Ειδήσεις

Μειώσεις φόρων στο πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ξεκινήσει την εκπόνηση σεναρίων για το περιεχόμενο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αν και η ίδια η έκθεση έχει αποφασιστεί για λόγους κορονοϊού να μην πραγματοποιηθεί φέτος, η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί κανονικά και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να επικοινωνήσει τις νέες προτεραιότητες στο πεδίο της οικονομίας και όχι μόνο.

Το κλίμα στην οικονομία δεν είναι απλώς αρνητικό. Είναι, όπως λένε αρμόδιες πηγές, πολύ κακό. Η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί, η ανεργία βρίσκεται σε έντονα ανοδική τροχιά και η απασχόληση έχει μπει “στο γύψο” με μέτρα όπως είναι η μαζική αναστολή συμβάσεων εργασίας. Οι τζίροι των επιχειρήσεων βρίσκονται σε έντονα καθοδική πορεία και η κερδοφορία είναι πλέον ένα μέγεθος άγνωστο.

Προκειμένου να δώσει πραγματικό οξυγόνο στην οικονομία αλλά και να βελτιώσει την ψυχολογία καταναλωτών, εργαζομένων και επιχειρήσεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων. Βασικό συστατικό των μέτρων αυτών είναι η μείωση της φορολογίας.

Στο εύλογο ερώτημα για το που θα βρεθούν τα χρήματα για τη χρηματοδότηση των μειώσεων φόρων, κυβερνητικά στελέχη απαντούν ότι πολύτιμη θα είναι η συνεισφορά του πακέτου ευρωπαϊκών κονδυλίων των 32 δισεκατομμυρίων που θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να εισρέουν από το 2021 στην ελληνική οικονομία.

Με τα κεφάλαια αυτά, όπως υποστηρίζεται, η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτατα το 2021 από την ύφεση και θα δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος που θα χρηματοδοτήσει παρεμβάσεις μείωσης της φορολογίας.

Το βασικό σενάριο για τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας:

– τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα από τον Ιανουάριο του 2021. Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την σταδιακή κατάργησή της έως το τέλος του 2023

– τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες

Τα νέα μέτρα μείωσης της φορολογίας αναμένεται να περιληφθούν στο κείμενο του προϋπολογισμού για το 2021 που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου