Ειδήσεις

Ανοικτά θα είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα

Η πρώτη Κυριακή του 2014, κατά την οποία θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα με βάση το νόμο του περασμένου Αυγούστου είναι η σημερινή μέρα. Την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων καταγγέλλει η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας, προκηρύσσοντας πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση εργαζομένων, σήμερα στις 12, στο Σύνταγμα.

Με βάση το νόμο 4177/2013, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο (2 πριν από τα Χριστούγεννα, 1 πριν από το Πάσχα και από 1 στην έναρξη κάθε εκπτωτικής περιόδου). Η φετινή περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου (με περιορισμένη κίνηση). Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και λήγουν στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη των εκπτώσεων, που είναι η σημερινή Κυριακή.
Η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων διαμαρτύρεται για το εργασιακό καθεστώς στο εμπόριο και καταγγέλλει ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τις Κυριακές ούτε ρεπό πήραν ούτε πληρώθηκαν. Δούλεψαν δωρεάν για τους εργοδότες ενώ αυτή τη στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο είναι απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες».

Η κίνηση στην αγορά
Παράλληλα, ενώ η κυβέρνηση έχει περιγράψει με ικανοποίηση το αποτέλεσμα της λειτουργίας της αγοράς την περίοδο των εορτών που εφαρμόστηκε πρώτη φορά ο νέος θεσμός για τις Κυριακές, η ομοσπονδία εκτιμά ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που δοκίμασαν τη λειτουργία τους και τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας» γιατί «ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι για ψώνια».
Σχετικά με τις εκπτώσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει, διευκρινίζεται ότι τα καταστήματα θα πρέπει να φροντίζουν να αναγράφεται διπλή τιμή, δηλαδή η παλαιά (συνήθως διαγραμμένη) και η νέα τιμή των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση. Το ποσοστό έκπτωσης επιτρέπεται να αναγράφεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Ο τζίρος στην αγορά πάντως έχει καταρρεύσει. Στην περίοδο των εορτών του 2008 ο εορταστικός τζίρος ήταν 21,9 δις ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2013 μόλις 6,8 δις ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου