ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε σημείο έκρηξης τα hotspots στα νησιά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
hotspot

To τρίτο σοβαρό επει­σό­διο στον καταυ­λι­σμό της Σούδας στη Χίο μέσα στον τελευ­ταίο μήνα σημειώ­θηκε χθες τα ξημε­ρώ­ματα. Τα εκτε­τα­μένα επει­σό­δια και οι φωτιές που ξέσπα­σαν κατέ­στρε­ψαν πολλές από τις υπο­δο­μές και τις σκηνές οι οποίες είχαν επίσης πλημ­μυ­ρί­σει από έντονη βρο­χό­πτωση την προη­γού­μενη εβδο­μάδα.

Στον καταυ­λι­σμό παρα­μέ­νουν περίπου 1.000 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, μεταξύ των οποίων και οικο­γέ­νειες, περι­μέ­νο­ντας την εξέταση των αιτη­μά­των ασύλου που έχουν κατα­θέ­σει. Οι μετα­νά­στες δια­μαρ­τύ­ρο­νται για τις καθυ­στε­ρή­σεις και ζητούν να φύγουν από το νησί.

Η αστυ­νο­μία χθες πραγ­μα­το­ποί­ησε εξα­κρί­βωση στοι­χείων και τριών ατόμων από ΜΚΟ που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον καταυ­λι­σμό. Σε ερώτηση της «Κ» εάν θεωρούν ότι τα επει­σό­δια υπο­δαυ­λί­στη­καν από αλλη­λέγ­γυους, η απά­ντηση ήταν «όχι αυτήν τη φορά».

Ταυ­τό­χρονα, αστυ­νο­μι­κές πηγές ανα­φέ­ρουν ότι καταγ­γε­λίες που υπάρ­χουν στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης για δρα­στη­ριο­ποί­ηση οργα­νω­μέ­νης ομάδας της Χρυσής Αυγής δεν ευστα­θούν. Διε­ρευ­νά­ται, ωστόσο, το ενδε­χό­μενο να ενε­πλά­κη­σαν στα επει­σό­δια και ακραία στοι­χεία.

Δύο κλοπές κατα­στη­μά­των που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν από αλλο­δα­πούς στη Χίο σχεδόν ταυ­τό­χρονα σήμαναν την έναρξη των επει­σο­δίων χθες στον καταυ­λι­σμό φιλο­ξε­νίας μετα­να­στών της Σούδας, που βρί­σκε­ται μέσα στην πόλη της Χίου. Οι ταραχές ξεκί­νη­σαν αργά το βράδυ και έληξαν ξημε­ρώ­ματα με την επέμ­βαση των ΜΑΤ. Οι κατα­στρο­φές εντός του καταυ­λι­σμού είναι ιδιαί­τερα εκτε­τα­μέ­νες, ενώ έχουν κατα­στρα­φεί πολλά αυτο­κί­νητα ιδιωτών που βρί­σκο­νταν παρ­κα­ρι­σμένα στην περιοχή. Φθορές επίσης έχουν υποστεί και κάποια σπίτια και κατα­στή­ματα από τα πυρο­τε­χνή­ματα που εκτό­ξευ­σαν οι μετα­νά­στες. Νωρί­τερα, σύμφωνα με την αστυ­νο­μία, δύο αλλο­δα­ποί είχαν αφαι­ρέ­σει από κάβα αρκετά αλκο­ο­λούχα ποτά, τα οποία μετέ­φε­ραν εντός του καταυ­λι­σμού, ενώ μικρή ομάδα άλλων αλλο­δα­πών έσπασε τη βιτρίνα κατα­στή­μα­τος πώλησης πυρο­τε­χνη­μά­των και αφαί­ρεσε μεγάλο αριθμό εμπο­ρεύ­μα­τος, που τα μετά­φε­ραν επίσης στον καταυ­λι­σμό. Λίγη ώρα αργό­τερα από τη Σούδα άρχισαν να εκτο­ξεύ­ο­νται πυρο­τε­χνή­ματα προς τα σπίτια της περιο­χής, με απο­τέ­λε­σμα οι κάτοι­κοι να τρο­μά­ξουν και να βγουν στον δρόμο. Στη συνέ­χεια περίπου 100 άτομα, σύμφωνα με την αστυ­νο­μία, έστησαν οδο­φράγ­ματα με ξύλα και βαρέλια και άρχισαν να πετούν πέτρες και πυρο­τε­χνή­ματα στις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις που είχαν συγκε­ντρω­θεί. Οι ταραχές στα­μά­τη­σαν με την επέμ­βαση των ΜΑΤ στις 3 το πρωί, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 37 προ­σα­γω­γές αλλο­δα­πών και 4 συλ­λή­ψεις.

Χθες το πρωί, ο δήμαρ­χος της πόλης κ. Μ. Βουρ­νούς επι­κοι­νώ­νησε με τον υπουργό Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής Γιάννη Μουζάλα, λίγο πριν ο τελευ­ταίος ανα­χω­ρή­σει για τις Βρυ­ξέλ­λες, ζητώ­ντας να δια­κο­πεί η λει­τουρ­γία του καταυ­λι­σμού της Σούδας μέσα στο επόμενο 24ωρο. Η διακοπή της λει­τουρ­γίας της Σούδας έχει συμ­φω­νη­θεί εδώ και δύο εβδο­μά­δες, όμως επι­βάλ­λε­ται να μετα­φερ­θούν οι μετα­νά­στες σε άλλο σημείο, κάτι που δεν έχει γίνει. Οι κάτοι­κοι της Χίου αντι­δρούν στη δημιουρ­γία καταυ­λι­σμού στον πρώην ΧΑΔΑ, όπως έχει προ­τα­θεί από τον δήμο, και ζητούν την άμεση απο­μά­κρυνση μετα­να­στών και προ­σφύ­γων. Ο υπουρ­γός την προη­γού­μενη Δευτέρα έδωσε συνέ­ντευξη Τύπου στην Αθήνα σε δημο­σιο­γρά­φους των ΜΜΕ της Χίου, κατά την οποία ξεκα­θά­ρισε ότι δεν είναι δυνατόν να μετα­φερ­θούν στην ενδο­χώρα όλοι όσοι βρί­σκο­νται στα νησιά, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε κατάρ­ρευση της συμ­φω­νίας Ε.Ε. – Τουρ­κίας. Προ­σέ­θεσε ότι υπάρ­χουν τα κον­δύ­λια (3,15 εκατ. ευρώ) για τη δημιουρ­γία του νέου κέντρου φιλο­ξε­νίας, που –εφόσον δεν αλλάξει η κατά­σταση– θα είναι το μόνο κέντρο φιλο­ξε­νίας, ενώ η ΒΙΑΛ θα λει­τουρ­γεί απλώς ως κέντρο κατα­γρα­φής.

Στη Χίο βρί­σκο­νται, σύμφωνα με τα επίσημα στοι­χεία, πάνω από 4.000 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες εκ των οποίων περίπου 1.000 δια­μέ­νουν στη Σούδα.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.