ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στοιχεία – σοκ : Αυξήθηκε κατά 10% η βία προς τα παιδιά και κατά 30% η εφηβική παραβατικότητα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
βιασμός

Το διά­στη­μα που η ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία βρί­σκε­ται σε κα­ρα­ντί­να λόγω της παν­δη­μί­ας, τα πε­ρι­στα­τι­κά βίας σε βάρος των παι­διών ήταν πε­ρισ­σό­τε­ρα ενώ στις μισές πε­ρι­πτώ­σεις γο­νείς που δεν εμ­φά­νι­ζαν εμ­φα­νείς δυ­σλει­τουρ­γί­ες κατά το πα­ρελ­θόν, έφτα­σαν σε ση­μείο να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν σω­μα­τι­κή βία, με σκοπό την τι­μω­ρία και την πει­θαρ­χία σε πε­ρι­πτώ­σεις ανυ­πα­κο­ής των παι­διών.

Αύ­ξη­ση κατά 10% σε βί­αιες συ­μπε­ρι­φο­ρές σε βάρος των παι­διών αλλά και κατά 30% στην εφη­βι­κή πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τα κα­τα­γρά­φη­καν από την «Πρω­το­βου­λία για το Παιδί», κατά τη διάρ­κεια του 2020, σε σχέση με το 2019.

Πα­ρου­σιά­ζο­ντας τα ετή­σια στα­τι­στι­κά στοι­χεία που δια­τη­ρεί η «Πρω­το­βου­λία για το Παιδί», συ­νερ­γα­ζό­με­νος φο­ρέ­ας της Ένω­σης «Μαζί για το Παιδί», που εδρεύ­ει στη Βέ­ροια, γνω­στο­ποιεί ότι το διά­στη­μα που η ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία βρί­σκε­ται σε κα­ρα­ντί­να λόγω της παν­δη­μί­ας, τα πε­ρι­στα­τι­κά βίας σε βάρος των παι­διών ήταν πε­ρισ­σό­τε­ρα ενώ στις μισές πε­ρι­πτώ­σεις γο­νείς που δεν εμ­φά­νι­ζαν εμ­φα­νείς δυ­σλει­τουρ­γί­ες κατά το πα­ρελ­θόν, έφτα­σαν σε ση­μείο να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν σω­μα­τι­κή βία, με σκοπό την τι­μω­ρία και την πει­θαρ­χία σε πε­ρι­πτώ­σεις ανυ­πα­κο­ής των παι­διών.

Στην κα­τη­γο­ρία των εφή­βων, τα πο­σο­στά σω­μα­τι­κής κα­κο­ποί­η­σης από γο­νείς δεν πα­ρου­σί­α­σαν αξιο­ση­μεί­ω­τη με­τα­βο­λή. Την ίδια στιγ­μή αυ­ξή­θη­καν κατά 50% τα αι­τή­μα­τα των γο­νέ­ων για πα­ρο­χή συμ­βου­λευ­τι­κής και ψυ­χο­λο­γι­κής υπο­στή­ρι­ξης, εξαι­τί­ας των δυ­σμε­νών συν­θη­κών που δη­μιουρ­γεί η ενα­ντιω­μα­τι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά των εφή­βων.

Τι έδει­ξαν τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία για τους εφή­βους

Εξάλ­λου, μέσα από τη δια­χεί­ρι­ση συ­γκε­κρι­μέ­νων πε­ρι­στα­τι­κών δια­φαί­νε­ται ότι μειώ­νε­ται διαρ­κώς ο μέσος όρος ηλι­κί­ας πρώ­της επα­φής των εφή­βων με τις ου­σί­ες (υπο­λο­γί­ζε­ται το 13ο έτος), με κυ­ρί­αρ­χη ουσία επι­λο­γής το χασίς. Όσο αυ­ξά­νε­ται η ηλι­κία των εφή­βων (16ο έτος και άνω), πα­ρα­τη­ρεί­ται ότι πει­ρα­μα­τί­ζο­νται και με άλλες ου­σί­ες (πα­ραι­σθη­σιο­γό­να, χάπια, κ.λπ). Πα­ράλ­λη­λα αυ­ξά­νε­ται και το πο­σο­στό των εφή­βων που ασχο­λού­νται με πα­ρα­βα­τι­κές πρά­ξεις. Εκτός από τις πρά­ξεις της κλο­πής, της διάρ­ρη­ξης και της κα­τα­στρο­φής ξένης πε­ριου­σί­ας, συ­να­ντώ­νται όλο και συ­χνό­τε­ρα πε­ρι­πτώ­σεις εφή­βων που εμπλέ­κο­νται στην εμπο­ρία ου­σιών, προ­σφέ­ρο­ντας χασίς με χρη­μα­τι­κό αντί­τι­μο σε συ­νο­μη­λί­κους. Σε σύ­γκρι­ση με το έτος 2019, φαί­νε­ται ότι το πο­σο­στό τέ­τοιων πε­ρι­πτώ­σε­ων έχει αυ­ξη­θεί κατά 30%.

Η «Πρω­το­βου­λία για το Παιδί» επι­ση­μαί­νει ότι πολύ συχνά η έκ­φρα­ση βίας και η εκ­δή­λω­ση της πα­ρα­βα­τι­κής συ­μπε­ρι­φο­ράς από παι­διά και εφή­βους προ­έρ­χε­ται από τη συ­ναι­σθη­μα­τι­κή πα­ρα­μέ­λη­ση των γο­νέ­ων προς αυτά, από την έλ­λει­ψη δη­μιουρ­γί­ας ασφα­λών πρω­ταρ­χι­κών σχέ­σε­ων, από την έλ­λει­ψη της σω­στής οριο­θέ­τη­σης, από τη χα­λά­ρω­ση των ηθι­κών αξιών και από την έλ­λει­ψη σε­βα­σμού σε βα­σι­κούς θε­σμούς της κοι­νω­νί­ας.

Άγχος, κα­τά­θλι­ψη και κα­τα­νά­λω­ση αλ­κο­όλ από τους γο­νείς

Τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία που αφο­ρούν τους γο­νείς έδει­ξαν αύ­ξη­ση κατά 15% στα πο­σο­στά χρή­σης αλ­κο­όλ και ηρε­μι­στι­κών, ως μέσο ανα­κού­φι­σης από αρ­νη­τι­κά συ­ναι­σθή­μα­τα που σε συν­δυα­σμό με άλ­λους στρε­σο­γό­νους πα­ρά­γο­ντες, μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε πε­ραι­τέ­ρω έκ­πτω­ση της κοι­νω­νι­κής τους λει­τουρ­γι­κό­τη­τας. Επι­πλέ­ον αυ­ξή­θη­καν κατά 10% τα αι­τή­μα­τα για θέ­μα­τα εξάρ­τη­σης γονέα από το αλ­κο­όλ, κατά 25% τα αι­τή­μα­τα για ψυ­χο­λο­γι­κή υπο­στή­ρι­ξη ατό­μων με αγ­χώ­δεις δια­τα­ρα­χές και κατά 20% τα αι­τή­μα­τα που αφο­ρού­σαν κα­τα­θλι­πτι­κές δια­τα­ρα­χές. Τε­ρά­στια άνο­δος, της τάξης του 60%, πα­ρου­σιά­ζε­ται στον αριθ­μό των πε­ρι­πτώ­σε­ων οι­κο­γε­νειών που ανα­ζη­τούν υπη­ρε­σί­ες ψυ­χο­κοι­νω­νι­κής υπο­στή­ρι­ξης για υπο­θέ­σεις γο­νεϊ­κής απο­ξέ­νω­σης.

Συ­στά­σεις στον γε­νι­κό πλη­θυ­σμό

Η «Πρω­το­βου­λία για το Παιδί» επι­ση­μαί­νει, με­τα­ξύ άλλων, ότι το ξέ­σπα­σμα της επι­δη­μί­ας οδή­γη­σε στο να πε­ριέλ­θουν σε μια κα­τά­στα­ση κρί­σης άτομα, κοι­νω­νι­κές δομές και ομά­δες, αλλά και κοι­νό­τη­τες καθώς και η ίδια η οι­κο­γέ­νεια. Υπο­γραμ­μί­ζει ότι το δια­δί­κτυο απο­τε­λεί πια ση­μα­ντι­κό μέρος της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας όλων των μελών της οι­κο­γέ­νειας και υπεν­θυ­μί­ζει ότι η επι­στη­μο­νι­κή ομάδα της Γραμ­μής 115 25 της Ένω­σης «Μαζί για το Παιδί» δίνει τις δικές της κα­τευ­θύν­σεις, οι οποί­ες λει­τουρ­γούν ως ασπί­δα προ­στα­σί­ας στα παι­διά αλλά και στους γο­νείς. Το­νί­ζει δε πως η επι­κοι­νω­νία και η ποιό­τη­τα αυτής, με έμ­φα­ση στην δια­χεί­ρι­ση των συ­ναι­σθη­μά­των είναι το κλει­δί της πρό­λη­ψης άσχη­μων και κατ’ επέ­κτα­ση βί­αιων συ­μπε­ρι­φο­ρών.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.