Ρεπορτάζ

Καταργείται η ερασιτεχνική άδεια αλιείας

Eνίσχυση του αλιευτικού τουρισμού αλλά και αποδέσμευση 850 λιμενικών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και άλλες μάχιμες θέσεις, προβλέπει το νομοσχέδιο για τα σκάφη του υπουργείου Ναυτιλίας, με την κατάργηση της ατομικής ερασιτεχνικής άδειας αλιείας που ορίζει το άρθρο 14.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου επισημαίνεται ότι στόχος της ρύθμισης είναι η δημιουργία ελκυστικού και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στη χώρα μας στον τομέα των υπηρεσιών του θαλάσσιου και αλιευτικού τουρισμού.

Το παράβολο
Το εν λόγω άρθρο, σύμφωνα με το υπουργείο, θα συντελέσει σημαντικά στη μείωση της γραφειοκρατίας στα Λιμεναρχεία. Κάθε χρόνο περίπου 85.000 άνθρωποι πρέπει να περάσουν από ένα Λιμεναρχείο να πληρώσουν ένα παράβολο, να ανανεώσουν την ερασιτεχνική άδεια αλιείας τους και κάθε φορά που πηγαίνουν σε άλλη περιοχή να θεωρήσουν την άδειά τους στο Λιμεναρχείο της περιοχής, ώστε να τους επιτραπεί η πράξη της ερασιτεχνικής αλιείας στη ζώνη την οποία επιβλέπει το εν λόγω Λιμεναρχείο. Αν δεν ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία, θεωρούνται παραβάτες και υπόκεινται σε «βαριά» πρόστιμα.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί εντός της εβδομάδας. «Προτείνονται ρυθμίσεις που έχουν ως στόχο να διευρύνουν τις δραστηριότητες που μπορούν να συνδυαστούν και να ενισχύσουν την ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, καταργείται η υποχρέωση εφοδιασμού με ερασιτεχνική άδεια αλιείας (ατομικής και σκάφους) για τη διενέργεια θαλάσσιας (ερασιτεχνικής) αλιείας», αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο.

Πάντως, στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι «η κατάργηση της άδειας σε καμιά περίπτωση δεν συνεπάγεται εξαίρεση από την εφαρμογή των υπόλοιπων προβλέψεων της νομοθεσίας σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία, όπως ενδεικτικά ώρες της ημέρας, εποχές του έτους και περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η αλιεία, επιτρεπόμενα εργαλεία, είδη και ποσότητες αλιευμάτων, απαγόρευση πώλησης και γενικά εμπορίας των αλιευμάτων».

Σχετικά με την αποδέσμευση των 850 λιμενικών, υπογραμμίζεται ότι χάρη στο άρθρο 14 θα εξοικονομηθεί σημαντικός αριθμός εργατοωρών και προσωπικού στις Λιμενικές Αρχές, ώστε να διευκολυνθεί και να βελτιωθεί το ελεγκτικό τους έργο, ιδίως ως προς τη διέλευση των συνόρων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. «Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει άμεσα δυνατότητα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνεπώς η βελτίωση του έργου των Λιμενικών Αρχών μπορεί να προκύψει κυρίως μέσα από την ορθολογιστική οργάνωση των καθηκόντων τους», προσθέτει η έκθεση.

Οι ψαράδες

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κατά την πρόσφατη παρουσίαση του νομοσχεδίου, η κατάργηση της ερασιτεχνικής άδειας έχει διπλό στόχο να δημιουργηθεί και να αυξηθεί μια τάση προς τον αλιευτικό τουρισμό αλλά και να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία. Επιπλέον, τονίστηκε ότι σκοπός είναι η διευκόλυνση των νόμιμων ερασιτεχνών ψαράδων, ενώ αντίθετα για τους παραβάτες θα υπάρξουν κυρώσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου