ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκίνησε ο διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΠΑΜΠΗΣ ΨΑΡΑΣ
Μέγεθος γραμμάτων

• Χα­ρά­λα­μπος Ψαράς: «Το ζή­τη­μα είναι τε­ρά­στιο και εθνι­κής ση­μα­σί­ας • Δεν πρέ­πει να υπάρ­ξει αιφ­νι­δια­σμός. Πρέ­πει να εξα­σφα­λι­στεί το μά­ξι­μουμ της κοι­νω­νι­κής νο­μι­μο­ποί­η­σης»

Ξε­κί­νη­σε τη Δευ­τέ­ρα 16 Φε­βρουα­ρί­ου, ο εθνι­κός διά­λο­γος για το «Εθνι­κό Απο­λυ­τή­ριο και την νέα Αρ­χι­τε­κτο­νι­κή του Λυ­κεί­ου», με την πραγ­μα­το­ποί­η­ση της πρώ­της 40λε­πτης συ­νε­δρί­α­σης της αρ­μό­διας Επι­τρο­πής, υπό την προ­ε­δρία του πρύ­τα­νη του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Πει­ραιά και προ­έ­δρου της Συ­νό­δου των Πρυ­τά­νε­ων, κα­θη­γη­τή Μι­χά­λη Σφα­κια­νά­κη, πα­ρου­σία της υπουρ­γού Παι­δεί­ας Σο­φί­ας Ζα­χα­ρά­κη και την πα­ρέμ­βα­ση εκ­προ­σώ­πων κομ­μά­των του ΠΑΣΟΚ και της Ελ­λη­νι­κής Λύσης.

Στην Επι­τρο­πή συμ­με­τέ­χουν: πα­νε­πι­στη­μια­κοί, επι­στή­μο­νες εγνω­σμέ­νου κύ­ρους, μά­χι­μοι εκ­παι­δευ­τι­κοί, στε­λέ­χη της εκ­παί­δευ­σης, εκ­πρό­σω­ποι του ΙΕΠ, Σύμ­βου­λοι και Επό­πτες Ποιό­τη­τας από όλες τις βαθ­μί­δες – απο­τυ­πώ­νει τον χα­ρα­κτή­ρα της προ­σπά­θειας: έναν διά­λο­γο ου­σια­στι­κό, ανοι­χτό και τεκ­μη­ριω­μέ­νο, βα­σι­σμέ­νο σε δε­δο­μέ­να και στην εμπει­ρία της εκ­παι­δευ­τι­κής κοι­νό­τη­τας.

Οι 5 βα­σι­κές αρχές πάνω στις οποί­ες θα στη­ρι­χθεί ο διά­λο­γος:

1. Συ­ναί­νε­ση και θε­σμι­κή συ­νέ­χεια

Με στόχο ένα στα­θε­ρό πλαί­σιο που δεν θα είναι απο­σπα­σμα­τι­κό και δεν θα εξαρ­τά­ται από συ­γκυ­ρί­ες.

2. Δί­καιη και αξιό­πι­στη αξιο­λό­γη­ση

Με δια­φά­νεια, σαφή κρι­τή­ρια και δι­κλί­δες ποιό­τη­τας, ώστε το απο­τέ­λε­σμα να είναι συ­γκρί­σι­μο και να εμπνέ­ει εμπι­στο­σύ­νη.

3. Ισό­τι­μη πρό­σβα­ση και ου­σια­στι­κή στή­ρι­ξη

Με έμ­φα­ση στο σχο­λείο που «δεν αφή­νει κα­νέ­ναν πίσω», ανε­ξαρ­τή­τως τόπου ή κοι­νω­νι­κών συν­θη­κών.

4. Ο εκ­παι­δευ­τι­κός ως παι­δα­γω­γι­κός πυ­λώ­νας

Καθώς, όπως τό­νι­σε, καμία με­ταρ­ρύθ­μι­ση δεν μπο­ρεί να πε­τύ­χει χωρίς στή­ρι­ξη και θε­σμι­κή εμπι­στο­σύ­νη στον εκ­παι­δευ­τι­κό.

5. Παι­δεία ου­σί­ας και πι­στο­ποί­η­ση με αξία

Με στόχο το Εθνι­κό Απο­λυ­τή­ριο να απο­τυ­πώ­νει πραγ­μα­τι­κά τι κα­τα­κτά ο μα­θη­τής σε γνώ­σεις και δε­ξιό­τη­τες, και όχι να λει­τουρ­γεί ως ένας απλός βαθ­μός.

Χρο­νο­διά­γραμ­μα: ομά­δες ερ­γα­σί­ας και τεκ­μη­ριω­μέ­νες προ­τά­σεις μέχρι τη 2η συ­νε­δρί­α­ση

Σύμ­φω­να με τις σχε­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις, στο επό­με­νο διά­στη­μα θα κα­θο­ρι­στούν οι θε­μα­τι­κές ενό­τη­τες, θα ορι­στούν ομά­δες ερ­γα­σί­ας και θα τε­θούν σαφή χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα.

Μέχρι τη δεύ­τε­ρη συ­νε­δρί­α­ση, κάθε ομάδα θα κλη­θεί να επι­στρέ­ψει με προ­τά­σεις τεκ­μη­ριω­μέ­νες και κυ­ρί­ως εφαρ­μό­σι­μες.

Ο κ. Χα­ρά­λα­μπος Ψαράς για το Εθνι­κό Απο­λυ­τή­ριο

Ο πε­ρι­φε­ρεια­κός διευ­θυ­ντής Εκ­παί­δευ­σης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, κ. Χα­ρά­λα­μπος Ψαράς, κλή­θη­κε από τη “δ” να σχο­λιά­σει τις εξε­λί­ξεις σχε­τι­κά με το Εθνι­κό Απο­λυ­τή­ριο. Όπως ανέ­φε­ρε θα είναι ένας μα­κρύς δρό­μος αλλά απα­ραί­τη­τος για να γί­νουν βελ­τιώ­σεις στα θέ­μα­τα Παι­δεί­ας.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα:

«Πράγ­μα­τι, ξε­κί­νη­σε τη Δευ­τέ­ρα 16 Φε­βρουα­ρί­ου 2026 ο διά­λο­γος για το “Εθνι­κό Απο­λυ­τή­ριο και την νέα Αρ­χι­τε­κτο­νι­κή του Λυ­κεί­ου” με την πρώτη συ­νε­δρί­α­ση της αρ­μό­διας επι­τρο­πής. Στό­χος είναι μια με­γά­λη ομάδα αν­θρώ­πων να ασχο­λη­θεί με ένα μεί­ζον θέμα, όπως της ανα­μόρ­φω­σης της Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής του Λυ­κεί­ου και να δια­μορ­φω­θεί μια κοι­νω­νι­κή συ­ναί­νε­ση για το νέο Εθνι­κό Απο­λυ­τή­ριο. Υπάρ­χει ένας οδι­κός χάρ­της για τις ενέρ­γειες που πρέ­πει να γί­νουν, με τις ομά­δες ερ­γα­σί­ας κ.λπ. Μέχρι τον προ­σε­χή Απρί­λιο, θα έχου­με θε­μα­τι­κές συ­ζη­τή­σεις και συμ­με­το­χι­κό διά­λο­γο στον οποίο θα συμ­με­τέ­χου­με κι εμείς, θε­σμι­κά, ως Πε­ρι­φε­ρεια­κή Διεύ­θυν­ση Εκ­παί­δευ­σης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου. Με­τα­ξύ Μαΐου και Ιου­νί­ου, θα γίνει σύν­θε­ση και επε­ξερ­γα­σία των ει­δι­κών ζη­τη­μά­των, από τον Ιού­λιο μέχρι τον Σε­πτέμ­βριο θα γίνει η δη­μό­σια δια­βού­λευ­ση επί του συ­γκε­κρι­μέ­νου κει­μέ­νου θέ­σε­ων που θα δια­μορ­φω­θεί τους μήνες που προη­γή­θη­καν. Από εκεί και πέρα, τον Οκτώ­βριο κα­ταρ­τί­ζε­ται η τε­λι­κή έκ­θε­ση –ως χάρ­της εφαρ­μο­γής- στην Επι­τρο­πή Μορ­φω­τι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βου­λής με την πρό­θε­ση να φτά­σου­με μέχρι τον Δε­κέμ­βριο σε νο­μο­θέ­τη­ση, εάν κα­τα­λή­ξει σε συ­ναί­νε­ση. Το ζή­τη­μα είναι τε­ρά­στιο και εθνι­κής ση­μα­σί­ας».

Ερω­τη­θείς εάν η πρω­το­βου­λία αυτή της υπουρ­γού, κι­νεί­ται προς την σωστή κα­τεύ­θυν­ση για τους μα­θη­τές, δή­λω­σε:

«Υπάρ­χει μια συ­ζή­τη­ση στην ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία που σχε­τί­ζε­ται τόσο με το μο­ντέ­λο του Λυ­κεί­ου –όπως λει­τουρ­γεί αυτή την στιγ­μή- όσο και για το τι θε­ω­ρού­με κα­λύ­τε­ρο. Εδώ και τριά­ντα χρό­νια, ανά πέντε έως δέκα χρό­νια, συ­γκρο­τού­νταν τέ­τοιες επι­τρο­πές (πα­λαιό­τε­ρα, ονο­μά­ζο­νταν και επι­τρο­πές “σοφών”) οι οποί­ες, δυ­στυ­χώς δεν κα­τέ­λη­γαν σε κάτι συ­γκε­κρι­μέ­νο που θα είχε την με­γά­λη κοι­νω­νι­κή συ­ναί­νε­ση –όπως θα εκ­φρά­ζο­νταν μέσα από την κοι­νω­νία των πο­λι­τών, τα πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα και τους φο­ρείς- ώστε να οδη­γή­σει σε ένα και­νούρ­γιο σύ­στη­μα με κά­ποια συ­γκε­κρι­μέ­να χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά που είναι επι­θυ­μη­τά από την κοι­νω­νία».

Δεν αλ­λά­ζει το μο­ντέ­λο των Πα­νελ­λη­νί­ων Εξε­τά­σε­ων

«Σχε­τι­κά με τις Πα­νελ­λή­νιες Εξε­τά­σεις, πα­ρα­μέ­νου­με σε αυτό το σύ­στη­μα, το οποίο έχει κά­ποια πολύ συ­γκε­κρι­μέ­να χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, που δεν θα τα αντι­κα­τα­στή­σουν. Δη­λα­δή: το αδιά­βλη­το των Πα­νελ­λη­νί­ων Εξε­τά­σε­ων, δεν θέλει κα­νείς να το αντι­κα­τα­στή­σει. Όμως υπάρ­χουν ζη­τή­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με το μο­ντέ­λο που λέει ότι μέσα σε μία μέρα, κρί­νε­ται το μέλ­λον των παι­διών μας. Αυτό, θα πρέ­πει να το αντι­κα­τα­στή­σου­με με κάτι άλλο.

Υπάρ­χουν κά­ποια θε­τι­κά ζη­τή­μα­τα που προ­βάλ­λο­νται στον δη­μό­σιο διά­λο­γο όπως π.χ. η ανα­βάθ­μι­ση του Λυ­κεί­ου. Δη­λα­δή το Λύ­κειο δεν μπο­ρεί να είναι προ­θά­λα­μος εξε­τά­σε­ων. Και καλό θα ήταν να ενι­σχύ­σου­με την ου­σια­στι­κή μά­θη­ση και την πραγ­μα­τι­κή σχο­λι­κή ζωή.

Επι­πρό­σθε­τα, ένα θέμα που τί­θε­ται είναι η συ­γκρι­σι­μό­τη­τα και οι δι­κλί­δες αξιο­πι­στί­ας. Είναι ένα ζή­τη­μα που πρέ­πει να το συ­ζη­τή­σου­με.

Ση­μα­ντι­κό πά­ντως, σε όλα αυτά είναι ότι δεν πρέ­πει να υπάρ­ξει αιφ­νι­δια­σμός και πρέ­πει να εξα­σφα­λι­στεί το μά­ξι­μουμ της κοι­νω­νι­κής νο­μι­μο­ποί­η­σης. Το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, θε­ω­ρεί ότι εννέα μήνες δο­μη­μέ­νου δια­λό­γου, επαρ­κούν. Εάν συμ­με­τέ­χουν όλοι από το­πι­κά, πε­ρι­φε­ρεια­κά και εθνι­κά φόρα, και με τη βο­ή­θεια της ψη­φια­κής δια­βού­λευ­σης, εν­δε­χο­μέ­νως ο χρό­νος να είναι αρ­κε­τός» -όπως ανέ­φε­ρε ο κ. Ψαράς.

-Εν κα­τα­κλεί­δι, το Εθνι­κό Απο­λυ­τή­ριο σε τι θα βοη­θή­σει; Όπως λέει ο πε­ρι­φε­ρεια­κός διευ­θυ­ντής Εκ­παί­δευ­σης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου:

«Πρέ­πει να αλ­λά­ξει το μο­ντέ­λο του Λυ­κεί­ου. Μπο­ρεί να υπάρ­χει μια συ­γκρι­σι­μό­τη­τα σε μία μα­κράς διάρ­κειας σχο­λι­κή ζωή, που θα δίνει την δυ­να­τό­τη­τα στα παι­διά τα οποία θα απο­φοι­τούν, να έχουν ένα σύ­νο­λο δε­ξιο­τή­των και ικα­νο­τή­των, που θα μπο­ρούν να ανα­γνω­ρί­ζο­νται άμεσα στην αγορά ερ­γα­σί­ας και βε­βαί­ως, να μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν στις απαι­τή­σεις της σύγ­χρο­νης κοι­νω­νί­ας, που αλ­λά­ζει με ρα­γδαί­ους ρυθ­μούς –ιδιαί­τε­ρα με την εξέ­λι­ξη της Τε­χνη­τής Νοη­μο­σύ­νης κ.λπ.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, ο διά­λο­γος που ξε­κί­νη­σε έχει κά­ποια δε­δο­μέ­να τα οποία πρέ­πει να τα θί­ξου­με εξ αρχής: κατ’ αρχήν, δεν αλ­λά­ζει τί­πο­τε άμεσα για τους μα­θη­τές που φοι­τούν, σή­με­ρα στο Λύ­κειο, ούτε για τους μα­θη­τές που φέτος είναι στην Γ’ Γυ­μνα­σί­ου. Ο στό­χος είναι η οποια­δή­πο­τε αλ­λα­γή που θα προ­κύ­ψει, θα μπο­ρού­σε να εφαρ­μο­στεί (το νω­ρί­τε­ρο) για τα παι­διά που φέτος είναι στην Β’ Γυ­μνα­σί­ου. Η συ­ζή­τη­ση θα γίνει πώς θα “κου­μπώ­σουν” όλα πάνω σε ένα ευ­ρύ­τε­ρο πλαί­σιο αξιο­λό­γη­σης όπου θα παί­ζουν ρόλο οι βαθ­μοί του Λυ­κεί­ου. Οι στό­χοι είναι να έχουν τα παι­διά έναν αξιό­πι­στο τίτλο Λυ­κεί­ου, στην όλη δια­δι­κα­σία να υπάρ­χει δι­καιο­σύ­νη και συ­γκρι­σι­μό­τη­τα, να μειώ­σου­με αυτή την “εξε­τα­σιο­κε­ντρι­κή” πίεση των Πα­νελ­λη­νί­ων (αλλά χωρίς να μειώ­σου­με την αξιο­πι­στία) και να μπουν κά­ποιες δι­κλί­δες ασφα­λεί­ας σε σχέση με τον πλη­θω­ρι­σμό των βαθ­μών στην Δευ­τε­ρο­βάθ­μια Εκ­παί­δευ­ση. Όλα αυτά, πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στην ατζέ­ντα του δια­λό­γου όπου θα πρέ­πει να το­πο­θε­τη­θούν όλοι όσοι συμ­με­τέ­χουν μέχρι να κα­τα­λή­ξουν στο επι­θυ­μη­τό απο­τέ­λε­σμα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.