Ατάκτως Ερριμμένα

Ούτε «γλάστρα», ούτε για… πλάκα

Το μοναδικό σχόλιο για την επιλογή του κ. Παυλόπουλου είναι ότι γύρω από έναν κορυφαίο θεσμό, από χθες που ανακοινώθηκε το όνομα, γίνεται απίστευτη πλάκα. Δυστυχώς όχι μόνον στα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά και σε ΜΜΕ που αναπαράγουν την… πλάκα, εάν δεν κάνουν και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι.
Ας σκεφθούν όλοι και όσοι έκαναν την επιλογή και όσοι διαφωνούν, εάν ο θεσμός προσφέρεται για πλάκα και τι είδους σεβασμός θα υπάρχει στον εκπρόσωπο του θεσμού από αύριο, μετά από το «ξεκατίνιασμα» και τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδονται.
Γιατί η κριτική από την γελοιοποίηση μια λεπτή γραμμή δρόμος είναι.
Και κάτι άλλο: Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι υποστηρίζουν ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι «καθαρά διακοσμητική».
Διαβάζουμε από την σελίδα της Προεδρίας για τις αρμοδιότητες του Προέδρου: «Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας διακρίνονται σε συμβολικές, ρυθμιστικές, νομοθετικές, διοικητικές και δικαστικές, είναι συγκεκριμένες, απαριθμούνται περιοριστικά στο Σύνταγμα και διέπονται: από τον ερμηνευτικό κανόνα του άρθρου 50 σύμφωνα με τον οποίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μόνο όσες αρμοδιότητες του αναθέτουν ρητά το Σύνταγμα και οι νόμοι που είναι σύμφωνοι με αυτό από τη ρήτρα του άρθρου 35 παρ. 1 σύμφωνα με την οποία, καμία πράξη του Προέδρου δεν ισχύει ούτε εκτελείται χωρίς την προσυπογραφή του αρμοδίου Υπουργού εκτός από τις εξαιρέσεις που αναφέρονται περιοριστικά στην παρ. 2 του ιδίου άρθρου. Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: εκπροσωπεί διεθνώς το κράτος, κηρύσσει πόλεμο, συνομολογεί συνθήκες ειρήνης, συμμαχίας, οικονομικής συνεργασίας και συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις και τις ανακοινώνει στη Βουλή όταν το συμφέρον και η ασφάλεια του Κράτους το επιτρέπουν.»
Σε περιπτώσεις κρίσιμων στιγμών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και ρόλο και λόγο. Μπορεί να παραιτηθεί για παράδειγμα, σε περίπτωση ακραίας διαφωνίας με την κυβέρνηση, που σημαίνει προκήρυξη εκλογών. Ο Πρόεδρος «γλάστρα» όπως λένε πολλοί, θεσμικά έχει το δικαίωμα να μην υπογράψει νόμους με τους οποίους διαφωνεί. Όπως και ο απερχόμενος Παπούλιας μπορούσε να μην υπογράφει με κλειστά μάτια…

Υ.Γ. Είπε προχθές ο κ. Παυλόπουλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου: «Πρέπει να δοθεί αγώνας από τη χώρα μας για να αποκατασταθούν οι αξίες στην Ευρώπη που έχει χάσει μεγάλο μέρος των αρχών στις οποίες θεμελιώθηκε» ΄Αριστα! Αρκεί να γίνει και πράξη. Και αντί να απονέμει ξίφη σε αξιωματικούς, να αναλάβει πιο δυναμικό και ενεργό ρόλο. Να ετοιμάσει για παράδειγμα βαλίτσα και εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες του, να αναχωρήσει για το εξωτερικό, να προωθήσει τις θέσεις της χώρας, αλλά και να επανεφεύρει με τους ηγέτες της Ευρώπης τις αξίες που χάθηκαν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου