Τοπικές Ειδήσεις

Και Ροδίτης κατηγορούμενος στην πολυμελή σπείρα ηλεκτρονικών απατών με λεία άνω των 1,4 εκατ. ευρώ!

Ενας 33χρονος Ροδίτης, κάτοικος της Παστίδας, εμπλέκεται ως κατηγορούμενος στην εγκληματική ομάδα των 217 ατόμων που διέπραττε ηλεκτρονικές απάτες με λεία περισσότερο από 1,4 εκατομμύρια ευρώ, που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας!
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», στην 209σέλιδη υποβλητική αναφορά της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας συγκαταλέγεται πέραν των 4 θυμάτων της σπείρας από τη Ρόδο και ο 33χρονος ο οποίος φέρεται να είχε διαθέσει τραπεζικό λογαριασμό του στην Alpha Bank στα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης για να μεταφέρουν μέσω αυτού χρήματα από υπεξαιρέσεις και απάτες εις βάρος των θυμάτων τους.
Φέρεται μάλιστα να είχε συνεργασία με έναν 42χρονο ημεδαπό κάτοικο Ζευγολατιού Κορινθίας εις βάρος του οποίου έχει σχηματιστεί από την 15η Ιανουαρίου 2020 άλλη δικογραφία από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου για απάτη με υπολογιστή!
Θυμίζουμε ότι μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε Άργος, Τρίπολη και Πάτρα, συνελήφθησαν επτά άτομα, αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ δύο ακόμη αναζητούνται.
Παράλληλα, δεκάδες είναι οι συνεργοί τους που προέβαιναν σε μεταφορές χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων της οργάνωσης.
Οι συλληφθέντες αλλά και οι συνεργοί τους που αναζητούνται, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και με ανάρτηση αγγελιών σε διάφορες ιστοσελίδες, με το πρόσχημα πώλησης αντικειμένων, κατάφερναν να υφαρπάζουν τα στοιχεία και τους τραπεζικούς κωδικούς από τα ανυποψίαστα θύματά τους και στη συνέχεια προέβαιναν σε μεταφορές χρημάτων.
Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαπατήσουν περισσότερα από 230 άτομα, ενώ το συνολικό ποσό που απέσπασαν ανέρχεται σε 1.400.000 ευρώ.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ταυτοποιήθηκαν 4 θύματα της εγκληματικής οργάνωσης στη Ρόδο και συγκεκριμένα:
-Ενας 44χρονος ημεδαπός από τον οποίο αφαίρεσαν 27.000 ευρώ
-Ενας 46χρονος ημεδαπός από τον οποίο αφαίρεσαν 2.500 ευρώ
-Ενας 40χρονος ημεδαπός από τον οποίο αφαίρεσαν 5.500 ευρώ
-Ενας 40χρονος ημεδαπός από τον οποίο αφαίρεσαν 42.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στις απάτες της εγκληματικής οργάνωσης στη Ρόδο έχει προκύψει ότι την 6η Ιουνίου 2021 και κατά το χρονικό διάστημα από 17:13 ως 19:10, μέλη της, χρησιμοποιώντας «επιχειρησιακή» τηλεφωνική σύνδεση πραγματοποίησαν διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με έναν Ροδίτη και με το πρόσχημα αγοράς αντλίας νερού που είχε αναρτήσει προς πώληση στην ιστοσελίδα www.car.gr, κατάφεραν να τον εξαπατήσουν και να μεταφέρουν από τον λογαριασμό του τα χρηματικά ποσά των 10.002 ευρώ, 6.000 ευρώ, 6.000 ευρώ, 3.990 ευρώ και 2.000 ευρώ.
Επίσης, την 11η Ιουνίου 2021 και κατά το χρονικό διάστημα από 18:32 έως 19:05 ώρα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιώντας δύο «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις, πραγματοποίησαν διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με άλλο Ροδίτη και με το πρόσχημα αγοράς πανιών σερφ που είχε αναρτήσει προς πώληση στην ιστοσελίδα www.car.gr, κατάφεραν να τον εξαπατήσουν και να μεταφέρουν από τον λογαριασμό του το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ προς λογαριασμό της τράπεζας Πειραιώς.
Επίσης την 16η Σεπτεμβρίου 2021 και κατά το χρονικό διάστημα από 15:45 έως 18:35 ώρα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιώντας την «επιχειρησιακή» τηλεφωνική σύνδεση, κατάφεραν να εξαπατήσουν έτερο Ροδίτη με το πρόσχημα αγοράς ζαντών αυτοκινήτου που είχε αναρτήσει προς πώληση στην ιστοσελίδα www.car.gr και να αφαιρέσουν συνολικά 40.000 ευρώ.
Την 25η Ιανουαρίου 2022 και ώρα 14:00 τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιώντας «επιχειρησιακή» τηλεφωνική σύνδεση, κατάφεραν να εξαπατήσουν άλλο Ροδίτη με το πρόσχημα αγοράς ανταλλακτικού αυτοκινήτου που είχε αναρτήσει προς πώληση στην ιστοσελίδα www.car.gr και να μεταφέρουν από τον λογαριασμό του το χρηματικό ποσό των 5.500 ευρώ.
Θυμίζουμε ότι τα μέλη του σκληρού πυρήνα της, διαθέτοντας κατάλληλες γνώσεις σχετικά με την ηλεκτρονική τραπεζική (internet banking):
-αναζητούσαν και εντόπιζαν στο διαδίκτυο αγγελίες σχετικά με την πώληση κυρίως οχημάτων αλλά και άλλων αγαθών και υπηρεσιών,
-επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματα και εκδήλωναν ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων,
-με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους (όπως όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής κτλ)
-έχοντας αποκτήσει πρόσβαση πλέον στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς με δικαιούχους συνεργούς τους (money mules).
Στη συνέχεια, περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους για να μην καταγράφονται από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, πραγματοποιούσαν άμεσα ανάληψη μέσω ΑΤΜ των χρηματικών ποσών που είχαν μεταφερθεί στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς, πριν οι παθόντες αντιληφθούν τη σε βάρος τους απάτη.
Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης τα χρησιμοποιούσαν για τον πολυτελή τους βίο, για αγορές αυτοκινήτων μεγάλης ιπποδύναμης, ανακαινίσεις και αγορές κατοικιών και επενδύσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου