Πολιτιστικά

Π. Eγγλέζος: «Η στήριξη της Περιφέρειας ήταν καταλυτική για την ίδρυση και εδραίωση της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου»

Για την δημιουργία της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, που ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία της το 2015 μιλάει σήμερα ο πρόεδρός της κ. Παναγιώτης Εγγλέζος. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, που από την πρώτη στιγμή είναι συνοδοιπόρος στο όλο εγχείρημα, στηρίζοντας και συνδιοργανώνοντας όλες σχεδόν τις δράσεις. Όπως και  ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, που ενθάρρυνε και υποστήριξε με πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες συνέδραμαν στο να δυναμώσουν τον ρόλο της Ομοσπονδίας. 

Όπως τονίζει, με  πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, όλα τα αιτήματα χρηματοδότησης και στήριξης προς τα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας,  για την κατάθεση τους  έπρεπε να φέρουν την σφραγίδα της Ομοσπονδίας, απόφαση που της χάρισε τεράστια δύναμη εδραίωσης.

Ο κ. Εγγλέζος, μιλάει ακόμη για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας για τον Πολιτισμό μετά τις εκλογές, με δεδομένο και την συνεργασία που έχει με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς και για το πρόγραμμα του καλοκαιριού όπου αναμένονται πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις και δράσεις.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

  • Κύριε Εγγλέζο, θα ήθελα να μας μιλήσετε για την Ομοσπονδία. Πόσο δύσκολο ήταν εξ αρχής το εγχείρημα και μάλιστα σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως ο Πολιτισμός;

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία της το 2015. Σήμερα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα μέλη μας απαριθμούνται σε πενήντα τέσσερα (54). Αυτό αποδεικνύει ότι όλοι οι σύλλογοι – μέλη μας έχουν αντιληφθεί τον ρόλο της Ομοσπονδίας και αναγνωρίζουν ότι όλοι μαζί μπορούμε να υλοποιήσουμε  μεγαλύτερους στόχους. Η δημιουργία της Ομοσπονδίας ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα μετά από προσπάθεια πολλών χρόνων και  ολοκληρώθηκε χάρη στην επιμονή και την θέληση ανθρώπων που λειτούργησαν ανιδιοτελώς και άντεξαν σε κάθε απογοήτευση και δυσκολία. Για την επιμονή τους και μόνο  θα ήθελα μέσα από αυτή τη συνέντευξη να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Στόχος της Ομοσπονδίας σε πρώτο επίπεδο ήταν και είναι να δώσουμε δύναμη και φωνή σε κάθε σύλλογο – μέλος μας, αναδεικνύοντας τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι σύλλογοι για να κρατήσουν ζωντανά  τα χωριά τους αλλά και να προβάλουμε το τεράστιο έργο που παράγουν μέσα από την εθελοντική εργασία, γιατί αγαπούν τον τόπο τους.

Νομίζω ότι  μέσα από αυτή την ισχύ εν τη ενώσει έχουμε καταφέρει να   αναδείξουμε τα ήθη και τα έθιμα της Ρόδου, την παράδοσή μας και τον πολιτισμό μας  τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και ευρύτερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Γνωρίζοντας ότι ο πολιτισμός, είναι ένας ευαίσθητος τομέας για την συνέχιση της παράδοσης από γενεά σε γενεά πορευόμαστε με προσοχή και αφοσίωση στον στόχο μας.

  • Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει στηρίξει όλες τις δράσεις σας. Ήταν μια προσωπική απόφαση του περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου;

Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο  που δρούμε, την αγάπη μας για την παράδοση και όλα τα παραπάνω, έχουμε καταφέρει να μας αγκαλιάσει ολόκληρη η κοινωνία της Ρόδου και όχι μόνο, μέσα  σε όλους αυτούς, είναι  ο Δήμος Ρόδου και φυσικά  η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, που από την πρώτη στιγμή είναι συνοδοιπόρος στο όλο εγχείρημά μας, στηρίζοντας και συνδιοργανώνοντας, όλες σχεδόν τις δράσεις μας. Ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος από την πρώτη στιγμή μας υποστήριξε με πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες συνέδραμαν στο να δυναμώσουν τον ρόλο μας. Γίνεται γνωστό ότι με δική του παρότρυνση δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στο νησί μας, το πολιτιστικό καλεντάρι, ένα ημερολόγιο εκδηλώσεων που οργάνωσε και ανάδειξε όλες τις προσπάθειες των μελών μας. Επιπρόσθετα,  με δική του πρωτοβουλία όλα τα αιτήματα χρηματοδότησης και στήριξης προς τα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας για την κατάθεσή τους  έπρεπε να φέρουν την σφραγίδα μας, απόφαση που όχι μόνο μας έδωσε την δυνατότητα να έχουμε πλήρη άποψη για τις όλες διαδικασίες , αλλά μας χάρισε τεράστια δύναμη εδραίωσης και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.

  • Ποια είναι τα πλάνα και το πρόγραμμα για το καλοκαίρι; Είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις, δράσεις, φεστιβάλ σε κάθε χωριό και κοινότητα που έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους αφού προβάλλουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Οι σύλλογοι μέλη μας, έχουν κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να γιγαντώσουν την κάθε εκδήλωσή τους. Έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τον κόσμο στα χωριά και όπου αλλού πραγματοποιούν εκδήλωση. Δεν υπάρχουν πλέον μικρές ή μεγάλες εκδηλώσεις, όλες οι εκδηλώσεις είναι συνυφασμένες πλέον με την παράδοση, τα ήθη και την κουλτούρα του κάθε τόπου και  του κάθε χωριού.

Το πρόγραμμα και φέτος είναι πλούσιο σε εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς, τοπική γαστρονομία και θεατρικές παραστάσεις.  Για την ενημέρωση του κοινού, όλο το πρόγραμμα θα το βρείτε στο πολιτιστικό καλεντάρι μας το όποιο  κάθε μήνα δημοσιεύεται παντού και στην σελίδα της Ομοσπονδίας.

  • Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της επόμενης μέρας για τον Πολιτισμό μετά τις εκλογές, με δεδομένο και την συνεργασία που έχετε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;

Είναι γεγονός ότι η συνεργασία που είχαμε ήταν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, τόσο με τον Δήμο όσο και με την Περιφέρεια.  Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αγαστή συνεργασία που είχαμε έως σήμερα θα συνεχίσει να υφίσταται και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί προεκλογικά θα υλοποιηθούν και μετά το πέρας των εκλογών. Ευχόμαστε, όποιοι και εάν είναι στα ηνία να συνεχίσουν να μας στηρίζουν και να μας βοηθούν ώστε το έργο μας να συνεχίσει να ευδοκιμεί. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η παράδοση είναι η αλυσίδα που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους, συνάμα αποτελεί και προϋπόθεση για την ύπαρξη του πολιτισμού. Γιατί ποτέ ο πολιτισμός μιας γενιάς δεν δημιουργείται από το μηδέν. Ένας λαός που έχει ξεχάσει την παράδοση είναι σαν τον άνθρωπο που έχει χάσει τη μνήμη του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου