Ειδήσεις

Θα συνεργασθούν Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Δήμο;

Χωρίς να δοθούν χρίσματα, αλλά με τις τοπικές κοινωνίες να είναι εκείνες που θα αποφασίσουν, θα κινηθεί η φετινή εκλογική διαδικασία στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης στα Δωδεκάνησα για τη Νέα Δημοκρατία, όπως ξεκαθαρίστηκε προχθές το βράδυ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στο ξενοδοχείο “Mediterranean”, με τη συμμετοχή του Βουλευτή κ. Βασ. Υψηλάντη και της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνας Καλογήρου.

Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Ν. Βενετοκλή, Γ. Πάγκαλης, Φώνη Χατζηελευθερίου, Στ. Δράκος, Μ. Λουλούς, Γ. Μηνατσής, Σ. Χατζηγεωργίου, Μ. Κολώνα, Ηλ. Τσέρκης, Ν. Μηνάς, Μ. Κουνάκης, Π. Κουνάκης, Τσ. Καραγιάννης, Ι. Μαρίνος, Φ. Πελλός, Τ. Σπανός, Ν. Νικολής και Σ. Μαστρογιαννάκης, κατέστη σαφές ότι το κόμμα δεν θα στηρίξει οποιονδήποτε υποψήφιο, ο οποίος έχει πληγώσει με δηλώσεις ή και ενέργειές του την κυβέρνηση και έχει επικρίνει την ασκούμενη πολιτική για να κερδίσει ψήφους αγανάκτησης.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή έδειξε ουσιαστικά την πόρτα εξόδου στον κ. Γ. Χατζημάρκο ο οποίος παρότι συμμετέχει σε κομματικές εκδηλώσεις και υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία τις κομματικές καταβολές του, εμμένει να εμφανίζεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος, υπερκομματικός, αντισυστημικός και κυρίως επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση, αλιεύοντας ψήφους από άλλους κομματικούς χώρους.
Κατέστη επίσης σαφές στην ίδια συνεδρίαση ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή δεν πρόκειται να στηρίξει οποιονδήποτε υποψήφιο προερχόμενο από τους “Ανεξάρτητους Ελληνες”, θέτοντας βέτο στο ενδεχόμενο να προταθεί η στήριξη της βουλευτού κ. Μ. Ιατρίδη στην αυτοδιοίκηση. Το συγκεκριμένο σενάριο καθόδου της κ. Ιατρίδη έχει ωστόσο λήξει αφού και η ίδια αποφάσισε να αφοσιωθεί στην οικογένειά της και το παιδί της.

Από τη διαλογική συζήτηση που έγινε προκύπτει ότι το κόμμα σε τοπικό επίπεδο, όπως κατ’ επανάληψη έγραψε η «δ», «μαδάει τη μαργαρίτα» χωρίς να είναι σε θέση να καταλήξει σε συγκεκριμένο υποψήφιο στο Δήμο Ρόδου αλλά και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που έχει προκαλέσει εκνευρισμό, σύγχυση και αμηχανία. Όπως είναι φυσικό, αυτό εντείνει το κλίμα απαισιοδοξίας που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν βρεθεί σε πραγματικό αδιέξοδο, καθώς οι πιέσεις για να δοθούν χρίσματα περισσεύουν, ενώ οι γκρίνιες για την πρώτη επιλογή προσώπων έχουν κάνει έντονη την εμφάνισή τους.
Η τελική απόφαση που θα λάβει η Νέα Δημοκρατία εξελίσσεται σε μεγάλο γρίφο.
Εν πάση περιπτώσει με την έναρξη της συνεδρίασης έγινε μια γενική συζήτηση, ενημερωτικού κυρίως χαρακτήρα για τα προβλήματα του νομού, εξαιτίας και της συμμετοχής στη συνεδρίαση της κ. Καλογήρου.
Το πρώτο θέμα που απασχόλησε ήταν η αντιμετώπιση των πλημμυροπαθών αλλά και η δρομολόγηση των αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων.
Πιο συγκεκριμένα επιρρίφθηκαν ευθύνες στη δημοτική αρχή, που σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, έχει την ευθύνη για την προστασία των ρεμάτων και τον καθαρισμό τους ενώ τονίστηκε ότι υπάρχουν μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού, που πρέπει να επικαιροποιηθούν και να υλοποιηθούν με ευθύνη της Περιφέρειας.

Τονίστηκε εξάλλου ότι η κυβέρνηση έλαβε άμεσα όσα μέτρα όφειλε για την μερική έστω ανακούφιση των πλημμυροπαθών.
Ο κ. Υψηλάντης έθεσε επιτακτικά το θέμα της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών στο νησί, ενώ η κ. Καλογήρου τόνισε ότι από την Περιφέρεια έχει ζητηθεί να χαρακτηριστεί μόνιμα το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε την συνεδρίαση ήταν της αποκατάστασης της γέφυρας Αφάντου. Η κ. Καλογήρου εξήγησε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έχει εγκρίνει ταχύτατα τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αναμένει τις ενέργειες της Περιφέρειας για τη δρομολόγηση της κατασκευής.
Πολύς λόγος έγινε για τα θέματα υγείας στα Δωδεκάνησα και κυρίως για το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης βρέθηκαν στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας εξαιτίας του άδικου θανάτου στο Καστελόριζο ενός άνδρα από καρδιακό επεισόδιο και της μεταφοράς ενός άλλου για νοσηλεία στην Τουρκία.

Ο αρμόδιος θεματικός εκπρόσωπος της ΝΟΔΕ κ. Ηλίας Τσέρκης ενημέρωσε επί του θέματος ενώ προέκυψε ότι ο αγροτικός ιατρός της Μεγίστης είχε κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε ζητήσει τη συνδρομή του Υπουργού χωρίς να υπάρξει ωστόσο ανταπόκριση.
Συζήτηση έγινε και για το γεγονός ότι οι ριζικές μεταρρυθμίσεις στην ασκούμενη πολιτική στην υγεία και κυρίως οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ βρήκαν τις κομματικές οργανώσεις, που είναι και οι κυματοθραύστες της αγανάκτησης, απροετοίμαστες και ανενημέρωτες.
Η κ. Καλογήρου δεσμεύτηκε ότι στο προσεχές διάστημα θα περιοδεύσουν στα νησιά εκπρόσωποι του Υπουργείου και του ΕΚΑΒ για καταγραφή όλων των προβλημάτων και άμεση δρομολόγηση λύσεων.
Από τον κ. Τ. Σπανό τέθηκε εκ νέου το θέμα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και ζητήθηκε κυρίως από τον κ. Υψηλάντη να ενεργοποιήσει φορείς και τάξεις διότι κανείς δεν έχει ενσκήψει σοβαρά στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε επιχειρήσεις του νησιού.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
Η κ. Βενετοκλή ενημέρωσε ότι ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν χρίσματα.
Επεσήμανε ότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αλλά και από την ενημέρωση που είχε η ίδια από τη Διεύθυνση Οργανωτικού το κόμμα αντιμετωπίζει τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση με νέα αντίληψη και νέα πολιτική φιλοσοφία. Θα σταθεί στο πλευρό υποψηφίων που θα υποδείξουν οι τοπικές κοινωνίες και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ζητούμενά τους.
Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε, έχει αποφασιστεί να στηριχθούν εκείνοι που είναι επαγγελματικά και κοινωνικά καταξιωμένοι, έντιμοι και ικανοί να προσφέρουν.
Τονίστηκε εξάλλου ότι αν αποφασιζόταν να δοθεί χρίσμα ενδεχόμενως να δημιουργηθούν αντιδράσεις μεταξύ των τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από την επιλογή εφόσον μάλιστα την αμέσως επόμενη Κυριακή θα ακολουθήσουν και οι ευρωεκλογές.
Πολύ απλά δηλαδή όλοι οι δυσαρεστημένοι που δεν έλαβαν το χρίσμα και άρα και τη στήριξη του κόμματος θα βρεθούν απέναντι σε αυτό σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη στιγμή.
Η απόφαση να μην δοθεί χρίσμα κρίθηκε ότι θα βοηθήσει το κόμμα διότι δεν θα δημιουργηθούν εσωκομματικές τριβές.

Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας σε πολλούς Δήμους της Δωδεκανήσου ενώ στη Ρόδο δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει έστω και ένας που να θεωρείται «γκανιάν» στην κούρσα.
Η κ. Καλογήρου ενημέρωσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει να δηλώσει επίσημα τη στήριξη της σε συγκεκριμένους υποψήφιους στις Περιφέρειες και ανακοίνωσε ότι στις προθέσεις του κόμματος είναι να ανακοινωθούν και να επιλεγούν οι εκλεκτοί από τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.
Η κ. Βενετοκλή, ενημέρωσε ότι άμεσα θα αρχίσει διαβούλευση της Νομαρχιακής με τις τοπικές οργανώσεις και ότι θα αποσταλεί επιστολή με την οποία θα ζητείται να συσκεφθούν και να προτείνουν εγγράφως τους υποψήφιους που επιθυμούν να στηρίξουν. Οι απαντήσεις θα συζητηθούν σε συνεδρίαση της νομαρχιακής, που εν συνεχεία θα ενημερώσει εγγράφως τη Διεύθυνση Οργανωτικού.

Ο κ. Υψηλάντης έθεσε πρώτος μια παράμετρο στη διαβούλευση, που έγινε καθολικά αποδεκτή από τα μέλη και συγκεκριμένα ότι δεν έχει θέση στη διαδικασία, όποιος έχει βρίσει την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησε για υποψηφίους που εμφανίζονται ως παράγοντες που εκπροσωπούν τη Νέα Δημοκρατία και οι οποίοι διαρκώς κάνουν επιθέσεις στην κυβέρνηση και επικρίνουν την κυβερνητική πολιτική.
Με τη θέση του κ. Υψηλάντη τάχθηκαν οι κ.κ. Χατζηγεωργίου και Κολώνα.
Ο κ. Δράκος κατέστησε σαφές ότι όποιος επιθυμεί τη στήριξη θα πρέπει να το δηλώσει και να το ζητήσει από τη νομαρχιακή επιτροπή. Προτάθηκε μάλιστα να υπάρξει ακρόαση όλων των υποψηφίων, που θα εκθέσουν τις θέσεις τους και το πρόγραμμά τους στη νομαρχιακή επιτροπή, για να ληφθούν εν συνεχεία αποφάσεις.
Ο κ. Κουνάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο στήριξης υποψηφίου προερχόμενου από τους “Ανεξάρτητους Ελληνες”.
Η κ. Βενετοκλή δεν έκρυψε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος ισχυροί κομματικοί υποψήφιοι ενώ τονίστηκε ότι δεξιός υποψήφιος χωρίς τη στήριξη κι άλλων κομμάτων δεν θα κερδίσει τις εκλογές στο Δήμο Ρόδου.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ίδια συνεδρίαση στην περίπτωση ενός υποψηφίου από την Κάλυμνο, που εμφανίζεται δημοσίως ως ο εκλεκτός της Συγγρού και έχει δημιουργήσει προβλήματα στο κόμμα.
Παρότι στη συνεδρίαση δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα, εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο και μάλιστα συζητήθηκε και μεταξύ Βουλευτών, να προταθεί στον κ. Μ. Κόκκινο, την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του οποίου στο Δήμο Ρόδου, συζητά να στηρίξει η Νέα Δημοκρατία, να μεταπηδήσει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Χωρίς να έχει ερωτηθεί ο ίδιος, ερευνάται συγκεκριμένα πληροφορία που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να αναλάβει θέση αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου σε ψηφοδέλτιο με επικεφαλής Περιφερειακού Συνδυασμού, τον δήμαρχο Λειψών κ. Μπενέτο Σπύρου (σχετικά έχει γράψει η «δ»).

Αν τελικώς το σενάριο αυτό, που φαίνεται ακραίο προχωρήσει, τότε η υποψηφιότητα του κ. Στράτου Καρίκη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Xθες το πρωί πραγματοποιήθηκε εξάλλου χωριστή συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Νατάσσας Βενετοκλή, Χ. Χατζηευθυμίου, Μ. Καμπουρόπουλου και Στ. Καρίκη στο ξενοδοχείο “Mediterranean”.
Οι κ.κ. Χατζηευθυμίου και Καμπουρόπουλος τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Καρίκη στο Δήμο Ρόδου επισημαίνοντας ότι μπορεί να προσελκύσει υποψήφιους από όλους τους κομματικούς χώρους, ότι έχει θετικό πρόσημο στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Νέας Δημοκρατίας και τέλος ότι έχει την οικονομική δυνατότητα και ευχέρεια.
Ο κ. Καμπουρόπουλος γνωστοποίησε την επιθυμία του να μεταπηδήσει στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.
Δεν απεκλείσθη, τέλος, το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας, στο Δήμο Ρόδου, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και για τη διερεύνηση της δυνατότητας, αναμένεται να γίνει, μέσα στην εβδομάδα, συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Νατάσσας Βενετοκλή και Τιμόθεου Παρασκευά, χωρίς και να προεξοφλούνται θετικά αποτελέσματα λόγω των αντιδράσεων που έχουν κατά καιρούς εκδηλωθεί και στους δύο πολιτικούς χώρους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου