Ειδήσεις

Οι επτά δεσμεύσεις για να διασφαλιστεί το πρόγραμμα – γέφυρα

Τους όρους που δεσμεύεται να εκπληρώσει η Αθήνα για να λάβει εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο τελευταίο Eurogroup. Στην ομιλία του, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, αποτυπώνονται οι 7 προϋποθέσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για το πρόγραμμα – γέφυρα που ζητάει. Ταυτόχρονα ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι εκείνη που θα ελέγξει την υλοποίησή τους.

Αν και το επίσημο αίτημα της παράτασης και των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η Αθήνα θα κατατεθεί σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε στο τελευταίο Eurogroup ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη στη μεταβατική περίοδο των 6 μηνών έως τη νέα συμφωνία με την Ευρώπη να προχωρήσει:

1. Στον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Οπως είπε ο υπουργός στους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι να σταματήσει η προσκόμιση εγγράφων από τους πολίτες στις δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία παράγει η ίδια η δημόσια διοίκηση.

2. Στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης.

3. Στη δημιουργία αποδοτικού και δίκαιου συστήματος δικαστικής επίλυσης φορολογικών θεμάτων.

4. Στον εκσυγχρονισμό του Πτωχευτικού Δικαίου.

5. Στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

6. Στη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού και υγιούς περιβάλλοντος στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, που θα ενισχύει τη διαφάνεια και τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

7. Στη διάλυση διαφόρων καρτέλ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, «η κυβέρνησή μας είναι έτοιμη και πρόθυμη να αιτηθεί παράταση της δανειακής σύμβασης έως το τέλος Αυγούστου (ή μέχρι όποτε το Eurogroup κρίνει), να συμφωνήσει σε μία σειρά λογικών προϋποθέσεων που θα πρέπει να εκπληρωθούν σε αυτήν την περίοδο και να δεσμευθεί στο να γίνει μία πλήρης αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος της ενδιάμεσης περιόδου».

Μεταβατική περίοδος

Παράλληλα, ο Ελληνας υπουργός ζήτησε σε αυτή τη μεταβατική περίοδο η Ελλάδα να συνεχίσει να χρηματοδοτείται για να καλύπτει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αποπληρωθεί από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ, να είναι «ευέλικτος» ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Μέσω αυτών των τρόπων, ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά ότι μπορούν να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας για το 2015, τις οποίες υπολόγισε σε 17 δισ. ευρώ.

Για να λάβει η Ελλάδα αυτή τη βοήθεια, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι στη μεταβατική περίοδο έως ότου «κλείσει» η νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, η κυβέρνηση:

• Θα τηρήσει τους όρους της δανειακής σύμβασης.

• Δεν θα αναλάβει καμία δράση που να θέτει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό ή που να έχει επιπλοκές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

• Δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας του χρέους.

Παράλληλα, όμως, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει μέτρα που ζητούνται και εκτιμάται ότι επιτείνουν την ύφεση, όπως οι μειώσεις συντάξεων και οι αυξήσεις ΦΠΑ.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου