Ρεπορτάζ

Αύξηση 50% φέτος στις πτήσεις σε ελληνικά αεροδρόμια

Από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα είναι φέτος η χώρα μας, καθώς οι αυξήσεις στην επιβατική κίνηση των περισσότερων αεροδρομίων της χώρας μας, θα αγγίξει, και σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπεράσει, το 50%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των αεροδρομίων, οι οποίες βασίζονται στα αιτήματα που ήδη έχουν καταθέσει οι αεροπορικές εταιρείες, είτε για τακτικές πτήσεις είτε για πτήσεις τσάρτερ, για τη θερινή περίοδο, πολλά αεροδρόμια τόσο στα ελληνικά νησιά όσο και στην ελληνική περιφέρεια θα… βουλιάζουν καθημερινά από πτήσεις και επιβάτες.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει ήδη κινητοποιηθεί με επιθεωρήσεις σε δέκα αεροδρόμια, μετακίνηση προσωπικού από την κεντρική υπηρεσία, ώστε να στελεχωθούν επαρκώς τα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και συμφωνίες με στρατιωτικά αεροδρόμια να «στηρίξουν» τα πολιτικά, όπου και αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η αυξημένη ζήτηση
Βάσει των αιτημάτων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα γίνονται έως και 10 προσγειώσεις και απογειώσεις την ώρα, στη Ρόδο 9, στη Θεσσαλονίκη 7, στην Κω 5, στην Κέρκυρα 4 και στη Μύκονο και τη Σαντορίνη θα φτάνουν και θα αναχωρούν δύο δρομολόγια την ώρα. Για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αιτήματα έχουν υποβάλει 108 αεροπορικές εταιρείες, για τη Ρόδο 98 και για την Κέρκυρα 74.

Εντυπωσιακή, θα είναι και η αύξηση του τουρισμού στη Μύκονο, η οποία φέτος θα συνδέεται με 28 προορισμούς. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ζητήσει 52% περισσότερα δρομολόγια, ενώ από το αεροδρόμιο του νησιού αναμένεται να διακινηθούν συνολικά τη θερινή περίοδο έως και 1,22 εκατομμύρια επιβάτες. Επίσης 1,4 εκατομμύριο επιβάτες υπολογίζεται ότι μπορεί να διακινηθούν και μέσω του αεροδρομίου της Σαντορίνης.

Αύξηση σε αιτήματα για ενίσχυση των αεροπορικών δρομολογίων αναμένεται και στη Σκιάθο. Από το αεροδρόμιο του νησιού θα διακινηθούν βάσει των αιτημάτων των αερομεταφορέων, πάνω από 540.000 επιβάτες (αύξηση 59,7% σε σχέση με πέρυσι). Ενισχυμένη κατά 40% εκτιμάται ότι θα είναι και η κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπου μόνο αεροπορικώς αναμένεται να διακινηθούν έως και 427.000 επιβάτες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αυξήθηκαν σε ποσοστό 76,8% σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), γεγονός που αποτελεί δείγμα γραφής για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου στην Πελοπόννησο.

Καθοριστικό παράγοντα στη μεγάλη αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο Καλαμάτας αποτέλεσαν οι νέες πτήσεις της Flyniki- Austrian Airlines από τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς και οι νέες πτήσεις γραμμής της Aegean Airlines από το Ντίσελντορφ και το Μόναχο της Γερμανίας, ενώ η έναρξη των τακτικών πτήσεων εξωτερικού για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο, ενισχύουν σημαντικά τη στόχευση για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Πελοπόννησο.

Αυξημένη αναμένεται και η κίνηση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς ύστερα από αρκετές περιπέτειες, από την Πρωτομαγιά αναμένεται να προστεθεί και δεύτερο δρομολόγιο της Turkish Airlines από την Κωνσταντινούπολη προς τη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.

Επιπλέον 700.000 τουρίστες στην Αθήνα
Η Αθήνα φέτος αναμένεται να έχει 700.000 επιπλέον αφίξεις, οι οποίες μπορούν να ανέλθουν έως και σε ένα εκατ. επισκέπτες σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΕΤΕ. Παράλληλα εκτιμούν ότι οι συνολικές αφίξεις στη χώρα θα ξεπεράσουν τα 18,5 εκατ. με ορατό το ενδεχόμενο των 19 εκατ. ταξιδιωτών. Δεν είναι τυχαίο ότι για το 2014 οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις.

Σημαντική ανάκαμψη ήδη σημειώνει η Αθήνα, με την κίνηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» να αυξάνεται, ενώ την ίδια στιγμή αεροπορικοί κολοσσοί, όπως η Singapore Airlines, η Gulf Air και η Brussels Airlines, ξανάβαλαν την ελληνική πρωτεύουσα στα δρομολόγιά τους, ξεκινώντας εκ νέου συνδέσεις που είχαν εγκαταλείψει παλαιότερα.

Χαρακτηριστικό της αυξημένης τουριστικής κίνησης που αναμένεται φέτος το καλοκαίρι και γενικότερα τα επόμενα χρόνια ήταν και η απόφαση της εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair να εισέλθει στις πτήσεις εσωτερικού και η δημιουργία βάσης στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

H Ryanair θα δημιουργήσει βάση στο «Ελ. Βενιζέλος», όπου θα σταθμεύουν μόνιμα δύο αεροπλάνα με το πλήρωμά τους και θα πετά σε έξι προορισμούς προς Χανιά, Λονδίνο, Μιλάνο, Πάφο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη. Σε ετήσια βάση η εταιρεία υπολογίζει ότι θα μεταφέρει 1,2 εκατ. επιβάτες, ενώ η δραστηριοποίησή της στην Αθήνα θα δημιουργήσει 1.200 νέες θέσεις εργασίας.

Βάση θα δημιουργήσει η Ryanair και στη Θεσσαλονίκη, όπου θα σταθμεύει μόνιμα ένα αεροσκάφος. Από τη Θεσσαλονίκη θα εξυπηρετούνται συνολικά 16 προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού με 212 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση και συγκεκριμένα προς Αθήνα, Χανιά, Πάφο, Βαρσοβία, Στοκχόλμη, Οσλο, Βρέμη, Ντίσελντορφ, Φραγκφούρτη, Βάδη, Μιλάνο, Πίζα, Ρώμη, Βαρκελώνη, Βρυξέλλες και Λονδίνο.

Η επιβατική κίνηση του ΔΑΑ τον Μάρτιο έφτασε τους 833.000 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,1% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς. Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2014 διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο της Αθήνας 2,37 εκατομμύρια επιβάτες (αύξηση 8,4%).

Τονωτική ένεση στην κίνηση του αεροδρομίου δίνουν οι επιβάτες από το εξωτερικό, ο αριθμός των οποίων είναι σχεδόν διπλάσιος απ’ αυτούς του εσωτερικού και αυξημένος κατά 13,4% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η κρίση έχει πλήξει κυρίως το εγχώριο δίκτυο.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα, σύμφωνα με τα στελέχη του αεροδρομίου, και για τη θερινή περίοδο, κατά την οποία θα παρέχονται 2,1 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις κυρίως από την Aegean Airlines και τη Ryanair.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου