Συνεντεύξεις

Γ. Νικητιάδης: «Εχουμε μεγάλο έλλειμμα και σε επίπεδο πολιτικής ανδρείας»!

Τα τραγικά αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στον τόπο μας εξαιτίας των όσων δεν έχουν πράξει οι έχοντες την ευθύνη, περιγράφει με παρρησία και πάθος σε συνέντευξή του στη “δ”, ο πρώην υφυπουργός τουρισμού και βουλευτής κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Ο κ. Γιώργος Νικητιάδης δεν διστάζει να μιλήσει «έξω από τα δόντια» και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως ο τόπος θα βουλιάξει αν δεν υπάρξει μια πολιτική φωνή που θα αντιδράσει και θα ανατρέψει τα πράγματα, βάζοντας τέλος στον κατήφορο.
Με αφορμή το κλείσιμο της Τράπεζας Δωδεκανήσου και την κακοκαιρία που έγινε η αιτία να χαθούν τέσσερις άνθρωποι, ο κ. Νικητιάδης υπογραμμίζει, πως δεν γίνεται πολιτική με δελτία τύπου και φωτογραφίες.
“Έχουμε φθάσει στο σημείο να διεκδικούν σημαντικές θέσεις πολιτικές ασημαντότητες χωρίς κανένα βεληνεκές, χωρίς κανένα πολιτικό εκτόπισμα. Άτομα με περιορισμένες δυνατότητες, πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, υπουργοί. Το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι κάποιοι τα καταφέρνουν κιόλας. Πέρα, λοιπόν, από την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, έχουμε μεγάλο έλλειμμα και σε επίπεδο πολιτικής ανδρείας”, δηλώνει ο κ. Γιώργος Νικητιάδης. Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία του Δήμου και της Περιφέρειας, ο κ. Γιώργος Νικητιάδης είναι απόλυτα ξεκάθαρος και δηλώνει πως χρειάζεται να πάρουν τα ηνία του τόπου άτομα ικανά, ενώ οι λαπάδες της πολιτικής, οι βουλευτές του «ήξεις αφήξεις» και οι διάφοροι εξυπνάκηδες υποψήφιοι για την Περιφέρεια πρέπει να απομονωθούν. Απόλυτα ξεκάθαρος είναι ο κ. Νικητιάδης και σε ό,τι αφορά όσα δεν έχουν γίνει για τον τουρισμό και την υγεία.

H συνέντευξη του κ. Γιώργου Νικητιάδη, αναλυτικά:
• Σε μια δύσκολη περίοδο η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιοι τομείς πρέπει να προσεχθούν ιδιαιτέρως;
Πράγματι είναι μια δύσκολη, πολύ δύσκολη θα έλεγα εγώ περίοδος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα προβλήματα προς επίλυση δυστυχώς αυξάνονται, οι διαφορές Bορρά και Nότου δυστυχώς μεγεθύνονται και το δυστυχέστερο όλων είναι η έλλειψη δημοκρατικών ηγεσιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Φοβάμαι ότι η απόλυτη κυριαρχία της Γερμανίας σπρώχνει την Ευρώπη σε μόνιμη εξάρτηση από τα Γερμανικά συμφέροντα. Το μεγάλο θέμα που θα συζητηθεί κατά την διάρκεια της δικής μας Προεδρίας είναι ασφαλώς η Τραπεζική Ενοποίηση και εδώ ακριβώς μπαίνουν τα ερωτήματα που σχετίζονται με μια προοδευτική ή με μία συντηρητική κατεύθυνση. Την ώρα που θα έπρεπε ένας ισχυρός τραπεζικός μηχανισμός, να έχει την δυνατότητα να εγγυάται τις καταθέσεις του κάθε ευρωπαίου πολίτη και να εκδίδει ομόλογα που θα λειτουργούσαν προς όφελος των οικονομιών του κάθε κράτους χωριστά, ο δρόμος που ακολουθείται οδηγεί σε πολιτικές λιτότητας, και όχι σε πολιτικές που θα λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της ευημερίας των λαών της Ευρώπης. Στο ερώτημα τώρα τι θα μπορούσες να προκρίνεις όταν κρατάς στα χέρια σου το τιμόνι της Προεδρίας, λέγω ότι έχεις την δυνατότητα αφενός να διαμορφώσεις την ευρωπαϊκή ατζέντα και αφετέρου να διαπραγματεύεσαι αυτά που σε αφορούν . Σε αυτή την κατεύθυνση η χώρα μας θα μπορούσε να έχει προετοιμάσει για το Συμβούλιο Αρχηγών θέματα όπως η κατάργηση της visa από την Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενεργειακά ζητήματα, εξαιρέσεις για τις χώρες που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο σε σχέση με τις διευκολύνσεις για προσέλκυση επενδύσεων, ενίσχυση για άμβλυνση των δυσκολιών που προκαλεί η νησιωτικότητα και ένα σωρό άλλα.Φοβάμαι ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν κάναμε.

• Οι περισσότερες εκτιμήσεις δείχνουν πως δεν θα αργήσει να έρθει η ανάκαμψη στα οικονομικά της Ελλάδας, όμως, αποδίδουν πραγματικά τα μέτρα που οδηγούν σε αδιέξοδο αρκετούς πολίτες;
Μακάρι να είναι όπως τα λέτε, αλλά φοβάμαι ότι ανάκαμψη, χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει. Και για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις. Δυστυχώς είναι κρίμα μετά από τόσες θυσίες του λαού μας, να μην μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για ανάπτυξη.

• Ενόψει των Ευρωεκλογών θεωρείτε πως θα υπάρξει πόλωση τελικά καθώς ποτέ δεν έπαψαν οι αντιδράσεις για την πολιτική που εφαρμόζεται από την ΕΕ ειδικά για τη χώρα μας;
Οι Ευρωεκλογές δυστυχώς δεν αποτέλεσαν ποτέ σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης για την ίδια την Ευρώπη. Κατά κανόνα, κάθε κόμμα σε όλες τις χώρες χειρίζεται τις Ευρωεκλογές, έχοντας το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικώς και μόνο στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Το ίδιο θα γίνει και τώρα στη χώρα μας. Τα διλήμματα που θα μπουν στην καλύτερη περίπτωση θα αναφέρονται στο «Ευρώ ή Δραχμή» ή στο «Μέσα στην Ευρώπη ή Έξω από την Ευρώπη». Θυμάστε ποτέ να ήρθε κάποιος κυβερνήτης της χώρας μας και να μας μίλησε για το τι πέτυχε ή δεν πέτυχε στην Ευρώπη; Εκτός από τον Ανδρέα Παπανδρέου με τα περίφημα ΜΟΠ, εγώ δεν θυμάμαι κανέναν άλλον. Ο Ανδρέας βεβαίως ήταν άλλων διαστάσεων πολιτικό διαμέτρημα. Έπαιρνε το λόγο στο Συμβούλιο Αρχηγών και κάθε Θάτσερ παρακολουθούσε με προσοχή το τι θα πει. Κάντε τις συγκρίσεις με τα σημερινά μας δεδομένα και θα καταλάβετε τι εννοώ.

• Είστε ικανοποιημένος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Δωδεκάνησα στη στιγμή που η θεομηνία της 22ας Νοεμβρίου έδειξε σοβαρή έλλειψη σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας;
Δεν είμαι γενικότερα ικανοποιημένος από την κατάσταση που επικρατεί στη Δωδεκάνησο. Χάσαμε την Τράπεζα Δωδεκανήσου και δεν υπήρχε μια πολιτική φωνή να αντιδράσει και να είναι ικανή να ανατρέψει τα πράγματα. Καταντήσαμε να ασκείται πολιτική με δελτία τύπου και φωτογραφήσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα στη πράξη. Έχουμε φθάσει στο σημείο να διεκδικούν σημαντικές θέσεις πολιτικές ασημαντότητες χωρίς κανένα βεληνεκές, χωρίς κανένα πολιτικό εκτόπισμα. Άτομα με περιορισμένες δυνατότητες, πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, υπουργοί. Το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι κάποιοι τα καταφέρνουν κιόλας. Πέρα λοιπόν από την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, έχουμε μεγάλο έλλειμμα σε επίπεδο πολιτικής ανδρείας. Να πούμε ότι είναι σημεία των καιρών όλα αυτά; Ειλικρινά προβληματίζομαι.

• Με αφορμή το γεγονός ότι πλησιάζουν οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτιμάτε πως από το Δήμο Ρόδου έγιναν όσα θα έπρεπε για ένα νησί όπως η Ρόδος; Πώς αποτιμάτε την πορεία αντίστοιχα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;
Αν είστε εσείς ικανοποιημένοι, είμαι και εγώ. Να αφήσω όμως τα αστεία, γιατί τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Χρειαζόμαστε επειγόντως ικανά άτομα. Τους λαπάδες της πολιτικής, τους βουλευτές του «ήξεις αφήξεις» και τους διαφόρους εξυπνάκηδες υποψήφιους για την Περιφέρεια ή τον Δήμο ανάλογα με το τι θα κάτσει, επιτέλους πρέπει να τους απομονώσουμε και μην μου ζητάτε να πω ονόματα. Ξέρετε και ξέρει ο καθένας ποιους εννοώ..

• Σας ικανοποιούν όσα γίνονται για τον τουρισμό σε εθνικό και τοπικό επίπεδο;
Όχι, δεν με ικανοποιούν. Δεν έχει γίνει τίποτα καινούργιο. Οι αυξήσεις που έχουμε, οφείλονται αποκλειστικώς και μόνο στις πολιτικές που εμείς ξεκινήσαμε. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω, καθότι κάποιοι θα πούνε ότι ευλογούμε τα γένια μας. Καλό είναι πάντως να σκεφθούν πώς ξεκίνησε η άρση των εμποδίων της visa. Τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Τουρκία. Καλό είναι να θυμηθούν πως ήρθε η Ryanair στην Ρόδο και την Κω. Ποιές είναι οι πρωτοβουλίες τα τελευταία 2 χρόνια με τέτοιου επιπέδου μέτρα; Οι διαρκείς φωτογραφίσεις της κυρίας υπουργού και τα πρωτόκολλα συνεργασίας για τον θρησκευτικό τουρισμό που είναι ό,τι ακριβώς εμείς είχαμε ξεκινήσει; Είχα μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο για τον στόχο των 25 εκατομμυρίων αφίξεων το χρόνο. Πέρασαν τρία χρόνια για να έρθει ο ΣΕΤΕ και η εταιρεία McKinsey να διακηρύξουν αυτά που έλεγα εγώ πριν.

• Γιατί εκτιμάτε πως η πορεία του τομέα υγείας πάει από το κακό στο χειρότερο ειδικά στα νησιά μας; Υπάρχει λύση;
Προσωπική μου άποψη είναι ότι στον τομέα Υγείας για τα νησιά μας και γενικότερα, απαιτούνται ρήξεις με συμφέροντα και ρηξικέλευθες πολιτικές. Αυτοί που ασχολήθηκαν περισσότερο στα νησιά μας με το θέμα της υγείας και θέλανε να έχουν και την αποκλειστική ευθύνη, ούτε τόλμη διέθεταν για να συγκρουστούν με το ιατρικό κατεστημένο, ούτε τσαγανό είχαν να συγκρουστούν με το Αθηνοκεντρικό κράτος, ούτε φαντασία διέθεταν για να αναζητήσουν κίνητρα που θα έδιναν λύσεις στα προβλήματα. Σαφέστατα υπάρχουν λύσεις.

• Κύριε Υπουργέ, η Ryanair εξήγγειλε την δημιουργία δυο βάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εκατοντάδες δρομολόγια με πολύ χαμηλές τιμές προς τη Ρόδο και άλλες περιοχές. Εσείς είστε αυτός που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια, φέρνοντας την εταιρεία στην Κω και στη Ρόδο. Αισθάνεστε δικαιωμένος;
Χαίρομαι καταρχήν διότι από την Πέμπτη που έγινε η εξαγγελία έχω δεχθεί δεκάδες μηνύματα και τηλεφωνήματα όχι μόνο από την Κω και τη Ρόδο, το Βόλο και την Κρήτη, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας μας. Στενοχωριέμαι παραλλήλως διότι θα μπορούσε η Ρόδος να είναι μια από τις βάσεις της εταιρείας με βοηθητική βάση στην Κω, και να εκτοξεύαμε τον τουρισμό μας, αλλά δυστυχώς, οι αρμόδιοι περί άλλων τυρβάζουν και άλλες προτεραιότητες έχουν στο κεφάλι τους. Η απόφαση της Ryanair ανοίγει μια καινούργια σελίδα στις συγκοινωνίες της πατρίδας μας. Ήτανε άδικο εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες να ταξιδεύουν σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης με χαμηλές τιμές και οι Έλληνες να πληρώνουν τετραπλάσιες και πενταπλάσιες τιμές για ίδιες αλλά και πολύ μικρότερες αποστάσεις. Όταν ήμουνα στο Υπουργείο προσπάθησα να φέρω όλες τις εταιρείες χαμηλού κόστους στην Ελλάδα και είχα συγκαλέσει σύσκεψη με εκπροσώπους δεκαοχτώ εταιρειών και εκπροσώπους από όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας. Πιο πριν είχα φέρει ως βουλευτής Δωδεκανήσου για πρώτη φορά σε επαφή το Επιμελητήριο και την Έπαρχο της Κω με την Ryanair και έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις. Ως υπουργός προχώρησα το θέμα σε όλη την Ελλάδα και το εκμεταλλεύτηκαν τα Χανιά, που απογείωσαν τον Τουρισμό τους. Το παιγνίδι της αγοράς ειναι πάντα ανοικτό. Και εγώ προσφέρομαι για κάθε βοήθεια. Οι δήμαρχοί μας δεν ξέρω τι θέλουν. Κλείνοντας πρέπει να τονίσω ότι εύχομαι ολοψύχως στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού να έρθουν και πολλές άλλες εταιρείες χαμηλού κόστους στην Ελλάδα, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι η χώρα έχει ανάγκη οπωσδήποτε ενός ισχυρού εθνικού αερομεταφορέα. Στην κατεύθυνση αυτή η συγχώνευση της Aegean με την Olympic Air ήτανε ιδιαιτέρως θετικό βήμα. Χώρος και αγορά υπάρχει για όλους.

• Πότε εκτιμάτε πως θα γίνει η επιστροφή σας στην ενεργό πολιτική σκηνή και ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα σας ωθήσουν; Ποια είναι η εκτίμησή σας για το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να έχει χάσει μέρος της δύναμής του αλλά πρέπει να ετοιμαστεί για να δώσει τη μάχη στις εκλογές;
Δηλώνω παρών. Με τα κοινά ασχολούμαι καθημερινώς. Και θα συνεχίσω να το κάνω όσο θα αναπνέω. Το αν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, θα καθοριστεί από τις πολιτικές εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς και από το ΠΑΣΟΚ. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Κατά την εκτίμησή μου η κεντροαριστερά και η σοσιαλδημοκρατία καταλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην Ελληνική κοινωνία, που δυστυχώς δεν βρίσκει πολιτική έκφραση. Έχω τις δικές μου απόψεις και επιφυλάσσομαι να τις εκφράσω στο προσεχές διάστημα. Επιτρέψτε μου όμως να τονίσω κλείνοντας ότι, ένας καινούργιος πολιτικός φορέας που να εκφράζει το σύνολο της κεντροαριστεράς, δεν είναι απαραίτητος μόνο για την κεντροαριστερά, αλλά για την ίδια την πατρίδα μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου