Ειδήσεις

Ν. Παπασταματίου, ΕΒΕΔ: «Για να ανακάμψει η αγορά χρειάζεται ρευστότητα»

Το μέγεθος του  οξύτατου προβλήματος που παρουσιάζει πλέον  η αγορά της Δωδεκανήσου αποτυπώνουν τα στοιχεία  του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Οπως προκύπτει, από τα μητρώα του ΕΒΕΔ διαγράφηκαν στο δίμηνο  Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 175  επιχειρήσεις.
Από αυτές οι 123 λειτουργούσαν στη Ρόδο, οι 31 στην Κω και οι 21 στην Κάλυμνο.
Στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου του 2014 είχαν διαγραφεί 223 επιχειρήσεις. Από αυτές οι 157 λειτουργούσαν στη Ρόδο,  οι 34 στην Κω και οι 32 στην Κάλυμνο.
Στα μητρώα του ΕΒΕΔ ενεγράφησαν στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου  116  επιχειρήσεις. Από αυτές οι 74 δημιουργήθηκαν στη Ρόδο, οι 23 στην Κω και οι 19 στην Κάλυμνο.
Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου  του 2014 είχαν ιδρυθεί 117 επιχειρήσεις . Από αυτές οι 71 τέθηκαν σε λειτουργία στη  Ρόδο οι 31 στην Κω και οι 15 στην Κάλυμνο.
Τα στοιχεία, όπως δηλώθηκε  αρμοδίως στη «δ», δεν αποτυπώνουν, ίσως, την πραγματική κατάσταση που επικρατεί  στην αγορά  γιατί δεν περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις που «αργοσβήνουν» αλλά δεν έχουν βάλει λουκέτο ακόμη.
«Είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση που βιώνουμε. Υπάρχει  μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Τα περισσότερα κονδύλια συγκεντρώνουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Οι υπόλοιπες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Οι διαγραφές  από τα μητρώα του Επιμελητηρίου θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες. Το αναφέρω αυτό γιατί αρκετοί επιχειρηματίες βρίσκονται σε «οικονομική ομηρία». Θέλουν  δηλαδή να προχωρήσουν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους, αλλά δεν μπορούν γιατί οφείλουν χρήματα είτε στις τράπεζες, είτε  στα ασφαλιστικά ταμεία. Αν δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους δεν μπορούν να  βάλουν λουκέτο και να διαγραφούν», δήλωσε στη «δ»  ο γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου.
Σε ερώτηση αν η έναρξη της τουριστικής σεζόν συμβάλλει ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά, ο κ. Νίκος Παπασταματίου δήλωσε:
«Η πρώτη πτήση αναμένεται στη  Ρόδο στις 28 Μαρτίου. Η άφιξή της όμως θα βοηθήσει μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο. Για να ανακάμψει η αγορά χρειάζεται ρευστότητα».
Οι επιχειρηματίες εκτιμούν πως οι αφίξεις των ξένων επισκεπτών θα τονώσουν την αγορά αλλά για λίγους μήνες  μόνο. Επίσης, καθοριστικό ρόλο  και για την πορεία της τοπικής οικονομίας θα παίξουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Τα στοιχεία του ΕΒΕΔ δείχνουν το «Γολγοθά» που ανεβαίνουν από το 2011 οι επιχειρήσεις της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών.
Υπενθυμίζεται ότι  το έτος 2011 είχαν διαγραφεί από τα μητρώα του ΕΒΕΔ 857 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 566 στη Ρόδο, οι 166 στην Κω και οι 125 στην Κάλυμνο.
Το έτος 2012 από τα μητρώα του ΕΒΕΔ διεγράφησαν 1216 επιχειρήσεις. Από αυτές οι 807 λειτουργούσαν στη Ρόδο, οι 223 στην Κω και οι 186 στην Κάλυμνο.
Αντίστοιχα, το 2013 στη Ρόδο έγιναν 630 διαγραφές και 583 εγγραφές, και συνολικά στα Δωδεκάνησα 1037 διαγραφές και 1035 εγγραφές.
Το έτος 2014 διεγράφησαν από τα μητρώα του ΕΒΕΔ  1.172 επιχειρήσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου