Ειδήσεις

Εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο διακίνησης μεταναστών με yachts – 29 συλλήψεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποιούσε παράνομη διακίνηση μεταναστών, οδήγησε έρευνα στην οποία συμμετείχε η ελληνική και αλβανική αστυνομία καθώς και το Σώμα Οικονομικής Αστυνομίας της Ιταλίας, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust.

Σύμφωνα με τη Europol, οι θαλάσσιες μεταφορές πραγματοποιούνταν με τη χρήση σκαφών αναψυχής, κυρίως yachts, τα οποία αποκτήθηκαν ή ενοικιάστηκαν από την εν λόγω οργάνωση και τα οποία κυβερνούσαν αρχάριοι ναυτικοί που στρατολογήθηκαν σκόπιμα από τους διακινητές.

Η επιχείρηση διεξήχθη υπό την καθοδήγηση των ελληνικών, των αλβανικών και των ιταλικών δικαστικών αρχών.

Μάλιστα, στις 19 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν:
– 28 έρευνες σε σπίτια (15 στην Αλβανία, 2 στην Ελλάδα και 11 στην Ιταλία) και
– 29 συλλήψεις (18 στην Αλβανία, 1 στην Ελλάδα και 10 στην Ιταλία)

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρει η Europol, οι αρχές πιστεύουν ότι οι ύποπτοι, κυρίως ιρακινής και συριακής καταγωγής, ανήκουν σε εγκληματικό δίκτυο περίπου 80 μελών, το οποίο φέρεται να ευθύνεται για τουλάχιστον 30 επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης μέσω θαλάσσης.

Η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε δραστηριότητες παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην ακτή του Σαλέντο στην Ιταλία μέσω της Αλβανίας και της Ελλάδας και μετά προς άλλες χώρες της Ε.Ε..

 

Η έρευνα ξεκίνησε με τον εντοπισμό μιας εν εξελίξει επιχείρησης παράνομης διακίνησης, κατά την οποία διασώθηκαν επιτυχώς οι μετανάστες και πραγματοποιήθηκαν οκτώ συλλήψεις λαθροδιακινητών.

Το εγκληματικό δίκτυο ακολουθούσε κυρίως θαλάσσιες διαδρομές για τη διακίνηση των μεταναστών από την Τουρκία, μέσω της Ανατολικής Μεσογείου, στους τελικούς προορισμούς τους στην Ε.Ε..

Οι ύποπτοι χρησιμοποιούσαν άτυπες υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, όπως το σύστημα hawala, προκειμένου να λαμβάνουν πληρωμές από μετανάστες, με τα παράνομα κέρδη τους να υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου