Ρεπορτάζ

Επαναλειτουργεί από σήμερα ο ΕΟΠΥΥ

Ξεκινά εκ νέου τη λειτουργία της από σήμερα, Τετάρτη 19 Μαρτίου, η υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ που θα στεγάζεται στο κτήριο στο οποίο λειτουργούσε επί σειρά ετών το ΙΚΑ, στην Εθνική Οδό Ρόδου- Λίνδου.

Τις ανάγκες χιλιάδων ασφαλισμένων στη Ρόδο θα κληθούν να καλύψουν μόνο 16 γιατροί, που δήλωσαν πως θα κλείσουν τα ιατρεία τους.

Αυτό σημαίνει πως για ορισμένες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα οι καρδιολόγοι, θα υπάρχει πολύ μεγάλη αναμονή από τους ασφαλισμένους.

«Με το παλαιό του ιατρικό προσωπικό ο ΕΟΠΥΥ μόλις και μετά βίας κάλυπτε τις ανάγκες. Τώρα θα υπάρξει πρόβλημα και πολύ μεγάλη αναμονή για τους πολίτες», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών του ΕΟΠΥΥ κ. Ευάγγελος Μανδρακός και πρόσθεσε πως στη νέα υπηρεσία δεν θα υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων.

«Στη διάθεση των ασφαλισμένων θα υπάρχουν γιατροί επτά ειδικοτήτων μόνο. Δεν θα καλύπτονται έτσι όλες οι ανάγκες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες», δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Μανδρακός.

Στη διάθεση των ασφαλισμένων σύμφωνα με τα στοιχεία, θα υπάρχουν τρεις οδοντίατροι, τρεις παιδίατροι, ένας παθολόγος, ένας γυναικολόγος, δύο δερματολόγοι, ένας χειρουργός, ένας καρδιολόγος και δύο ελεγκτές ιατροί.
Σε λίγες ημέρες αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά και με τις συμβάσεις των 24 συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να ανανεωθούν οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί παλαιότερα και λήγουν στο τέλος Μαρτίου.

Οι γιατροί σε όλη τη χώρα δεν αποδέχονται την τρίμηνη παράταση της υπάρχουσας σύμβασης και ζητούν υπογραφή νέας, αλλά μετά από την διαπραγματευτική διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Προειδοποιούν μάλιστα ότι, σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό ενδέχεται να προχωρήσουν σε αναστολή της παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

«Δεν πιστεύω πως θα συμβεί κάτι τέτοιο. Θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των ιατρών μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι το τέλος Μαρτίου για να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα και θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας», δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Μανδρακός και πρόσθεσε πως την τελευταία στιγμή θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) κατηγόρησε τη διοίκηση του οργανισμού για αδιαφορία, διαμηνύοντας ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε αναστολή της παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ υποστήριξε ότι «παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις προς τον οργανισμό, αυτός δείχνει προκλητική αδιαφορία καθώς όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει στην ενεργοποίηση της προβλεπόμενης από τον Νόμο επιτροπής διαπραγμάτευσης προκειμένου να ανοίξει διάλογος μεταξύ της ΕΝΙ – ΕΟΠΠΥ και τον οργανισμό, αλλά δεν έχει καν δώσει στην δημοσιότητα προσχέδιο για συμβάσεις με τους κλινικούς ιατρούς».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου