός κατοίκου της Ρόδου κι άλλες εκείνες του κατοίκου των Λειψών.
Έχοντας ως γνώμονα αυτήν την ιδιαιτερότητα, με ενδιαφέρει να ακούσω κάθε συμπολίτη μου, να έρθω κοντά σε όλα τα ζητήματα. Μόνο έτσι θα μπορέσω να εισφέρω στο να λυθούν. Οι λύσεις στα προβλήματα δεν είναι δεξιές, κεντρώες ή αριστερές. Είναι λύσεις!
• Ειδικότερα για τα δύο μεγαλύτερα νησιά του νομού μας, τη Ρόδο και την Κω -απ’ όπου επίσης έλκετε την καταγωγή σας- τί έχετε να πείτε για το θέμα της Υγείας;
Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το κεφάλαιο Υγεία τόσο στην Ρόδο όσο και στην Κω αποτελεί «αγκάθι» για τις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας τρομερή ανασφάλεια στους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα υποβιβάζει συνολικά το τουριστικό προϊόν που προσφέρουν τα δύο αυτά νησιά.
Είναι αδιανόητο το Νοσοκομείο της Ρόδου, με τους 125.000 μόνιμους κατοίκους, που εξυπηρετεί όλα τα Δωδεκάνησα και έχει και το επιπρόσθετο βάρος των χιλιάδων τουριστών το καλοκαίρι, αλλά και το νοσοκομείο της Κω, της πατρίδας του Ιπποκράτη και τέταρτου κατά σειρά προορισμού του Αιγαίου, να είναι υποστελεχωμένα και να έχουν τόσο σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.
Λόγω της πανδημίας COVID-19 έγιναν μεγάλες προσπάθειες ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ και οι Δομές Υγείας σε ολόκληρη την περιφέρεια. Προσλήφθηκαν ιατροί και οι υποδομές εφοδιάστηκαν με εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό. Επιπροσθέτως, ειδικά για τα νησιά, το αρμόδιο Υπουργείο προέβη στις κατάλληλες ενέργειες και νομοθετικές παρεμβάσεις με στόχο την κάλυψη όλων των κενών σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, παρέχοντας επιπλέον κίνητρα.
Έγιναν πολλά προς τη σωστή κατεύθυνση; Ναι έγιναν. Λύθηκαν όλα τα προβλήματα; Προφανώς και όχι.
Το θέμα της υγείας στα δύο μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος παραμένει ένα ζήτημα διαχρονικό, με πολλές συνιστώσες, που πρέπει να τεκμηριωθεί και να επιλυθεί σαν μαθηματικό πρόβλημα. Από την μία πλευρά αδημονούμε για επεκτάσεις και νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.
Την ίδια στιγμή όμως, ενώ δεν έχουμε προσωπικό ούτε για να λειτουργήσουν οι υπάρχουσες, η αντιπολίτευση διαφωνεί με οποιαδήποτε πρόταση θεσμοθετείται, ακόμα και αν αυτή δύναται να λειτουργήσει προς όφελος της υγείας των πολιτών.
Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε δημόσια την ανάγκη συνδρομής του ιδιωτικού τομέα στις νησιωτικές περιοχές μετά την επίσκεψή του στα Δωδεκάνησα, ενώ μόλις λίγους μήνες πριν, η παράταξή του, είχε καταψηφίσει τον σχετικό νόμο ο οποίος την προέβλεπε! Είναι καιρός λοιπόν να ξεφύγουμε από προκαταλήψεις και αγκυλώσεις, κατάλοιπα του παρελθόντος. Το θέμα της υγείας δεν είναι ούτε μπλε, ούτε πράσινο, ούτε κόκκινο. Ανήκει σε όλα τα κόμματα. Συνιστά χρόνια παθογένεια μιας ολόκληρης χώρας και μας αφορά ΟΛΟΥΣ.
Η αντιμετώπιση οφείλει και πρέπει να είναι υπερκομματική, με μόνο γνώμονα το καλό του κοινωνικού συνόλου.
• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει από τους πολίτες να κάνουν σύγκριση. Ο κόσμος είναι σε θέση με καθαρό μυαλό να επιλέξει τον σωστό κυβερνήτη;
Η σύγκριση είναι αναπόφευκτο συστατικό της πολιτικής.
Γιατί οι πολίτες έχουν μπροστά τους επιλογές. Πρωτίστως όμως, έχουν πίσω τους τα πεπραγμένα.
Έχουμε έναν πρωθυπουργό που χωρίς κανέναν ενδοιασμό, όποτε έγιναν λάθη, βγήκε πρώτος ο ίδιος μπροστά, ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί και δεσμεύτηκε ότι θα διορθώσει τα κακώς κείμενα. Που στις κρίσιμες συγκυρίες δεν δίστασε να πάρει δύσκολες αποφάσεις χωρίς να σκεφτεί το πολιτικό κόστος, με μόνο γνώμονα το συλλογικό καλό. Αυτό άλλωστε επιτάσσει κι η ευθύνη του αξιώματος.
Αν κάτι χαρακτηρίζει απολύτως την κυβέρνηση της χώρας της τετραετίας που πέρασε, είναι ότι δεν φοβήθηκε ποτέ να κάνει αυτοκριτική και να επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά όπου και όταν χρειάζεται.
Αδιαμφησβήτητα, η Νέα Δημοκρατία, είναι η μόνη παράταξη που αποδεδειγμένα αντέχει στα δύσκολα, μπορεί να διαχειριστεί σωστά και αποτελεσματικά μεγάλες κρίσεις, να δίνει λύσεις.
Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο εκλογικό σώμα. Οι Έλληνες ξέρουν, κρίνουν, συγκρίνουν, αξιολογούν και κυρίως; Θυμούνται!
• Ως μηχανικός και πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ σας ακούμε να λέτε συχνά για τεχνικό μέλλον και το ταμείο ανάκαμψης. Πείτε μας λίγο για αυτά.
Πράγματι, συνηθίζω να λέω πως το μέλλον «διαγράφεται τεχνικό». Τα μεγάλα στοιχήματα της περιόδου που διανύουμε είναι η εκμετάλλευση του ταμείου ανάκαμψης και ο πολεοδομικός σχεδιασμός.
Οι επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικά έργα είναι ζωτικής σημασίας για την ώθηση της μελλοντικής ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας. Σε ό,τι μας αφορά, περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη προβλεφθεί για την περιοχή μας. Ας είμαστε επιτέλους ειλικρινείς. Ο τουρισμός ως απλό δίπτυχο ήλιος-θάλασσα, δεν μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό μέσον για την αειφορία και την ισορροπημένη ευημερία των νησιών μας. Η θέσπιση ενός πλάνου στρατηγικού σχεδιασμού περιφερειακής ανάπτυξης -πάντα με σεβασμό προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το περιβάλλον και τα ευαίσθητα νησιωτικά μας οικοσυστήματα- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση μιας σύγχρονης μακρόπνοης βιωσιμότητας. Τώρα είναι η ώρα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να αδράξουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης, να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και τολμηρά βήματα. Είναι αδύνατον να «βρέχει» χρήματα κι εμείς, για άλλη μια φορά, να κρατάμε ομπρέλα.
• Είστε ικανοποιημένος από την δράση των βουλευτών όλων των κομμάτων σε ό,τι αφορά στην Ρόδο και στα Δωδεκάνησα;
Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί και δίνει τη μάχη του από το δικό του μετερίζι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων θέλουν το καλύτερο για τον τόπο τους και εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Η διαφορά έγκειται στον τρόπο που πολιτεύεται ο καθένας και στο πόσο αποτελεσματικός είναι για τους συμπατριώτες του με βάση τις γνώσεις, τις ικανότητες, και την εξειδίκευσή του.
• Κύριε Γιαννικουρή, αλήθεια, γιατί να ψηφίσει ο κόσμος Γιαννικουρή;
Είμαι ένας νέος άνθρωπος, ο νεότερος στο ψηφοδέλτιο της παράταξής μας στη Δωδεκάνησο, δοκιμασμένος 22 χρόνια στη δουλειά μου, με αντοχές και ενθουσιασμό, ενώ διαθέτω τη γνώση, την εξειδίκευση και την εμπειρία που χρειάζεται η κεντρική πολιτική σκηνή. Δεσμεύομαι να εργαστώ με συνέπεια και υπευθυνότητα, να παλέψω τα διαχρονικά προβλήματα της νησιωτικής περιοχής μας με όλες μου τις δυνάμεις, όπως έκανα πάντα σε όποιο πόστο κι αν υπηρέτησα, στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, στον Δήμο Ρόδου, στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Έχω μάθει να αγωνίζομαι και να διεκδικώ με πράξεις. Πιστεύω στην συνεργασία των θεσμών και των φορέων, μα πάνω απ’ όλα πιστεύω στην οργανωμένη, σκληρή και συστηματική δουλειά.
Δεν υπόσχομαι τίποτα που δεν μπορώ να τηρήσω. Δεν λέω ότι θα λύσω όλα τα προβλήματα, δεσμεύομαι μόνο ότι θα προσπαθώ. Η αλήθεια και η ειλικρίνεια είναι η απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση. ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ σε κάθε αίτημα των νησιωτών στην Ρόδο, στην Κω, στην Λέρο, στην Κάσο, στην Αστυπάλαια και σε όλα τα νησιά μας, όπως ήμουν μέχρι τώρα.
Για μένα η πολιτική είναι το όχημα με το οποίο θα διεκδικήσω το μέλλον που ξέρω ότι μπορούμε να πετύχουμε και που πραγματικά αξίζουν τα Δωδεκάνησα. Είναι ο τρόπος να εισφέρω στο να γίνει πραγματικότητα η Ελλάδα του αύριο.
• Θα στηρίξουν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας νέους ανθρώπους ή θα παραμείνουν στις δοκιμασμένες συνταγές;
Η πίστη προς τις δεξιότητες των νεότερων επιβεβαιώνεται από τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η νέα γενιά είναι αυτή που με τις ιδέες και τις γνώσεις της μετέτρεψε την χώρα μας από χαρτοβασίλειο, σε ψηφιακό κράτος, καθιστώντας την πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη, και όχι μόνο. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας αποτελείται κατά 50% από ανθρώπους κάτω των 45 ετών που έχουν τη δική τους αναφορά και τη δική τους διαδρομή, γυναίκες και άντρες που έχουν διακριθεί στη δουλειά τους.
Υπάρχει μία εμφανής, γενικευμένη τάση προς τους ικανούς και νεαρότερους, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τους εμπιστεύονται θέσεις ευθύνης, σηματοδοτώντας έτσι την αλλαγή νοοτροπίας και την αλλαγή στάσης στη πολιτική και στέλνοντας στην κοινωνία ένα δυνατό μήνυμα.
Νομίζω ότι οι πολίτες είναι πια έτοιμοι να επιλέξουν από όλα τα κόμματα, νέους, κατάλληλους ανθρώπους, με αναγνώριση στον τομέα που δραστηριοποιείται ο καθένας. Να στηρίξουν τις υγιείς, παραγωγικές δυνάμεις του τόπου τους. Να δείξουν εμπιστοσύνη σε πρόσωπα που ταυτίζονται με τομείς νευραλγικούς όπως η ανάπτυξη, η οικονομία, η υγεία, η παιδεία κι έχουν δώσει δείγματα γραφής.
Η στιγμή για να αξιώσουμε την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού έχει έρθει. Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε τη μάχη της γενιάς μας! Αυτή είναι που πρέπει να κερδηθεί, με κάθε τρόπο!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου