Τοπικές Ειδήσεις

Αντώνης Καμπουράκης: «Καμία ανοχή σε φαινόμενα διαπλοκής!!»

«Η κοινωνία απαιτεί ανταποδοτικές χρεώσεις σε εύλογες δαπάνες»

Γκρίζα ζώνη για τον Δήμο Ρόδου το διαβόητο έργο «ενεργειακή  αναβάθμιση -αυτοματοποίηση συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων- εφαρμογές Smart cities, με εξοικονόμηση ενέργειας»

Πληθαίνουν και ενισχύονται οι προειδοποιητικές βολές του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη προς κάθε κατεύθυνση μετά την διενέργεια μιας σειράς ελέγχων, από τον ίδιο προσωπικά αλλά και από συνεργάτες του, στον Δήμο Ρόδου.
Κύριο μέλημα της νέας δημοτικής αρχής είναι να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η φιλοσοφία της διοίκησης του Δήμου Ρόδου έχει αλλάξει και ότι πρωταρχικός σκοπός της πολιτικής που θα ασκείται είναι η ανταποδοτικότητα των φόρων και των τελών που πληρώνουν οι πολίτες για να απολαμβάνουν υπηρεσίες, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης της καθημερινότητας όσο και στα μεγάλα και μεγαλόπνοα έργα.
«Η κοινωνία απαιτεί ανταποδοτικές χρεώσεις σε εύλογες δαπάνες», τόνισε ο κ. Καμπουράκης στην “δημοκρατική”, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι ο έλεγχος όλων των συμβάσεων ούτως ώστε να μην σπαταλάμε αλόγιστα χρήματα του Ροδιακού λαού αλλά να εξασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα, που τιμολογείται με καλύτερες τιμές».
Από την αρχή της διακυβέρνησης Καμπουράκη ο στόχος για θωράκιση της δημοτικής αρχής σε φαινόμενα που πληγώνουν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης συνολικά είχε γίνει γνωστός σε όλους του συνεργάτες του. Κατέστησε εξάλλου σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση συγκάλυψης και παράβασης των κανόνων χρηστής διοίκησης.
Οι έλεγχοι που διεξάγονται, υπό την εποπτεία του ίδιου του δημάρχου Ρόδου, είναι πλέον πιο αποτελεσματικοί αφού η εντολή, που δόθηκε, είναι «μηδενική ανοχή».
Η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος Ρόδου, όπως αποκαλύπτει σήμερα η “δημοκρατική”, είναι προβληματισμένη και για την πορεία του έργου «ενεργειακή αναβάθμιση -αυτοματοποίηση συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων- εφαρμογές Smartcities, με εξοικονόμηση ενέργειας του Δήμου Ρόδου», του διαβόητου έργου των LED του Δήμου Ρόδου, αλλά και του έργου του ανεξάρτητου συμβούλου υποστήριξης του Δήμου Ρόδου στο συγκεκριμένο έργο!
Το όλο θέμα αντιμετωπίζεται, όπως τόνισε χθες στην “δημοκρατική”, στενός συνεργάτης του δημάρχου Ρόδου, ως μια “γκρίζα ζώνη” αφού η 12ετής δέσμευση του Δήμου Ρόδου μέσω των συμβάσεων που υπεγράφησαν επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν προχωρούν με τρόπο που εξασφαλίζει τα συμφέροντα του Δήμου και κατ’ επέκταση των δημοτών του.
Ήδη, όπως έγινε γνωστό, έχουν ανακύψει μια σειρά από σοβαρά ζητήματα ως και διαπιστώσεις για ενέργειες και αμέλειες επιβλαβείς για τα συμφέροντα του Δήμου Ρόδου ενώ δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν το ενδεχόμενο να υπάρξει εισήγηση για την έκπτωση της κοινοπραξίας!!!
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι τα πρώτα ευρήματα της έρευνας που διενεργείται αρμοδίως έχουν καταγραφεί σε επίσημα έγγραφα από την 15η Νοεμβρίου 2019!
Η σύμβαση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2019 και τιτλοφορήθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση ενεργειακά έργα της χώρας, που ξεκινούσε στη Ρόδο.
Το έργο, όπως είχε δημοσιοποιηθεί, θα υλοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και ο Δήμος Ρόδου δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τα επόμενα 12 έτη, ούτε για την εγκατάσταση αλλά ούτε και για την συντήρηση του δικτύου.
Τα οφέλη για τον Δήμο της Ρόδου, σε βάθος 12ετίας ήταν:
– Εγκατάσταση 30.400 έξυπνων οδοφωτιστικών, τύπου LED.
– Επίτευξη εγγυημένης εξοικονόμησης ενέργειας 76,11%
– Προβλεπόμενο οικονομικό όφελος για τον δήμο 11,5 εκατομμύρια συνολικά.
– Εγκατάσταση έξυπνης πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης-τηλεελέγχου η οποία θα δώσει την δυνατότητα στον Δήμο να μπορεί να ελέγχει το δίκτυο φωτισμού επί 24ωρου βάσης σε πραγματικό χρόνο αλλά και την αποκατάσταση κάθε βλάβης με ανώτατο χρονικό όριο αντιμετώπισής της, τις 72 ώρες.
– Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας(εκπομπές ρύπων CO2) σημαντικά έως το 2030.
Και το σημαντικότερο, ενεργειακή, οικονομική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού, προσδίδοντας ένα αίσθημα ασφάλειας και μείωσης των ατυχημάτων στους δημότες.
Το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του ίδιου έτους και επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε 8 μήνες. Το κόστος του έργου είναι 25.179.312,92 ευρώ (με Φ.Π.Α).
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης είχε τον Οκτώβριο του 2019 συνάντηση εργασίας και γνωριμίας με εκπροσώπους της αναδόχου κοινοπραξίας του έργου και συγκεκριμένα της ένωσης εταιρειών «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος ΑΕ – ΓΚΛΟΜΠΙΛΕΝΤ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ LED ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΠΕ – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ».
Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχαν ενημερώσει τον δήμαρχο Ρόδου ότι προτίθενται να τροποποιήσουν το μετοχικό τους σχήμα αφού προς τούτο απαιτείται η έγκριση του Δήμου Ρόδου και συγκεκριμένα ότι είναι στις σκέψεις τους να περιέλθει το 50% της κοινοπραξίας στον OTE, το 40% στην ΓΚΛΟΜΠΙΛΕΝΤ και το 10% στην ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ από (40, 30 και 30% που ισχύει σήμερα).
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης είχε και τότε ενημερώσει τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας ότι θα ελέγξει και θα ενημερωθεί πλήρως για τις προβλέψεις της συμβάσεως, που υπεγράφη επί των ημερών της απελθούσης δημοτικής αρχής.
Από εκεί και πέρα ο κ. Καμπουράκης ζήτησε από την κοινοπραξία να τον ενημερώσει πλήρως για τα οφέλη που θα έχει ο Δήμος Ρόδου αλλά και οι καταναλωτές – πολίτες από την εξοικονόμηση πόρων και τον τρόπο που αυτά θα “μεταφραστούν” στην πορεία σε μειώσεις των δημοτικών τελών.
Στόχος εξάλλου της όλης επένδυσης είναι να βγεί ο Δήμος Ρόδου πολλαπλά ωφελούμενος, εξοικονομώντας ένα σεβαστό ποσό χρημάτων που σήμερα δαπανά για τον δημοτικό φωτισμό, να διασφαλίσει επιπλέον χρήματα για τα ταμεία του από αυτά που θα του καταβάλλει ο ανάδοχος -τα οποία θα αποτρέψουν ενδεχόμενη ανάγκη αύξησης των δημοτικών τελών- και επιπλέον να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας (εκπομπές ρύπων) έως το 2030, ικανοποιώντας και την ανάγκη για μια σύγχρονη, αξιόπιστη και αποτελεσματική αναβάθμιση των υποδομών του.
Σημειώνεται επίσης ότι μειοδότης στο πλαίσιο διενέργειας του διεθνούς ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών ανεξαρτήτου συμβούλου υποστήριξης του Δήμου στο έργο: “Ενεργειακή αναβάθμιση – αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων και εφαρμογές smart cities, με εξοικονόμηση ενέργειας, στο Δήμο Ρόδου”, ανακηρύχθηκε η Waste Water & Energy IKE.
Tον ίδιο μήνα η έγκριτη εφημερίδα “Καθημερινή” δημοσιοποίησε άρθρο με τίτλο «“Σκιές” στα έργα οδοφωτισμού σε πολλούς δήμους της χώρας».
Γινόταν λόγος για επιεικώς αμφιλεγόμενες συμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για έργα οδοφωτισμού εξοικονόμησης ενέργειας σε ανά την επικράτεια δήμους, σύμφωνα με τις οποίες μία κυρίως ένωση εταιρειών δεσπόζει ως ανάδοχος. Ανέφερε ότι οι καταγγελίες “μιλούν” για φωτογραφικούς διαγωνισμούς, που είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να οδηγούν προς μία ανάδοχο εταιρεία που αποτελεί κοινοπραξία δύο ισχυρών επιχειρήσεων, εκ των ισχυρότερων στον τομέα τους. Τον σχεδιασμό των περισσότερων διαγωνισμών έχει κάνει ένας μελετητής που συχνά τοποθετείται και ως επιβλέπουσα αρχή της εκτέλεσης των συμβάσεων.
Θυμίζουμε ότι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση – πρόκληση προς όλους εκείνους που αμφισβήτησαν με δημόσιες δηλώσεις τους ως και αρθρογραφία το κύρος των διαδικασιών που ακολούθησε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ανάθεση του έργου της εξοικονόμησης ενέργειας με λαμπτήρες τύπου LED, να προκαλέσουν έρευνα στους σχετικούς φακέλους του συγκεκριμένου έργου και εκείνου, πολλαπλάσιου κόστους του Δήμου Ρόδου. Ο κ. Χατζημάρκος μάλιστα προανήγγειλε ότι αν δεν ανταποκριθούν οι “αποδέκτες” στην πρόκλησή του, θα το πράξει ο ίδιος, ζητώντας τα σχετικά στοιχεία από τον Δήμο Ρόδου.
Την 16η Ιανουαρίου 2020 δήλωσε δημόσια για το ίδιο θέμα και τα εξής:
«Είναι πολύ επιλεκτική η ευαισθησία σε ό,τι έχει να κάνει με το δημόσιο χρήμα σ’ αυτόν τον τόπο. 3εκ. ευρώ διαγωνισμός LED στην ΠΝΑι –σκόνη, πόλεμος. 22εκ. ευρώ διαγωνισμός για LED στον Δήμο Ρόδου… ησυχία, σιωπή. Τι έγινε; Εγώ είπα συγκεκριμένα πράγματα: ότι τα 22εκ. ευρώ για τον διαγωνισμό LED εάν τον κάναμε εμείς, θα ήταν 8,5εκ. ευρώ. Αλλά… ησυχία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • δημητρης    20.01.2020 18:32

    ναι καλά… μάζεψτε τους φαταούλες που έχετε βάλει σε θέσεις κλειδιά κ μετά μιλάτε γιά καταπολέμηση της διαπλοκής .

Σχολιασμός άρθρου