Συνεντεύξεις

Δ. Mουτάφη: «Αισθάνομαι πως μπορώ να είμαι χρήσιμη στη λύση προβλημάτων»

Η κα Δέσποινα Μουράφη, είναι πρώην νομαρχιακή και περιφερειακή σύμβουλος. Γεννήθηκε και κατοικεί στην Ιαλυσό της Ρόδου. Είναι παντρεμένη με τον τ. τραπεζικό Βαγγέλη Μουτάφη και έχει δύο παιδιά. Την Βάσω, συντονίστρια ασφαλιστικών συμβούλων και τον Δήμο, δικηγόρο. Διετέλεσε επι 25ετία διευθύντρια στη Ρόδο της Ασφαλιστικής Εταιρείας GROUPAMA, με σπουδές στις χρηματοασφαλιστικές επιστήμες, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2016.
Σήμερα είναι πρόεδρος της ΧΕΝ ΡΟΔΟΥ και πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Προφήτης Ηλίας Φιλερήμου Ιαλυσού». Προσφέρει τις υπηρεσίες της στην κοινωνία ως μέλος του Δ.Σ. της Πρόνοιας του Δήμου Ρόδου. Το 1982 εκλέχτηκε κοινοτική σύμβουλος και ήταν η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα στην Ιαλυσό. Από το 2007-2010 εκλεγμένη νομαρχιακή σύμβουλος Δωδεκανήσου και 2011-2014 περιφερειακή σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπεύθυνη για την Κοινωνική Πολιτική.
Την διετία 2010-2012 διετέλεσε Πρόεδρος στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Δωδεκανήσου (Κέντρο Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Υποστήριξης & Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία). Από την θέση της Νομαρχιακής και Περιφερειακής Συμβούλου εργάστηκε αποτελεσματικά στον Κοινωνικό Τομέα και τον Εθελοντισμό, με στόχο την ενίσχυση των δομών που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας. Στον τομέα ευθύνης της για 8 χρόνια πάλεψε για τα προβλήματα της κοινωνίας, της ικογένειας, της υγείας, των ιδρυμάτων, των συνανθρώπων μας με αναπηρίες, τα προβλήματα της καθημερινής ζωής και της φτώχειας με την ίδρυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, για το οποίο εξ αρχής κατέθεσε ψυχή, κόπο και χρόνο.
Σήμερα, μιλάει στην «δ» για την απόφασή της να πολιτευτεί στο πλευρό του Φ.Χατζηδιάκου και τις προτεραιότητες της επόμενης δημοτικής αρχής.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κυρία Μουτάφη μετά από μερικά χρόνια απουσίας από την πολιτική, τελικά αποφασίσατε να κατέβετε στις εκλογές. Μιλήστε μας για την απόφαση σας.

Για προσωπικούς μου λόγους παρέμεινα εκτός την περασμένη πενταετία. Δεν σταμάτησα όμως την δραστηριότητά μου. Ως ενεργή πολίτης, λαϊκό μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΠ, βοήθησα κι εγώ να επιτελεσθεί το σπουδαίο και ουσιαστικό έργο που στήριξε και στηρίζει αδύναμους συμπολίτες μας. Οι ανάγκες των ανθρώπων είναι μεγάλες και πάντα χρειάζονται άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά, (να δουλεύουν) για να βρίσκουν λύσεις. Αισθάνομαι πως μπορώ να είμαι χρήσιμη στη λύση προβλημάτων. Η απάντηση λοιπόν στην ερώτησή σας είναι πως η επιθυμία μου για προσφορά, η αγάπη που τρέφω για τον τόπο μας και τους συνανθρώπους μας, μαζί με την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησα στην πρότερη ενασχόλησή μου με τα κοινά είναι αυτά που με παρακίνησαν να συνεχίσω την πολιτική μου πορεία.
• Γιατί με τον Φώτη Χατζηδιάκο;
Τον δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, τον γνώρισα ως πρόεδρο του Ν.Σ. και αργότερα αντινομάρχη το 2007 όταν εκλέχθηκα νομαρχιακή σύμβουλος. Συνεργαστήκαμε καθημερινά για δύσκολα θέματα για οχτώ ολόκληρα χρόνια. Στην πορεία αυτή διαπίστωσα πως έχει όλα τα προσόντα που χαρακτηρίζουν τον ικανό ηγέτη. Τον αξιολόγησα και τον εκτίμησα με βάση την πολιτική του, αλλά και με άλλα στοιχεία που συνθέτουν την παρουσία του στην κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική ζωή του τόπου. Ο τρόπος της ζωής του, ο ιδιωτικός του βίος, η προσωπική παρουσία, η εμπειρία, η χρηστή άσκηση διοίκησης, αλλά και τα άμεσα αντανακλαστικά του σε επίκαιρα θέματα τον καθιστούν ικανό για να του εμπιστευθούμε την διακυβέρνηση του τόπου μας. Διαπίστωσα επίσης την ευαισθησία του στις ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας και τις ενέργειες του για την ανακούφιση τους. Πάνω απ΄όλα ήταν και είναι άνθρωπος. Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφάσισα να συμπορευτώ μαζί του για να βοηθήσω και εγώ στην πραγμάτωση του έργου που ξεκίνησε, ολοκληρώνει και συνεχίζει…..
• Έχετε δουλέψει πολύ πάνω σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Εκτιμάτε πως οι δημότες της Ρόδου έχουν πολλές ανάγκες μετά από τόσα χρόνια κρίση;
Αναμφίβολα, η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους δημότες του νησιού μας και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους εξ αυτών. Με βάση τα στοιχεία του Απολογισμού Πεπραγμένων 2018 της Δημοτικής Αρχής σήμερα υπάρχουν περίπου 2.500 επιδοματούχοι, οι ωφελούμενοι της επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής είναι περίπου 1.000, άλλα περίπου 1.000 άτομα επωφελούνται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, 125 μαθητές από το Κοινωνικό Φροντιστήριο και 48 άστεγοι εντάχθηκαν σε κατοικίες. Δεδομένου των παραπάνω αριθμών γίνεται κατανοητό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν, πράγματι, πολλές και διαφορετικές ανάγκες. Ωστόσο, η πραγματική πρόκληση για το Δήμο μας, είναι να παραμείνει στον δρόμο που χαράζει την τελευταία πενταετία, δηλαδή στο δρόμο της μετάβασης από την επιδοματικού τύπου άσκηση της κοινωνικής πολιτικής του παρελθόντος, σε μία ενεργητική κοινωνική πολιτική που προσβλέπει στην ενεργοποίηση του ωφελούμενου για την κοινωνική του ένταξη. Γιατί ζητούμενο είναι να μπορεί ο κάθε ωφελούμενος με τη σωστή υποστήριξη να αντεπεξέλθει ο ίδιος στις προκλήσεις της ζωής.
• Εκτιμάτε ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Χατζηδιάκου, πρόσφερε αρκετά στην κοινωνική πολιτική και στις ευπαθείς ομάδες;
Η κοινωνική πολιτική συνιστά έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα με ιδιαίτερες δυσκολίες και ετερογενείς απαιτήσεις. Ομολογουμένως, στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η δημοτική αρχή κατάφερε να αντεπεξέλθει επιτυχώς σε μία σειρά σημαντικών προκλήσεων, προσφέροντας μία ουσιαστική χείρα βοηθείας στους αδύναμους συμπολίτες μας και τις ευπαθείς ομάδες του νησιού. Για να επιτευχθεί αυτό, σε πρώτο επίπεδο, οι υπηρεσίες της κοινωνικής πολιτικής όχι μόνο εμπλουτίστηκαν αλλά και διευρύνθηκαν, ιδιαίτερα με τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας που εγκαινιάστηκε από την ίδια την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου, καθώς ήταν η πρώτη αντίστοιχη δομή που λειτούργησε πανελλαδικά. Θα ήθελα να τονίσω ότι το Κέντρο Κοινότητας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και έχει εξυπηρετήσει πάνω από 3.000 συμπολίτες μας.
Σε δεύτερο επίπεδο, έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, ώστε αυτές να τεθούν στην υπηρεσία της κοινωνικής πολιτικής. Ως αποτέλεσμα, περιορίστηκαν αισθητά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με τους ωφελούμενους για να έχουν πλέον ευκολότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες και φορείς και να λαμβάνουν αμεσότερα απαντήσεις στα αιτήματά τους. Τέλος, σημαντική συνεισφορά της Δημοτικής Αρχής στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής θεωρώ ότι αποτέλεσε η δημιουργία του καινοτόμου Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο σήμερα αριθμεί 68 μέλη. Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας δόθηκε η δυνατότητα σε φορείς αλλά και μεμονωμένους ενεργούς εθελοντές, να συνδράμουν με οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο στην κάλυψη των προκυπτουσών αναγκών.
• Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της επόμενης δημοτικής αρχής κατά την άποψη σας;
Με χρηστή Οικονομική Διαχείριση και σε δυσχερές οικονομικό πεδίο, ο Δήμος Ρόδου ορθοπόδησε. Είναι σε θέση να υλοποιεί αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο με ένα πλούσιο τεχνικό πρόγραμμαεκατομμυρίων ευρώ έχοντας πλέον ένα ισχυρό απόθεμα 44.600.000€. O Δήμος μας σήμερα πατάει γερά στα πόδια του και προωθεί αναπτυξιακά έργα και ολοκληρώνει όσα είδη έχει ξεκινήσει. Η ζωή των κατοίκων και η εικόνα της πόλης αλλάζουν προς το καλύτερο. Είναι η προτεραιότητα μας… Η καθημερινότητα του πολίτη. Το κυκλοφοριακό, τα δημόσια κτήρια που χρειάζονται παρεμβάσεις, η καθημερινότητα, το βιώσιμο περιβάλλον… Είναι έργα δρομολογημένα και κοστολογημένα πολλά εξ αυτών ήδη άρχισαν και μένει να ολοκληρωθούν. Ένας από τους προσωπικούς μου στόχους είναι η δημιουργία στέγης διαβίωσης ανθρώπων με αναπηρίες εάν στερούνται υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος. Είναι η αγωνία κάθε γονέα που έχει παιδί με αυτά τα προβλήματα. Όπως η εκσυγχρόνιση των ειδικών σχολείων και των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου