Υλοποιώντας την υπόσχεσή του προς τον Ελληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, συνέχισε την πίεση προς τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, προωθώντας την ιδέα για ελάφρυνση του χρέους ως «βραβείο» για τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε να υλοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λιού τηλεφώνησε την Παρασκευή στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί τόνισαν την ανάγκη παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα και δημοσιοποίησαν την υποστήριξή τους προς τις θέσεις της κ. Κριστίν Λαγκάρντ που αφορούν την ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους, η οποία δεν είναι δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον κ. Λιού στη Λίμα του Περού, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συζήτηση, λόγω της πίεσης που δέχεται από την αμερικανική πλευρά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, εν τούτοις εξασφάλισε ότι στο θέμα του χρέους η αμερικανική υποστήριξη θα είναι απόλυτη. Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε στον κ. Τσακαλώτο, ότι στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και του χρέους, η Αμερική υποστηρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ. Αρα, με τα δεδομένα αυτά, οι Αμερικανοί απαιτούν από την Αθήνα αυστηρή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, και από τους Ευρωπαίους υλοποίηση της δέσμευσης για την αναδιάρθρωση.

«Οι Αμερικανοί είναι ειλικρινείς, και ότι λένε το εννοούν», τόνισε στο «ΕτΚ» ενημερωμένη πηγή, που έχει γνώση των συζητήσεων. Τόσο ο κ. Λιού, όσο και ο βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νταλίπ Σινγκ, έχουν υπογραμμίσει σε όλα τα επίπεδα ότι δεν θα αλλάξουν τις θέσεις τους, ιδιαίτερα εάν η Ελλάδα υλοποιήσει το Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ αποφάσισε να στείλει στην Ελλάδα την Αποστολή του Ταμείου, της οποίας ηγείται η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε ότι οι επικεφαλής των Θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη, όμως η ενημερωμένη πηγή διαβεβαίωσε ότι η απόφαση για τη μετάβαση της κ. Βελκουλέσκου έχει ληφθεί.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, και συχνά η κ. Λαγκάρντ συνομιλεί με τον κ. Λιού. «Στο ελληνικό Πρόγραμμα οι θέσεις τους ταυτίζονται», υποστήριξε η πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, με άστοχες παρεμβάσεις του πρέσβη Χρήστου Παναγόπουλου, περιέπλεξε τα πράγματα με τους Αμερικανούς, οι οποίοι εκνευρίστηκαν με την παραποίηση των θέσεων τους για σοβαρά ζητήματα, αλλά και με τη δημοσιοποίηση εγγράφου του Ελληνα πρέσβη, που περιείχε συνομιλίες και αναλύσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό, ζήτησαν να έχουν κατευθείαν επαφή με τα γραφεία του κ. Δραγασάκη και του κ. Τσακαλώτου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συνεχίσει να διατηρεί την επαφή με το γραφείο της οικονομικής συμβούλου του Προέδρου Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών με τους κ. Λιού και Σίνγκ.

Αναφορικά με το τηλεφώνημα του κ. Λιού στον πρόεδρο του Eurogroup, έγινε γνωστό ότι του τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό όπως η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο κ. Λιού «θα συνεχίσει να πιέζει την Ευρώπη για να τηρήσει τη δέσμευσή της και να παράσχει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο Ελληνικό Πρόγραμμα και να συνεχίσει την ανάμειξη του με όλα τα μέρη.

Αναφορικά με τις επαφές του κ. Σινγκ στην Αθήνα, έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός επέμενε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά υποστήριξε και την ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όπως ακριβώς ζητά η Αθήνα.

ΕΘΝΟΣ Μ. Ιγματίου

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ