Ειδήσεις

Ελλάδα – Τουρκία: Τέλος στο «ήρεμο καλοκαίρι», πού στοχεύει η νέα πρόκληση στην Κρήτη

Ένταση στις ανακοινώσεις των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών – Για «απαράδεκτη στάση» κάνει λόγο ο Ν. Παναγιωτόπουλος
Με την αποστολή φρεγάτας ανατολικά της Κρήτης η Τουρκία επιχειρεί να εμποδίσει τις έρευνες του ερευνητικού πλοίου ΝAUTICAL GEO στο πλαίσιο της χαρτογράφησης για την πορεία του αγωγού EAST MED. Να επιβάλλει στην πράξη το Τουρκολυβικό μνημόνιο αλλά και τις αιτιάσεις της ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει μέχρι την Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ερευνητικό πλοίο συνεχίζει της χαρτογράφηση με την τουρκική φρεγάτα να παρακολουθεί από απόσταση, ενώ στην περιοχή πλέει ελληνική φρεγάτα, αλλά και άλλα πλοία του πολεμικού ναυτικού. Mάλιστα όπως αναφέρει η Καθημερινή κάθε φορά που το ερευνητικό επιχειρεί να βγεί πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα των 6 νμ παρενοχλείται από το τουρκικό πολεμικό κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από το ΓΕΕΘΑ. Και όλα αυτά τη στιγμή ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ, βρίσκεται στην χώρα μας στο πλαίσιο  της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ, που εξετάζει εκτός των άλλων και θέματα ασφάλειας στην περιοχή.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Παντελώς απαράδεκτη η συνεχιζόμενη τουρκική στάση
Ο Πρωθυπουργός μιλώντας χθες στη Σύνοδο των ηγετών της Μεσογείου έστειλε ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις. «Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά ειδικά στην Κύπρο, την Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσoγείου», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ, για τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις νέες προκλήσεις στην περιοχή μίλησαν στη Διάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.  «Η Ελλάδα και οι ένοπλες δυνάμεις της είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντα σεβόμενη τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο», σύμφωνα με το Ν. Παναγιωτόπουλο.

Προκλητική ήταν η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις θέσεις που εκφράστηκαν στη Σύνοδο, τις οποίες χαρακτήρισε μεροληπτικές. «Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που υπέγραψαν το προαναφερθέν ανακοινωθέν να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη και μεροληπτική στάση της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, την οποία ακολουθούν τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.

Πού στοχεύει η Τουρκία

«Η Τουρκία πιστεύει ότι έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της ειδικά μετά την κρίση στο Αφγανιστάν και στον ινδοειρηνικο θα επιχειρήσει τους επόμενους μήνες να επιβεβαιώσει τη συμφωνία του Τουρκο-Λυβικού μνημονίου και τις δηλώσεις της από πέρυσι που θεωρούσε ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδας εκτείνεται στα 6 ν.μ από την Κρήτη», δήλωσες στο Open ο διεθνολόγος, Κώστας Λάβδας.

«Οι Τούρκοι προσπαθούν να επαναφέρουν το Τουρκολυβικό μνημόνιο παραγνωρίζοντας ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και προσπαθώντας να τις υφαρπάξουν. Είναι βασικό για την Τουρκία να ακυρώσει τις έρευνες αυτές και μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας που προχωράει κανονικά τις έρευνες αψηφώντας τις τουρκικές απειλές. Όσο η δική μας στρατιωτική αναβάθμιση συνεχίζεται τόσο πιο πολύ θα ενοχλούνται οι Τούρκοι», ήταν η εκτίμηση του -επίσης διεθνολόγου- Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου.

Πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου