Ειδήσεις

127 Ρόδιοι γιατροί έχουν μεταβεί ήδη στο εξωτερικό! Ο ΙΣΡ έχασε το 1/5 του δυναμικού του!

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης 127 γιατροί (!) της Ρόδου εγκατέλειψαν την Ελλάδα, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο εξωτερικό.
Ουσιαστικά, πρόκειται για το 1/5 του δυναμικού του Ιατρικού Συλλόγου της Ρόδου και όπως λέει, ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Χρήστος Μαντάς έπεται συνέχεια, αφού η «αιμορραγία» επιστημονικού προσωπικού προς το εξωτερικό συνεχίζεται, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας.
«Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, χάσαμε το 1/5 του δυναμικού μας. 127 συνάδελφοι επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό μη μπορώντας να αντέξουν την κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται μόνο για νέους συναδέλφους, αλλά για γιατρούς  έως και 50 ετών που φεύγουν με τις οικογένειές τους και πλέον παρατηρείται το φαινόμενο και σε μεγαλύτερες ηλικίες που επιλέγουν να μεταναστεύσουν, να εργαστούν και να συνταξιοδοτηθούν σε ξένες χώρες, όπως είναι η Αγγλία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Γαλλία κ.ά. Δεν αντέχεται η κατάσταση στην Ελλάδα», λέει ο κ. Χρ. Μαντάς.
Όπως εξηγεί, με το νέο φορολογικό καθεστώς στη χώρα μας, ένας γιατρός καλείται να καταβάλει περισσότερα απ΄όσα κερδίζει, ενώ στο εξωτερικό αμείβεται με περισσότερα χρήματα και ο φόρος που καλείται να πληρώσει είναι πολύ μικρότερος. Μάλιστα, όπως λέει, πολλοί γιατροί αναγκάζονται να κάνουν και δουλειές του ποδαριού, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
«Στον Ελληνα γιατρό δεν μένουν πλέον ούτε 500 ευρώ για να ζήσει την οικογένειά του! Πουλάνε τα σπίτια τους, αφού αδυνατούν να τα συντηρήσουν. Ξέρετε ότι υπάρχουν γιατροί που αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη δουλειά, άσχετη με το αντικείμενό τους, για να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα; Υπάρχουν συνάδελφοι γιατροί, που ψάχνουν δουλειά ως καμαριέρες ή προσέχουν παιδιά στο σπίτι, συνάδελφος που δουλεύει ως μάγειρας και άλλοι πολλοί που βρήκαν δουλειά ως εργάτες, για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους… Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Πέρα από τους γιατρούς, ούτε ο επιχειρηματίας μπορεί να επιβιώσει, ούτε ο δικηγόρος, ούτε ο μηχανικός…Αυτό κατάφερε αυτή η κυβέρνηση, να εξοντώσει και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας».
Οι κλάδοι των γιατρών και των μηχανικών είναι εκείνοι που σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες επιστημόνων, και με βάση τις εκτιμήσεις στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να καταγραφεί ραγδαία αύξηση των αριθμών καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα, μετά και την εφαρμογή των νέων μέτρων, καθίσταται πλέον «εχθρική» για τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τις περισσότερες φορές δουλειά στο εξωτερικό αναζητούν νέοι 20-35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, αν και τα τελευταία δύο χρόνια ο μέσος ηλικιακός όρος αυξάνεται. Η αναζήτηση εργασίας σε ηλικίες άνω των 45 είναι πολύ πιο εξειδικευμένη. Αναζητεί εργασία πρώτα ο άντρας κατά κύριο λόγο, έτσι ώστε να ακολουθήσει και η σύζυγός του αργότερα, αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες αναζητούν και οι δύο δουλειά στο εξωτερικό, αποφασισμένοι να αλλάξουν τη ζωή τους. Οι επαγγελματίες αυτοί είναι συνήθως μηχανικοί, γιατροί και αρχιτέκτονες, και πολλές φορές καταφέρνουν με επιτυχία να βρουν εργασία στο εξωτερικό λόγω των κενών που διαπιστώνονται σε κάποιους κλάδους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν από την εσωτερική αγορά.
Παρά το γεγονός ότι η Ρόδος, κατατάσσεται –ακόμα- στις περιοχές με οικονομική ευρωστία, λόγω του τουρισμού, πολλά είναι τα επαγγέλματα που «μαραζώνουν» γι αυτό και καταγράφονται απώλειες επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των νέων που δεν θα επιστρέψουν από το εξωτερικό όπου σπουδάζουν σήμερα, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο σε συνδυασμό και με όσους φοιτητές σπουδάζουν στην Ελλάδα και έχουν σκοπό να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου