ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάνω από 90 δισ. τα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία – Δεν πληρώνει κανείς, όλοι περιμένουν τις 100 δόσεις

news room 2 λεπτά ανάγνωση

Πλώρη για τα 100 δις ευρώ έχουν πάρει τα ληξι­πρό­θε­σμα χρέη σε εφορίες και ασφα­λι­στικά ταμεία προ­κα­λώ­ντας τερά­στιο πονο­κέ­φαλο στο οικο­νο­μικό επι­τε­λείο. Οι Ελληνες είτε δεν έχουν να πλη­ρώ­σουν είτε περι­μέ­νουν πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέες, ευνοϊ­κές ρυθ­μί­σεις που προ­βλέ­πουν την εξό­φληση των οφειλών σε 72 έως 100 δόσεις που έχει υπο­σχε­θεί η κυβέρ­νηση.

Το καθυ­στε­ρη­μένο «πράσινο φως» από την τρόικα οδήγησε σε νέα έκρηξη των ληξι­πρό­θε­σμων τα οποία πλέον αγγί­ζουν τα 90 δις ευρώ κι αν δεν γίνει κάτι άμεσα τότε θα πρό­κει­ται για μια «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί.

Οι ληξι­πρό­θε­σμες οφειλές αυξή­θη­καν κατά 1,4 δις ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα. Αλλά χει­ρό­τερη είναι πλέον η κατά­σταση στα Ταμείο όπου κανείς δεν πλη­ρώ­νει εισφο­ρές.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία που ανα­κοι­νώ­θη­καν χθες, τους 549.151 έφτασαν το Σεπτέμ­βριο οι εργο­δό­τες που χρω­στούν στο ΙΚΑ εισφο­ρές της περιό­δου από 1/1/2013 και μετά, αριθμός αυξη­μέ­νος κατά 20.683 σε σύγκριση με τον Αύγου­στο και κατά 120.695 σε σχέση με τον Απρίλιο (ήταν 428.456).

Σύμφωνα με τα στοι­χεία του ΙΚΑ, μόνο 18.056 οφει­λέ­τες (ποσοστό 3,28% του συνο­λι­κού αριθμού των εργο­δο­τών που χρω­στούν εισφο­ρές) ήταν ενταγ­μέ­νοι στην “πάγια” ρύθμιση των οφειλών. Αύξηση εμφα­νί­ζει και ο αριθμός όσων χρω­στούν παλαιές εισφο­ρές (έως 31/12/2012).

Ο αριθμός τους έφτασε το Σεπτέμ­βριο τους 470.027 από 381.401 που ήταν τον Απρίλιο ενώ σε ρύθμιση οφειλών παρα­μέ­νουν κατα­βάλ­λο­ντας τις δόσεις μόνο οι 22.652 (ποσοστό 4, 82%).

Να σημειω­θεί ότι πολλοί από τους παρα­πάνω οφει­λέ­τες περι­λαμ­βά­νο­νται στον κατά­λογο τόσο των οφει­λε­τών έως 31/12/2012 όσο και εκείνων που δημιουρ­γή­θη­καν μετά την 1/1/2013.

Στελέχη του ΙΚΑ εκτι­μούν ότι στην αύξηση του αριθμού των οφει­λε­τών έχει συμ­βά­λει καθο­ρι­στικά η αναμονή της νέας ρύθ­μι­σης που η κυβέρ­νηση επι­διώ­κει να “κλει­δώ­σει” με τους δανει­στές το συντο­μό­τερο δυνατό (ίσως και την ερχό­μενη εβδο­μάδα).

Τα ίδια στελέχη υπεν­θυ­μί­ζουν, τέλος, ότι προ­ϋ­πό­θεση για την ένταξη στις νέες ρυθ­μί­σεις θα είναι η κατα­βολή των τρε­χου­σών εισφο­ρών.

Ακο­λου­θώ­ντας σκληρή γραμμή, προ­κει­μέ­νου να ανα­κό­ψει το κύμα των χρεών, η Διοί­κηση του Ταμείου μέσα στους 9 πρώτους μήνες του έτους, έχει προ­χω­ρή­σει σε 4.959 κατα­σχέ­σεις κινητής περιου­σίας, σε 796 κατα­σχέ­σεις ακι­νή­των και σε 667 πλει­στη­ρια­σμούς, δια­μη­νύ­ο­ντας ότι θα υπάρξει ανάλογη συνέ­χεια για όσους δεν τακτο­ποι­ή­σουν τις οφειλές τους.

Όπως ανα­φέ­ρει το iefimerida.gr, την «ασφυξία» στην αγορά απο­τυ­πώ­νουν, επίσης, οι χιλιά­δες προ­σφυ­γές στα Διοι­κη­τικά δικα­στή­ρια, που συσ­σω­ρεύ­ο­νται με απί­στευ­τους ρυθμούς μήνα με το μήνα. Μόνο στα Διοι­κη­τικά Πρω­το­δι­κεία είναι σε εκκρε­μό­τητα 319.226 υπο­θέ­σεις, που στρέ­φο­νται κατά προ­στί­μων και πρό­σθε­των φόρων, εκ των οποίων οι 15.492 προ­στέ­θη­καν σε ένα μόλις 3μηνο! Ακόμα και στο Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τείας, περι­μέ­νουν για εκδί­καση 5.400 υπο­θέ­σεις, εκ των οποίων οι 2.376 αφορούν σε δια­φο­ρές με το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, που δεν ξεπερ­νούν τις 10.000 ευρώ!

Επίσης, στα Πρω­το­δι­κεία εκκρε­μούν 2.813 αιτή­σεις πτώ­χευ­σης, εκ των οποίων οι 146 υπο­βλή­θη­καν το τελευ­ταίο τρίμηνο, ενώ στα Εφετεία περι­μέ­νουν προς εκδί­καση άλλες 39 υπο­θέ­σεις.

Ημε­ρη­σία

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.