Αφορά όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα

Ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού που έφυγαν από την χώρα στα χρόνια της κρίσης, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε μια κίνηση ρελάνς στην πρόταση – πρόκληση που του απηύθυνε λίγο νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση «να αποκαταστήσει την αδικία χιλιάδων συμπολιτών μας που ζουν στα πέρατα του κόσμου», όπως είπε χαρακτηριστικά και (προ)κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να πει δημόσια γιατί αρνείται την δυνατότητα στους Έλληνες, ειδικά αυτούς που έφυγαν τα τελευταία χρόνια». «Διότι φοβάστε την κρίση τους», έσπευσε να πει ο ίδιος. Μάλιστα τον εγκάλεσε διότι εδώ και 18 μήνες εκκρεμεί αίτημά του για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με μόνο αντικείμενο την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Θέλετε δεν θέλετε θα έρθετε να μιλήσετε για το θέμα αυτό», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα κάνετε το σωστό».

«Αλλά και αν δεν το κάνετε θα το κάνουμε εμείς μετά τις εθνικές εκλογές που δεν θα αργήσουν. Κανείς δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος ότι θα γίνουν στο τέλος της θητείας», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει θέσει ως προϋπόθεση για να ψηφίσει την νομοθετική πρωτοβουλία που είναι έτοιμη να φέρει στην Βουλή η κυβέρνηση σχετικά με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Β’ Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, την υιοθέτηση της ψήφου για τους Έλληνες του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δεν μπορούν να δαπανήσουν ένα δυσβάσταχτο ποσό για να έρθουν να ψηφίσουν. «Έχω ζητήσει την κατάτμηση της Β’ Αθηνών από το 2004, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αποκαταστήσουμε την αδικία χιλιάδων συμπολιτών μας που ζουν στα πέρατα του κόσμου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας για αυτούς ότι «έχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της πατρίδας μας».

Ο κ. Τσίπρας αιφνιδίασε εν μέρει την αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνοντας ουσιαστικά το γάντι που του έριξε ο αρχηγός της, τον οποίο και κατηγόρησε ότι προσπαθεί να υπεκφύγει από την μεταρρυθμιστική πρόταση της κυβέρνησης για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, κάτι, που όπως τόνισε, «είχε θέσει η ΝΔ ως προϋπόθεση και τώρα έρχεται κάτω από τις ισχυρές πιέσεις των βαρόνων του κόμματος, να βρει ένα πρόσχημα για να αποφύγει την υπερψήφισή της». Ενώ σχετικά με την πρόταση Μητσοτάκη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είπε ότι «κρούει ανοιχτές θύρες». «Αυτούς τους ανθρώπους που η δική του παράταξη τους έδιωξε από τη χώρα και σε αυτούς θα είμαστε εμείς οι πρώτοι που θα δώσουμε δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεως», είπε ο πρωθυπουργός. «Να έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τις χώρες που βρίσκονται. Να δούμε ποιο θα είναι το πρόσχημα που θα σκαρφιστεί τώρα ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να αποφύγει κάτω από την πίεση των βαρόνων της ΝΔ να ψηφίσει άλλη μια θετική ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ