Τοπικές Ειδήσεις

Παρουσιάστηκαν η στρατηγική και το σχέδιο υλοποίησης του “The Rhodes co-Lab”

Η στρατηγική και το σχέδιο υλοποίησης της παγκόσμιας πρωτοβουλίας μετασχηματισμού του νησιού σε βιώσιμο τουριστικό προορισμό “The Rhodes Colab” παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο ξενοδοχείο Rodos Palace παρουσία του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου TUI & προέδρου του ιδρύματος TUI Care Foundation, Thomas Ellerbeck.
Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον όμιλο TUI, και είχε τον τίτλο “The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination- Strategy & Implementation Plan” παρουσιάστηκαν οι συνολικά 26 δράσεις και τα έργα που αποτελούν το περιεχόμενο της στρατηγικής του συγκεκριμένου πρότζεκτ.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, το Rhodes Co-Lab Sustainable Destination αποτελεί μια σύμπραξη του Ομίλου TUI και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που φέρνει κοντά τους βασικούς φορείς και την τοπική κοινωνία ώστε να συνδημιουργήσουν και να συνδιαμορφώσουν ένα Ολιστικό Βιώσιμο Επιχειρηματικό Μοντέλο για τους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Ο Όμιλος TUI Group/TUI Care Foundation και η περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, εγκαινίασαν το Rhodes Co-Lab υπό την ομπρέλα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την ανάδειξη της Ρόδου σε ένα διεθνές πρότυπο για την ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών διακοπών. Το Co-Lab εμπλέκει την τοπική τουριστική βιομηχανία, τοπικούς και εθνικούς φορείς και διεθνείς εταίρους για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων στοχευμένων λύσεων στη Ρόδο, μέσω ενός πενταετούς σχεδίου υλοποίησης.


Σχεδιάζεται μάλιστα να ιδρυθεί στη Ρόδο ένα Διεθνές Κέντρο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης Προορισμών (International Center for Sustainable Tourism Development) στο οποίο θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, ο Όμιλος TUI και η TUI Academy, τοπικοί και διεθνείς φορείς. Το Κέντρο αποσκοπεί στην ενίσχυση της παγκόσμιας τεχνογνωσίας στον βιώσιμο μετασχηματισμό του τουρισμού και η λειτουργία του θα συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση του πενταετούς προγράμματος Co-Lab.
«Η σημερινή ημέρα είναι μία ιστορική στιγμή για τον τόπο. Το Rhodes Co-Lab είναι ένα μεγάλο και φιλόδοξο έργο που θα μετατρέψει τη Ρόδο στον πρώτο βιώσιμο προορισμό στον κόσμο. Η εμπειρία που θα αποκτηθεί από την υλοποίησή του, θα μεταφερθεί και σε όλη την υπόλοιπη χώρα», δήλωσε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και συμπλήρωσε: «Εμείς στην Περιφέρεια, βάζουμε μόνοι μας πολύ ψηλά τον στόχο και φάνηκε ήδη από το project. Το Rhodes Co-Lab δεν αποτελεί μία ωραία ιδέα ή ένα σχέδιο σε χαρτιά. Άρχισε ήδη να δουλεύει και έχει φέρει τα πρώτα αποτελέσματα». Ο κ. Χατζημάρκος πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αγκάλιασε την πρωτοβουλία αυτή και ότι παρακολουθεί την πορεία και την εξέλιξή της από την πρώτη στιγμή.
Ο υπουργός Τουρισμού, Β. Κικίλιας δήλωσε: «Η ναυαρχίδα του τουρισμού είναι η Ρόδος και οφείλουμε να την κάνουμε πιο βιώσιμο προορισμό. Από αυτή την πρωτοβουλία μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχει το πρόγραμμα αυτό. Με την υλοποίησή του ανοίγεται ένας νέος δρόμος και προσωπικά, δηλώνω στρατιώτης στην προσπάθεια αυτή. Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να πετύχει αυτό το πρόγραμμα. Και η επιτυχία θα σημάνει μία νέα, μεγαλειώδη μέρα για την ανάπτυξη του τουρισμού και του μοντέλου που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Αγαπώ πολύ το νησί, τη Ρόδο και τους ανθρώπους της, και θα είμαι πάντα εδώ όταν θα με χρειαστείτε». Φέτος θα υπάρξει σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κικίλιας, αύξηση στην τουριστική κίνηση κατά 20% ενώ θα επεκταθεί η διάρκεια της σεζόν.


«Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο»
Ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, δήλωσε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ότι με την υλοποίηση του προγράμματος, θα αναδείξουμε έμπρακτα την αγάπη στα παιδιά, για να πουν ότι: «Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, τη Ρόδο μας».
Συνεχίζοντας ότι κ. Καμπουράκης ανέφερε ότι με τη συμμετοχή του στο έργο, ο Δήμος Ρόδου βεβαιώνει τη δύναμη της σύμπραξης και της συνέργειας για μια Ρόδο που θα την καμαρώνουν οι παρούσες και μελλοντικές γενιές.

«Το μέλλον δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Μπορούμε μόνο είτε να το κλέψουμε από τα παιδιά μας ή να το χαρίσουμε στα παιδιά μας. Είναι δίλημμα αυτό; Ασφαλώς και είναι. Διότι όσο αυτονόητη κι αν μοιάζει η απάντηση, στην πραγματικότητα είναι το μεγάλο παγκόσμιο ζητούμενο της εποχής μας.
Δεν χρειάζονται ούτε δείκτες, ούτε μελέτες, ούτε θεωρίες. Κοινή λογική χρειάζεται. Κοινή λογική που λέει να κάνουμε ανακύκλωση, να μειώσουμε τα πλαστικά, να ενισχύσουμε το πράσινο μέσα στην καθημερινότητά μας. Κοινή λογική που λέει πως το νερό είναι πολύτιμο και δεν πρέπει να το σπαταλάμε. Κοινή λογική που λέει πως πρέπει να εξοικονομούμε ενέργεια, πως πρέπει να προωθούμε καθαρές μορφές ενέργειας και ειδικά για τις μετακινήσεις μας πρέπει να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στην ηλεκτροκίνηση.
Είναι λοιπόν η κοινή λογική που λέει πως η βιωσιμότητα δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε μια μόδα. Η βιωσιμότητα είναι αναγκαιότητα. Είναι όρος της ύπαρξής μας για το μέλλον. Και γι’ αυτό όλο το φάσμα των ζητημάτων βιώσιμης ανάπτυξης είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής του Δήμου Ρόδου.
Εξίσου αυτονόητο είναι πως αυτό τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε και να τον κερδίσουμε στο «γήπεδο» που είμαστε δυνατοί. Στον τουρισμό. Σε αυτόν στηρίζεται η ροδίτικη οικονομία, αυτός δίνει απασχόληση, δουλειές και εισοδήματα. Ο τουρισμός είναι που ενισχύει την κοινωνική συνοχή του νησιού μας και εμπλέκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλους τους Ροδίτες.
Απόψε λοιπόν με την εξειδίκευση των δράσεων του «The Rhodes Co-Lab» κάνουμε ένα ακόμη βήμα σε μια συναρπαστική διαδρομή που οδηγεί σε ένα ρεαλιστικό όραμα, στο οποίο είναι αταλάντευτα προσηλωμένη η σημερινή δημοτική αρχή.


Η Ρόδος, πράσινο νησί για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες, πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα, πρωταγωνιστής στον παγκόσμιο τουρισμό. Μια Ρόδος που λάμπει. Που εκπέμπει το φως της μέσα σε γκρίζους καιρούς. Σήμερα, προχωράμε μεθοδικά και στοχευμένα. Με στρατηγικούς εταίρους παγκόσμιους ηγέτες καθώς οι προκλήσεις είναι τέτοιες που απαιτούν την ευρύτερη δυνατή συνένωση δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους.
Τίποτα μεγάλο και σημαντικό δεν μπορεί να γίνει αν δεν αγκαλιαστεί από τη βάση, από τον απλό καθημερινό άνθρωπο. Κι εμείς ως Δήμος Ρόδου αυτό ακριβώς βεβαιώνουμε με τη συμμετοχή μας στο πρότζεκτ. Τη δύναμη του να γίνουμε όλοι ένα, για μια Ρόδο που θα την καμαρώνουμε κι εμείς αλλά και οι γενιές μετά από μας. Για τα Ροδιτόπουλα που αύριο και μεθαύριο θα μπορούν να ξεδιπλώσουν εδώ τις ζωές τους και να κάνουν πραγματικότητα τα δικά τους όνειρα. Το δικό τους δικαίωμα στο αύριο είναι το αυτονόητο καθήκον για μας σήμερα και αυτό εκπληρώνουμε», είπε ο κ. Α. Καμπουράκης.
Στην αξία της συνεργατικότητας αναφέρθηκε ο κ. Thomas Ellerbeck, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στη Ρόδο υπάρχει μία ισχυρή θέληση για το πρόγραμμα αυτό και μία στήριξη από όλους. Όλοι μαζί θα το δουλέψουμε, και στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον. Εσείς είστε οι ειδικοί που θα εργαστείτε για τον τόπο αυτό για να πετύχετε τους στόχους του προγράμματος. Σας θέλουμε όλους συμμέτοχους αυτής της προσπάθειας. Μόνο έτσι μπορεί να στεφθεί με επιτυχία».
Σε διαδικτυακό του μήνυμα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα Rhodes Co-Lab, χαρακτηρίζοντάς το ως ιδιαίτερα σημαντικό. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στην προσπάθεια αυτή, «διότι είναι αναγκαία η διαχείριση των φυσικών πόρων και η ολιστική διαχείριση των πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος».
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, επίσης σε διαδικτυακό χαιρετισμό, χαρακτήρισε το Rhodes Co-Lab ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα που στοχεύει στην προστασία και ανάδειξη του οικοσυστήματος του νησιού, καθιστώντας τους πολίτες συμμέτοχους της χαράς του να βρίσκονται σε ένα …οικοσύστημα ζωντανό και υγιές.
Ο κ. Αμυράς, έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, θα επιλεγεί μία έκταση χιλίων στεμμάτων στην Κάλαθο, η οποία θα καθαριστεί και θα φυτευτεί με δένδρα. Η περιοχή θα υιοθετηθεί από την TUI και τους εταίρους του προγράμματος και θα δημιουργηθεί ένα κέντρο εκπαίδευσης για παιδιά και παρουσίασης προγραμμάτων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δύο θεματικά πάνελ με ομιλητές τον γενικό γραμματέα συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Mανώλη Γραφάκο, τη σύμβουλο διοίκησης ΣΕΤΕ για τη Βιωσιμότητα Μάρθα Κεσίσογλου, τη διευθύντρια του χαρτοφυλακίου ΤUI Hotels & Resorts Jessica Kuthe, τον διευθυντή PricewaterhouseCoopers (PwC) Ελλάδας & επικεφαλής υπηρεσιών βιώσιμης ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής Δημήτρη Σακίπη, τον γενικό διευθυντής ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Χρήστο Γαμβρούδη, τον Thomas Ellerbeck, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου TUI & πρόεδρος TUI Care Foundation, τον πρόεδρο της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Cisco Ελλάδας, Πορτογαλίας, Κύπρου και Μάλτας, Αντώνη Τσιμπούκη.

Επισημαίνεται ότι το πενταετές Co-Lab businessplan/implementation plan του Co-Lab ανέλαβε και ολοκλήρωσε η Price waterhouse Coopers (PwC).
Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η υλοποίηση των δράσεων του έργου, με επίκεντρο την “Ολιστική προσέγγιση στη Βιωσιμότητα: Άνθρωποι, Περιβάλλον, Οικονομία”, βασίζεται στους εξής 4 άξονες:
• Δημιουργία Πράσινης Οικονομικής Ανάπτυξης
• Πράσινος Μετασχηματισμός & Κυκλική Οικονομία
• Ενίσχυση του θετικού κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος του τουρισμού
• Αποκατάσταση βιοποικιλότητας & προστασία φυσικού περιβάλλοντος.
Απευθύνεται δε στο σύνολο της τουριστικής αλυσίδας της Ρόδου, της επιχειρηματικότητας και όλης της τοπικής κοινωνίας, για τον ολιστικό μετασχηματισμό των υποδομών, υπηρεσιών και επιχειρηματικότητας, στους τομείς:
• μεταφορές
• διαμονή
• δραστηριότητες και εκδρομές
• τρόφιμα και ποτά
• τουριστικά περιουσιακά στοιχεία
• υπηρεσίες γενικής υποστήριξης
Το έργο Rhodes Co-Lab δεσμεύεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNSDGs), τη Συμφωνία του Παρισιού και την Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία, ώστε να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, και βασίζεται στην ευθυγράμμιση της στρατηγικής αειφορίας του Ομίλου TUI και της Στρατηγικής Νοτίου Αιγαίου/Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου