Ειδήσεις

Bloomberg: Η Κομισιόν προωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει επισήμως στα 27 κράτη-μέλη να θέσουν ως στόχο να έχουν εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού τους έως το καλοκαίρι, σύμφωνα με προσχέδιο του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η Κομισιόν θα δεσμευθεί επίσης σε μία συμφωνία με τα κράτη – μέλη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου επάνω σε ένα ενιαίο πρωτόκολλο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Το πιστοποιητικό αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μέτρα καραντίνας και παροχής αρνητικού τεστ για τους ταξιδιώτες.

Το προσχέδιο υπόκειται ακόμη σε αλλαγές και αναμένεται να εγκριθεί επισήμως την Τρίτη. Οι ηγέτες της ΕΕ θα αναζητήσουν την Πέμπτη, κατά την τηλεδιάσκεψη τους, τρόπους να επιταχύνουν την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, την οποία έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.

Σκεπτικισμό έναντι του πιστοποιητικού φαίνεται να εκφράζουν χώρες όπως η Γαλλία, καθώς θεωρούν ότι θα δώσει την αίσθηση ότι ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός από εθελοντικός.

Ως προς τους στόχους εμβολιασμού, η Κομισιόν θέτει ως στόχους για τα κράτη – μέλη να έχουν εμβολιάσει έως το Μάρτιο τουλάχιστον το 80% των εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη και πρόνοια, καθώς τους άνω των 80 ετών πολίτες.

Προστίθεται ότι πρέπει να τεθεί ως στόχος να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

Η Κομισιόν θα συστήσει επίσης διεύρυνση της χρήσης των rapid test, αντικατάσταση των γενικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων με πιο στοχευμένα μέτρα, καθώς και αποφυγή κάθε μη απαραίτητου ταξιδιού μέχρι η επιδημιολογική κατάσταση να βελτιωθεί.

Πηγή: moneypress.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου