Ειδήσεις

Β. Κικίλιας: Οι προκρατήσεις δείχνουν αύξηση 20%

Ισχυρές ενδείξεις έρχονται από τις προκρατήσεις ότι φέτος θα είναι μια εντυπωσιακή τουριστική χρονιά. Τον Ιανουάριο είχαν αύξηση 20% σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019. Επίσης, ο προηγούμενος μήνας ήταν ο καλύτερος Γενάρης όλων των εποχών, όπως επισημαίνει στο Liberal ο υπ. Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας για τη φετινή σεζόν η οποία δείχνει ήδη τη δυναμική της, έχοντας μια ισχυρή ώθηση από την περυσινή χρονιά.

Μιλά για την κρουαζιέρα που δεν πρόλαβε να σταματήσει τον Γενάρη και έχει ήδη ξεκινήσει η επόμενη σεζόν για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και για τα ανοίγματα που έγιναν και γίνονται σε μεγάλες αγορές.

Καθ’ οδόν προς τις εκλογές, ο υπουργός τονίζει ότι το άνοιγμα της ΝΔ προς το Κέντρο δεν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της, αντιθέτως αποδεικνύει τη δυναμική της ως παράταξης που εξελίσσεται, τονίζει ότι δεν έχει να φοβάται κάτι από τα δεξιά της, ενώ ερωτηθείς για το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμπει στο πως ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων τρεισήμισι ετών.

Ποιο θεωρείτε εσείς ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ;

Η φιλελεύθερη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει στρατηγική, και όραμα, και μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά σε όλες τις κρίσεις που μπορεί να προκύψουν.

Και δεν συνέβησαν και λίγα τα τελευταία χρόνια: Η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, πληθωρισμός, ακρίβεια, ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η κυβέρνησή μας δεν «λύγισε». Παλέψαμε, σταθήκαμε δίπλα στον κάθε πολίτη, στηρίξαμε τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους, ενώ ταυτόχρονα δεν αφήσαμε πίσω τον σχεδιασμό μας για επενδύσεις και ανάπτυξη της χώρας η οποία ανέκτησε τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Στον αντίποδα, όλοι θυμόμαστε τα αδιέξοδα στα οποία μας οδήγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ και το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών είναι πολύ ξεκάθαρα.

Πώς θα προσεγγίσετε όσους θεωρούν ξεπερασμένο τον άξονα Αριστεράς-Δεξιάς, δεδομένης και της αντισυστημικότητας που εκφράζουν;

Πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν κριτήριο, έχουν μνήμη για να συγκρίνουν, και ανεξαρτήτως Δεξιάς ή Αριστεράς μπορούν να κρίνουν ποια πολιτική παράταξη έχει τα εχέγγυα να κυβερνήσει τη χώρα, να την κρατήσει όρθια στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε αλλά και την πάει μπροστά, προσφέροντας ένα καλύτερο μέλλον. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως σας προανέφερα, τα έχει αποδείξει όλα αυτά.

Έχει να φοβάται κάτι στα δεξιά της η ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη, ιστορική παράταξη με συνέπεια λόγων και έργων αλλά και με πολύ ξεκάθαρες θέσεις. Επομένως, όχι, δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε κάτι. Οι διαφορές μας με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς όσον αφορά τις καταβολές μας, τα πιστεύω μας και την προοπτική μας είναι πολύ σαφείς.

Το άνοιγμα της ΝΔ προς το Κέντρο αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της, όπως ισχυρίζονται κάποιοι;

Η διεύρυνση μιας παράταξης αποδεικνύει τη δυναμική που έχει αναπτύξει. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια ιστορική, φιλελεύθερη, λαϊκή παράταξη η οποία από την ίδρυση της το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι και σήμερα έχει μια σταθερή πορεία και είναι συνεπής στις πολιτικές θέσεις και στις αρχές της. Είναι παραδοσιακά μια παράταξη της Δεξιάς και του Κέντρου που εξελίσσεται.

Έχει ακουστεί από κάποια στελέχη ότι αν χρειαστεί, θα πάμε και σε τρίτες κάλπες, προκειμένου να υπάρξει αυτοδυναμία. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνησή μας διαχειρίστηκε πολύ επιτυχημένα ορισμένες από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και ταυτόχρονα μείωσε τη φορολογία, έφερε ανάπτυξη και επενδύσεις, πήγε εξαιρετικά στον τουρισμό. Οι πολίτες μπορούν να αντιπαραβάλουν το προεκλογικό της πρόγραμμα το 2019 με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης και να διαπιστώσουν τη συνέπεια.

Έτσι θα κινηθούμε και στην επόμενη 4ετία. Με αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και σταθερότητα. Οτιδήποτε συμβεί από την πρώτη κάλπη, τη δεύτερη κάλπη και μετά θα είναι προς συζήτηση τότε. Αυτή τη στιγμή, κατά την άποψή μου, δεν μπορούν να υπάρχουν σενάρια και να γίνονται συζητήσεις για το πόσες εκλογικές αναμετρήσεις θα έχουμε ή για συμμαχίες. Εμείς ζητάμε από τον ελληνικό λαό καθαρή εντολή και αυτοδυναμία για να συνεχίσουμε το έργο μας, είναι ξεκάθαρο αυτό.

Πώς θα καταφέρουμε να προσελκύουμε περισσότερους επισκέπτες με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την οικονομία, όλο το χρόνο και στις 13 περιφέρειες, και όχι μόνο σε 2-3, όπως γίνεται σήμερα;

Καταρχάς, όλα αυτά που αναφέρατε -η προσέλκυση «ποιοτικών» επισκεπτών, η διάχυση του τουριστικού προϊόντος και η επέκταση της σεζόν- αποτέλεσαν πρωταρχικούς στόχους από τον Σεπτέμβριο του 2021 που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Τουρισμού.

Έγινε πολύ σκληρή δουλειά, καταβάλαμε μεγάλη συλλογική προσπάθεια -το υπουργείο, ο ΕΟΤ, η Marketing Greece, η περιφερειακή-τοπική αυτοδιοίκηση και φυσικά οι επαγγελματίες του κλάδου (ΣΕΤΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ, HATTA κ.α)- και φέραμε αποτελέσματα: Ταξιδιωτικά έσοδα που προσεγγίζουν τα αντίστοιχα του 2019, μιας χρονιάς «ανέφελης» χωρίς μέτρα για την πανδημία στις αρχές του έτους, χωρίς πόλεμο, ακρίβεια και ενεργειακή κρίση και με ανοιχτές τις αγορές της Ρωσίας και της Κίνας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΕΟΤ έκανε καμπάνια και για τους 12 μήνες του έτους. Για πρώτη φορά κυβέρνηση της χώρας έδωσε 105 εκ. ευρώ για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ενισχύοντας και τον χειμερινό τουρισμό. Προβάλαμε ταξιδιωτικούς προορισμούς που δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς με αποτέλεσμα να καταγράψουν πληρότητες που άγγιξαν το 100% (π.χ. Αίγινα, Λήμνος, Ναύπακτος κ.α). Για πρώτη φορά είδαμε τον τουρισμό στην Αθήνα να μη σταματάει, η Ακρόπολη ήταν γεμάτη ακόμα και τον Γενάρη. Η κρουαζιέρα δεν πρόλαβε να σταματήσει τον Ιανουάριο και ήδη έχει ξεκινήσει η επόμενη σεζόν.

Όλα αυτά δεν έγιναν αυτόματα, είναι αποτέλεσμα στρατηγικής και σκληρής προσπάθειας την οποία συνεχίζουμε έτσι ώστε το 2023 να έχουμε ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το 2023 μπορεί να εξελιχθεί σε χρονιά ρεκόρ για το τουρισμό ; Ποιες ενδείξεις συνηγορούν για κάτι τέτοιο;

Το 2023 έχει ώθηση από την περσινή επιτυχημένη χρονιά, ενώ έχουμε προχωρήσει σε επιπλέον συμφωνίες και έχουμε κάνει νέα ανοίγματα σε μεγάλες αγορές. Η ερχόμενη σεζόν έχει ήδη δείξει τη δυναμική που έχει αναπτύξει: Τον Ιανουάριο οι προκρατήσεις ήταν αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το 2019. Επίσης ο προηγούμενος μήνας ήταν ο καλύτερος Ιανουάριος όλων των εποχών με την επιβατική κίνηση να είναι αυξημένη κατά 76,3% σε σχέση με το 2022 και κατά 3,1% συγκριτικά με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που αφορούν το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας.

Τι κάνετε ώστε να επιμηκυνθεί σε μόνιμη βάση η τουριστική σεζόν;

Η 12μηνη καμπάνια του ΕΟΤ, η ανάδειξη νέων προορισμών, η προώθηση του city break, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού πέρα από το δίπολο «ήλιος-θάλασσα», η ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού, τα έργα ανάπτυξης υποδομών σε ορεινούς προορισμούς αποτέλεσαν βασικούς άξονες ενός πλέγματος παρεμβάσεων και μιας προσεκτικά μελετημένης στρατηγικής με αποτέλεσμα το 2022 να γίνει πράξη η επέκταση της τουριστικής περιόδου. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή που θα φέρει μόνιμα επιμήκυνση της σεζόν και μετά ο τουρισμός θα είναι στον αυτόματο πιλότο. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι σκληρή, συνεχής και αδιάλειπτη έτσι ώστε η Ελλάδα να αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό και για τους 12 μήνες του έτους.

Πηγή liberal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου