Με στόχο να προλάβει την παραγραφή των καυτών φακέλων της λίστας Λαγκάρντ, ούτως ώστε οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις να μη γίνουν η αιτία πιθανοί ένοχοι να τη γλιτώσουν από την πίσω πόρτα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ειδική ομάδα 100 ελεγκτών που θα ξεσκονίσουν τις χρονίζουσες υποθέσεις.

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος πιθανής παραγραφής μιας υπόθεσης που ξεσήκωσε πολιτική θύελλα πριν από καιρό στη χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του «newmoney.gr», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης επιδιώκει να δοθεί παράταση ενός έτους για τον έλεγχο των επίμαχων φακέλων. Οπως τόνισε ο κ. Αλεξιάδης από το βήμα της Βουλής, στο τέλος του 2015 η λίστα θα είναι άχρηστη, με ορατό πλέον τον κίνδυνο λόγω αβλεψίας της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών οι εμπλεκόμενοι να βγουν λάδι.

Ηδη, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκπόνησε σχέδιο άμεσης παρέμβασης για την εξπρές προώθηση των ελέγχων της λίστας. Ως πρώτο βήμα ορίστηκε η προσπάθεια να υπάρξει παράταση 12 μηνών. Το δεύτερο βήμα που προωθείται είναι η δημιουργία ομάδας 100 εφοριακών που θα αποσπαστούν από τις υπηρεσίες τους (κυρίως από το ΣΔΟΕ, καθώς εκεί υπάρχει εξειδίκευση και ελεγκτική επάρκεια), οι οποίοι θα κάνουν φύλλο και φτερό την επίμαχη λίστα. Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Αλεξιάδης ζήτησε τη συνδρομή του οικονομικού εισαγγελέα αλλά και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με σκοπό τον συντονισμό της προσπάθειας και τη στοχοθέτηση των τελικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η λίστα με τα 2.062 ονόματα παραλήφθηκε το 2010, από το 2012 που ξεκίνησαν οι έλεγχοι μόλις 136 υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί, ενώ σε διερεύνηση βρίσκονται 481 υποθέσεις. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ενώ το 2014 υπήρξε έλεγχος σε 143 υποθέσεις με ολοκλήρωση 95, με τη νέα κυβέρνηση που ευαγγελιζόταν την πάταξη της διαφθοράς ελέγχθηκαν μόλις 80 φάκελοι και τελεσφόρησαν ελάχιστες υποθέσεις. Μόλις 38!

Η νέα ομάδα που δημιουργείται με αποκλειστικό πλέον στόχο τους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ δεν θα απασχοληθεί με άλλο αντικείμενο παρά με την υπόθεση αυτή, ώστε να ελεγχθούν και τα 2.062 ονόματα και να μην υπάρξουν αιχμές για συγκάλυψη. Για τον λόγο αυτό εισάγονται με τρόπο άμεσο νομοθετικές ρυθμίσεις, εντός διαστήματος ενάμιση μηνός, για την παράταση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων στις 31/12/2015 ειδικά για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στη νομική τακτοποίηση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων εντός της χώρας ή στο εξωτερικό, και δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να τα έχουν αποκαλύψει να το κάνουν τώρα, διότι μετά, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το Περιουσιολόγιο, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αποκάλυψης των αδήλωτων αυτών κεφαλαίων.

newmoney.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ