Τοπικές Ειδήσεις

Με εργαζόμενους από το εξωτερικό θα καλυφθούν οι ανάγκες στον τουρισμό

Με εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες θα καλυφθούν οι ανάγκες της νέας σεζόν, που θα απορροφηθούν κυρίως στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο καθώς αυτές εκτιμάται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερες από πέρσι.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» ήδη ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες επισιτιστικών επιχειρήσεων αλλά και εργολάβοι έχουν στραφεί προς Αίγυπτο, Πακιστάν και Αφγανιστάν προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες από 10.000 (!) θέσεις εργασίας -εκ των οποίων οι 5.000 σε ξενοδοχεία- στα Δωδεκάνησα για την φετινή τουριστική περίοδο, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο οποίος εκτιμά ότι οι ανάγκες φέτος θα είναι σαφώς μεγαλύτερες σε σχέση με το 2022.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι ανάγκες φέτος θα είναι μεγαλύτερες από την περσινή σεζόν όχι μόνο λόγω της αύξησης στις αφίξεις αλλά και επειδή αρκετοί εργαζόμενοι -κυρίως στον τουρισμό- δεν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων, των χαμηλών μισθών και των δυσμενών συνθηκών στις οποίες βρέθηκαν πέρυσι.
Ηδη τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Εξωτερικών, έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους κατά τόπους φορείς που καταγράφουν τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα χρειαστούν επιπλέον 60.000 με 70.000 άτομα σε όλη την χώρα, σε σχέση με πέρυσι.
Ωστόσο, πέρα από τον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο, ανάγκες για εργατικά χέρια υπάρχουν επίσης στον κλάδο της μεταποίησης, των κατασκευών και στις επιχειρηματικές υπηρεσίες, σε μικρότερο βαθμό μεν αλλά σε σημείο που να παρουσιάζονται προβλήματα δυσλειτουργίας δε.

Η στροφή προς τις ασιατικές -κυρίως- χώρες χαρακτηρίζεται από τους επιχειρηματίες ως μονόδρομος, εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό που πέρσι λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την τουριστική περίοδο. Τα φθηνά εργατικά χέρια και η προθυμία των κατοίκων να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για να εργαστούν στην Ελλάδα, αποτελούν την μοναδική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας στις τουριστικές περιοχές. Αναμένεται να προκύψουν ακόμα περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού το επόμενο καλοκαίρι, σε σχέση με το 2022. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το εργασιακό κενό από 60.000 θέσεις φέτος ενδεχομένως να ξεπεράσει και τις 100.000 θέσεις το 2023.
Η έλλειψη προσωπικού στην αιχμή της σεζόν είχε αρχίσει να διαφαίνεται ακόμα και στα τελευταία προ πανδημίας χρόνια, όμως οξύνθηκε στην διετή περίοδο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων ειδικά στα νησιά.
Στα δύο χρόνια της πανδημίας πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι άλλαξαν αντικείμενο εργασίας αφού πολλές μονάδες είτε δεν άνοιξαν, είτε υπολειτούργησαν σε αυτό το διάστημα, ενώ όσοι απασχολήθηκαν εξαιτίας των πολλών κενών θέσεων εργάστηκαν σε δύσκολες συνθήκες καθώς επωμίστηκαν τεράστιο όγκο εργασίας.
Σε αυτά τα δεδομένα ήρθαν να προστεθούν, μεταξύ άλλων, τα κενά από την συνταξιοδότηση στελεχών, η αύξηση των κλινών και οι οικονομικοί μετανάστες που δεν επέστρεψαν στη Ρόδο ή εγκατέλειψαν το νησί, στην περίοδο της πανδημίας.
Η έλλειψη σε προσωπικό εστιάζεται κυρίως στα επαγγέλματα της οροφοκομίας (κυρίως καμαριέρες) και της κουζίνας (κυρίως μάγειροι). Εξίσου σοβαρή έλλειψη παρατηρείται στην εύρεση έμπειρων στελεχών για τις θέσεις του F&B, maître, marketeer και operation manager. Για τις θέσεις των στελεχών τα ζητούμενα δεν αφορούν μόνο στην κατοχή ενός πτυχίου, ή ενδεχομένως μια προηγούμενη εμπειρία σε παρεμφερή θέση, αλλά έναν συνδυασμό γνώσεων και ικανοτήτων, διότι η τουριστική αγορά στη λειτουργία της έχει μετεξελιχθεί σε έντονα ανταγωνιστική.
Το πρόβλημα με τις χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας, το οποίο δεν αντιμετωπίζει μόνον η Ρόδος αλλά ολόκληρη η Ευρώπη ως απόρροια των τεράστιων αλλαγών που επέφερε η περίοδος της πανδημίας, προκαλεί τριγμούς στην τουριστική βιομηχανία που ήδη παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας αυτής της κατάστασης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι Ελληνες που διατηρούν επιχειρήσεις στο εξωτερικό έχουν ήδη απορροφήσει μεγάλο αριθμό ατόμων που έφυγαν από το νησί μας για να εργαστούν -κυρίως στον τομέα της εστίασης- αφού οι αποδοχές είναι εξαιρετικά υψηλές ενώ τους παρέχεται και διαμονή. Παρότι ο ανταγωνισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ των επιχειρήσεων για προσλήψεις και κάλυψη των κενών θέσεων, λειτουργεί υπέρ του εργαζόμενου ο οποίος διεκδικεί και επιτυγχάνει υψηλότερες αμοιβές, οι εργοδότες πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό με μισθούς στον τομέα της εστίασης που μέχρι πρότινος φάνταζαν «αδιανόητοι». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να υπάρχουν σκέψεις και από άλλους συμπολίτες μας να μετακομίσουν στο εξωτερικό για να επωφεληθούν από τους υψηλούς μισθούς και τα δελεαστικά μπόνους.
Το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ακόμα και με επιπλέον βάρδιες και υπερωρίες και πλέον η αναζήτηση εργαζομένων για την κάλυψη των εκατοντάδων κενών θέσεων εξελίσσεται σε κυνήγι μαγισσών με την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι να χτυπά κόκκινο.
Παρά τους γενναιόδωρους πλέον μισθούς και τις βελτιωμένες συνθήκες εργασίες, το πρόβλημα παραμένει άλυτο και με δεδομένο ότι η σεζόν του 2023 θα ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο, ο χρόνος που απομένει για τον προγραμματισμό που αφορά στην κάλυψη των κενών θέσεων είναι περιορισμένος και οι συνθήκες εξαιρετικά πιεστικές για τους εργοδότες, αλλά και τους εργαζόμενους, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο η τουριστική περίοδος να μην εξελιχθεί όπως αυτή του 2022 με τα εξαντλητικά ωράρια και τις εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου