ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Ελλάδα μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού κάθε δύο μέρες

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΒΙΑΣΜΌΣ

Σύμφωνα με την δεύτερη ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναι­κών, που δημο­σιεύ­τηκε τον Νοέμ­βριο του 2021, την Ημέρα της Εξά­λει­ψης της Βίας κατά των Γυναι­κών, από τη Γενική Γραμ­μα­τεία Δημο­γρα­φι­κής και Οικο­γε­νεια­κής Πολι­τι­κής και Ισό­τη­τας των Φύλων, καταγ­γέλ­θη­καν 202 περι­στα­τικά βιασμού το 2020.

Ήταν λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου. Ήθελε να βγει, να περάσει καλά με τη φίλη της. Ωστόσο το τρίτο και τελευ­ταίο ποτό που της προ­σέ­φε­ραν σε εκείνο το πάρτι είχε μια εξέλιξη που δεν θα μπο­ρούσε να την είχε φαντα­στεί.

Το επόμενο πράγμα που θυμάται είναι να βρί­σκε­ται σε μια σουίτα, γυμνή και με τα ρούχα της πετα­μένα στο πάτωμα.

Κατά­λαβε αμέσως τι είχε συμβεί.

Δια­βά­στε επίσης: Η 24χρονη μιλά ανοιχτά για όλα όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ

Η υπόθεση ομα­δι­κού βιασμού της 24χρονη στη Θεσ­σα­λο­νίκη έχει προ­κα­λέ­σει κύμα οργής και παράλ­ληλα κύμα συμπα­ρά­στα­σης στο θύμα, το οποίο συγκέ­ντρωσε όλο της το θάρρος και να μιλήσει για τον εφιάλτη που βίωσε.

Το πρωί της Τετάρ­της ένα ακόμα φρικτό περι­στα­τικό βλέπει το φως της δημο­σιό­τη­τας.

Στον Βόλο, ακόμα μια κοπέλα 20 ετών καταγ­γέλ­λει ότι υπέστη ομαδικό βιασμό.

202 καταγ­γε­λίες για βιασμό το 2020

Σύμφωνα με την δεύτερη ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναι­κών, που δημο­σιεύ­τηκε τον Νοέμ­βριο του 2021, την Ημέρα της Εξά­λει­ψης της Βίας κατά των Γυναι­κών, από τη Γενική Γραμ­μα­τεία Δημο­γρα­φι­κής και Οικο­γε­νεια­κής Πολι­τι­κής και Ισό­τη­τας των Φύλων, καταγ­γέλ­θη­καν 202 περι­στα­τικά βιασμού το 2020.

Ο αριθμός αυτός ανα­φέ­ρε­ται σε θύματα γυναί­κες, οι οποίες κατήγ­γει­λαν τα περι­στα­τικά στις Αρχές. Ο αριθμός εκτι­μά­ται πως μπορεί να είναι ακόμα μεγα­λύ­τε­ρος, δεδο­μέ­νου ότι αρκετά είναι τα θύματα σεξουα­λι­κής κακο­ποί­η­σης, τα οποία δεν κατα­φέρ­νουν πολλές φορές να απευ­θυν­θούν στις Αρχές.

Συνο­λικά από το 2015 έχουν καταγ­γελ­θεί 1.238 περι­στα­τικά βιασμού στην Ελλάδα.

Οι περισ­σό­τε­ρες καταγ­γε­λίες, κατα­γρά­φε­ται στην αρχή της οικο­νο­μι­κής ύφεσης στην Ελλάδα, με τον αριθμό των θυμάτων τα αγγίζει τα 263.

Απο­γοη­τευ­τι­κές οι αλλαγές στον ΠΚ

Το ελλη­νικό #MeToo έδωσε έναυσμα στο υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης για μία σειρά αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποι­νι­κής Δικο­νο­μίας.

Πρό­κει­ται για μία σειρά αυστη­ρο­ποι­ή­σεων οι οποίες θα εφαρ­μό­ζο­νται, εφόσον το νομο­σχέ­διο ψηφι­στεί στη Βουλή, προς υπε­ρά­σπιση ομάδων, όπως ανηλίκων, πολιτών τρίτων χωρών, θυμάτων σεξουα­λικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, trafficking που λόγω της θέσης τους και της κακοποίησης που έχουν υποστεί αδυ­να­τούν να καταθέτουν χωρίς την υποστήριξη ειδικών επι­στημόνων.

Αιχμηρή ήταν πάντως η αντί­δραση του Κέντρου για τα Έμφυλα Δικαιώ­ματα και την Ισότητα «Διοτίμα», εκτι­μώ­ντας πως οι αλλαγές «αμφι­σβη­τούν την αξιο­πι­στία των θυμάτων σεξουα­λι­κής βίας» καθώς «με βάση τη νέα διάταξη, θα διο­ρί­ζε­ται και θα παρί­στα­ται, ως πραγ­μα­το­γνώ­μο­νας ψυχο­λό­γος ή ψυχί­α­τρος, ο οποίος θα προ­ε­τοι­μά­ζει την παθούσα/όντα για την εξέταση από τις ανα­κρι­τι­κές αρχές (π.χ. αστυ­νο­μία, ανα­κρι­τής), χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τις κατάλ­λη­λες δια­γνω­στι­κές μεθό­δους και θα απο­φαί­νε­ται για την αντι­λη­πτική ικα­νό­τητα και την ψυχική κατά­στασή της/του».

Δεύ­τε­ρον, «η κατά­θεση των παθό­ντων για τα προ­α­να­φε­ρό­μενα αδι­κή­ματα θα συντάσ­σε­ται εγγρά­φως και θα κατα­χω­ρί­ζε­ται σε ηλε­κτρο­νικό οπτι­κο­α­κου­στικό μέσο με την πρό­βλεψη για την ηλε­κτρο­νική προβολή της κατά­θε­σης ή την ανά­γνωση της γραπτής κατά­θε­σης στο ακρο­α­τή­ριο να ανα­πλη­ρώ­νει την φυσική παρου­σία των θυμάτων- επι­ζω­σών στο δικα­στή­ριο».

Τέλος, «για τα θύματα των παρα­πάνω πράξεων επι­βάλ­λε­ται η διε­νέρ­γεια ειδικής κοι­νω­νι­κής έρευνας για την αξιο­λό­γηση των προ­σω­πι­κών χαρα­κτη­ρι­στι­κών τους, της σχέσης τους με τον δράστη και των συν­θη­κών τέλεσης του εγκλή­μα­τος, του βαθμού της βλάβης που υπέ­στη­σαν καθώς και των περι­στά­σεων του εγκλή­μα­τος προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί ο κίν­δυ­νος επα­να­θυ­μα­το­ποί­η­σής τους. Στην περί­πτωση αυτή, η κοι­νω­νική έρευνα θα μπορεί να διε­ξα­χθεί και από κοι­νω­νι­κούς λει­τουρ­γούς δήμων ή περι­φε­ρειών».

Πιο συγκε­κρι­μένα η «Διοτίμα» αντιδρά που «η διεύ­ρυνση των παρα­πάνω προ­βλέ­ψεων σε θύματα εγκλη­μά­των, όπως ο βιασμός και η σεξουα­λική παρε­νό­χληση στον εργα­σιακό χώρο, στε­ρεί­ται δικαιο­λο­γη­τι­κής βάσης, με δεδο­μένο ότι οι δια­τά­ξεις αυτές αφορούν ανήλικα άτομα και θύματα εμπο­ρίας ανθρώ­πων και έχουν εισα­χθεί στη νομο­θε­σία της χώρας σε συμ­μόρ­φωση με διεθνή κείμενα».

Αντι­θέ­τως, εκτιμά, «τα θύματα βιασμού ή σεξουα­λι­κής παρε­νό­χλη­σης στον χώρο εργα­σίας, ούτε μπορούν να θεω­ρη­θούν εκ προ­οι­μίου ευάλωτα ούτε είναι ευάλωτα απο­κλει­στικά και μόνο λόγω του ότι είναι θύματα έμφυλης βίας, ώστε να δικαιο­λο­γεί­ται η κατά­θεσή τους στο πλαίσιο δια­φο­ρε­τι­κών και φερό­με­νων ως προ­στα­τευ­τι­κών δια­δι­κα­στι­κών προ­ϋ­πο­θέ­σεων».

Επο­μέ­νως, συμπε­ραί­νει, «η εισα­γό­μενη διάταξη εγείρει προ­βλη­μα­τι­σμό για τον σκοπό νομο­θέ­τη­σής της».

Πηγή in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.