Ειδήσεις

Σύγχυση με τις αυξήσεις στα καύσιμα – Συναγερμός στην κυβέρνηση – Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το αν τελικά οι καταναλωτές θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, εξαιτίας της κρίσης του πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο, ύστερα από τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Παρά τις προτροπές προς τους πρατηριούχους να μην αυξήσουν τις τιμές των καυσίμων, καθώς μετά την «έκρηξη» της Δευτέρας οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αποκλιμακώνονται, ορισμένοι εκπρόσωποι της αγοράς εξακολουθούν να επιμένουν πως τελικά οι καταναλωτές σε λίγες ημέρες θα εφοδιάζουν τα οχήματά τους με ακριβότερη βενζίνη. Την ίδια ώρα, στη σκιά των διεθνών εξελίξεων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια αύξησης του επιδόματος θέρμανσης.

Σύγχυση με την αύξηση των τιμών στην Ελλάδα

«Με ακριβότερο καύσιμο, κατά 5 λεπτά/λίτρο σταδιακά, εκτιμάται ότι θα ανεφοδιάζουν τα οχήματά τους οι οδηγοί στον νομό Θεσσαλονίκης, αρχής γενομένης από τις 23/9 και με τα σημερινά δεδομένα», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων “Άγιος Χριστόφορος”, Θέμης Κιουρτζής.

Υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, έχουν προκαλέσει νευρικότητα στην αγορά των καυσίμων διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, ο κ. Κιουρτζής τόνισε ότι «οι αυξήσεις των τιμών διυλιστηρίου ακόμη δεν έχουν περάσει στα πρατήρια» και πρόσθεσε ότι, «με χρονοκαθυστέρηση μεν, τελικά αυτές οι αυξήσεις θα μετακυλήσουν στο καταναλωτικό κοινό».

Επισημαίνοντας ότι «όλοι ζητούν από τους πρατηριούχους να απορροφήσουν τις αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά με το χαμηλό περιθώριο κέρδους που έχουν, δεν μπορούν να το πράξουν”, ο ίδιος διερωτήθηκε “γιατί κανείς δεν μιλά για την πρακτική των διυλιστηρίων, που ήδη έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών;».

Όπως διευκρίνισε, οι διεθνείς εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 14% τη Δευτέρα 16/9, ενώ ακολούθησε η πτώση της κατά 7% στις 17/9. «Παρά την πτώση και την αποκλιμάκωση, που και εμείς ως σωματείο πήραμε το ρίσκο και επισημάναμε χθες με δελτίο τύπου μας”, πρόσθεσε, “χθες το πρωί, από τα διυλιστήρια, ανακοινώθηκε αύξηση στην τιμή της βενζίνης κατά 1,2 λεπτά/λίτρο και σήμερα κατά 1,1 λεπτό/λίτρο και με τις αντίστοιχες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης σε 0,85 λεπτά/λίτρο και 0,67 λεπτά/λίτρο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι «ενόψει και της έναρξης της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15/10, πρέπει επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση να πάρει σοβαρά υπόψη της τις προτάσεις των πρατηριούχων για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που σήμερα διαμορφώνεται στα 700 ευρώ/κυβικό για τη βενζίνη συν ΦΠΑ, στα 410 ευρώ/κυβικό για το πετρέλαιο κίνησης συν ΦΠΑ και στα 280 ευρώ/κυβικό για το πετρέλαιο θέρμανσης συν ΦΠΑ. Μόνο με τη μείωση των προαναφερόμενων φόρων θα πέσει η τιμή των καυσίμων διαχρονικά και για όλους τους καταναλωτές. Απαιτούνται μέτρα για όλους και όχι μόνο για όσους λαμβάνουν επιδόματα». Ερωτηθείς για το πού «βλέπει» να κινείται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο ίδιος απάντησε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη, για να διατυπώσει την όποια εκτίμηση.

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου, Σπύρος Μελίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε τη «νευρικότητα» που επικρατεί στην αγορά καυσίμων, στον απόηχο στον εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, συνιστώντας στους καταναλωτές «ψυχραιμία».

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης, επεσήμανε ότι «δεν χωράει άλλη αύξηση στην τιμή των καυσίμων, αφού τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουμε φτάσει να έχουμε από την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη», εκτιμώντας παράλληλα πως δεν θα αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων.

Για αύξηση στην τιμή της βενζίνης κατά 4% με 5% που μεταφράζεται σε «καπέλο» περίπου 6 λεπτών το λίτρο, έκανε λόγο ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος των Πρατηριούχων, μιλώντας στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου, οι αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης θα είναι αισθητές μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Το Σάββατο θα δούμε την αύξηση του 4%-5% διαδοχικά», υποστήριξε ο ίδιος, μιλώντας και στον ΑΝΤ1.

Απέδωσε το γεγονός αυτό στο ότι «οι τιμές επηρεάζονται είτε η Ελλάδα αγοράζει από τη Σ. Αραβία είτε από το Ιράν είτε από τη Βενεζουέλα.

«Ψυχραιμία. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί ο κόσμος. Είναι παιχνίδι των μεγάλων. Ξέρουμε πολύ καλά τη δύναμη που έχει το πετρέλαιο. Ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Καταστρέφει χώρες. Δεν χρειάζεται να υπερβάλουμε ούτε να πανικοβάλουμε τον κόσμο, να τρέχει στα πρατήρια και να γεμίζει τα αμάξια του» σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μιλώντας στο One Channel, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Γεωργιάδης: Αύξηση τιμής στα καύσιμα δεν δικαιολογείται

«Tα συνεργεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, έχουν από το πρωί στρέψει τους ελέγχους τους σε πρατήρια καυσίμων, έτσι ώστε να μην έχουμε αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες από ό,τι δικαιολογεί η αύξηση διεθνώς της τιμής του πετρελαίου. Αύξηση τιμής σήμερα δεν δικαιολογείται. Τα αποθέματα πετρελαίου που έχει η χώρα έχουν αγοραστεί στις παλαιότερες τιμές», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί τα διεθνή γεγονότα. Ευχόμαστε ότι όλα θα πάνε καλά, θα αποκλιμακωθεί η διεθνής ένταση και θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Το παρακολουθούμε στενά. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θα μείνουμε από πετρέλαιο».

«Σαφάρι» ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τον εντοπισμό τυχόν επιτήδειων με αυξημένους ελέγχους όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης:

• Πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων τιμών μεταξύ των δηλωθεισών στο πληροφοριακό σύστημα «FUEL PRICES» τιμών και των πραγματικών τιμών αντλίας.

• Κλιμάκια της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πραγματοποιούν κυλιόμενους ελέγχους στην Αττική.

• Ενημερώνονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες Ανάπτυξης των Περιφερειών προκειμένου οι μηχανισμοί ελέγχου να παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών.

• Έχει συσταθεί ad hoc ομάδα για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των διεθνών τιμών.

• Το τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, επεξεργάζεται καθημερινά τα στατιστικά στοιχεία της εξέλιξης των τιμών και την τελική τιμή τους στον καταναλωτή

Στο τραπέζι η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης

Στη σκιά των γεγονότων στον Περσικό Κόλπο, η κυβέρνηση άρχισε να επεξεργάζεται σενάρια αύξησης του επιδόματος θέρμανσης, κυρίως για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που κατοικούν στις ορεινές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των πρατηριούχων, Γιώργο Ασμάτογλου, η αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου έρχεται ένα μήνα πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

«Υπολογίζαμε ότι θα έβγαινε στο 1 ευρώ το λίτρο την εναρκτήρια περίοδο. Τώρα με τις αυξήσεις αυτές δεν ξέρουμε και αν φτάσει στο 1,20. Θα είναι πολύ ακριβό», δήλωσε ο πρόεδρος των Πρατηριούχων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά των καυσίμων και ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου, η οποία ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, εξετάζει αλλαγές στο σύστημα χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, αναζητώντας ταυτόχρονα τρόπους πληρωμής του επιδόματος στους δικαιούχους εντός του 2019, ώστε να δοθεί άμεσα ανάσα σε όσους το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται διάφορα σενάρια για τις αλλαγές στο σύστημα χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης με αλλαγές στα γεωγραφικά κριτήρια και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Το επίδομα αυτό καταβάλλεται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Μεταξύ των αλλαγών που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν:

1 Τη χορήγηση μεγαλύτερων ποσών επιδόματος σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σήμερα σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, με το συνολικό ποσό να ξεκινά από τα 64 ευρώ και να φτάνει μέχρι και τα 400 ευρώ. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του, ενώ σε καθεμία από τις ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο και για τα πρώτα 100 τ.μ. σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσηε ή μονογονεϊκή οικογένεια.

2 Την αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές και πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Κάθε χρόνο οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών αρχίζουν να καταναλώνουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους πολύ πιο νωρίς από τα νοικοκυριά που κατοικούν στην υπόλοιπη χώρα. Συγκεκριμένα για τα νοικοκυριά που κατοικούν στην Α’ Γεωγραφική Ζώνη και συγκεκριμένα στους Νομούς Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας, το επίδομα φτάνει έως τα 320 ευρώ για τον άγαμο και έως τα 400 ευρώ για τον έγγαμο ή τη μονογονεϊκή οικογένεια.

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου