Ειδήσεις

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου

«Σέρνεται» συνέχεια η υπόθεση με το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, το οποίο βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση και δεν φαίνεται ‘φως στο τούνελ’ εδώ και πολύ καιρό.
Για το Εθνικό Θέατρο που έχει μετατραπεί σε ένα ακόμη κτήριο – φάντασμα στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, έχουν γραφτεί πολλά. Πάρα πολλά. Αλλά λύση δεν βρίσκεται. Και από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει ούτε διάθεση για πολιτική συναίνεση.
Περιέργως, ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα, ούτε το έχει θέσει κανένας από τις παρατάξεις της μειοψηφίας προς συζήτηση. Αντιθέτως, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου συζητήθηκε και έγινε η απαραίτητη ενημέρωση από τον κ. Χατζημάρκο, ενώ τοποθετήθηκαν και οι άλλες παρατάξεις.
Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη με το Εθνικό Θέατρο, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος απάντησε: «Υπάρχει μια προγραμματική σύμβαση η οποία είχε γίνει μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων (από εποχής θητείας του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη στην Περιφέρεια). Αυτή η εργολαβία ακυρώθηκε λόγω αστοχίας του εργολάβου και η επίβλεψη δεν ήταν αυτή που έπρεπε με αποτέλεσμα να παραμένει αυτή η εικόνα που βλέπουμε σήμερα και δεν τιμά κανένα μας. Όσον αφορά τα υπόλοιπα (εσωτερική κατασκευή, λειτουργία του εθνικού κ.λπ.) επίκειται η συνεργασία με την ΠΝΑ. Θα ζητήσω από τον κ. Περιφερειάρχη να ανανεώσουμε την υπάρχουσα προγραμματική σύμβαση για τις εξωτερικές όψεις και να ξεκινήσει η εργολαβία στις αρχές φθινοπώρου. Δυστυχώς, είναι ελάχιστοι οι πόροι. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έργα που μπορούν να ενταχθούν σε διάφορα προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, Τομεακά κ.ά.»
Ακολούθως, μετά από λίγο καιρό, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Ρόδου σχετικά με το Εθνικό Θέατρο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος ήταν κατηγορηματικός:
«Το Εθνικό Θέατρο, είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Ξέρετε την αντίδρασή μου πριν από καιρό, όταν η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης μού έστειλαν μια επιστολή που είχε ένα νούμερο δυσδιάκριτο (πάνω από 3εκ. ευρώ). Δεν καταλαβαίνω πώς προέκυψε αυτό το ποσό… Το έχω συζητήσει και με δύο υπουργούς, το ξεκαθαρίζω ότι το Εθνικό Θέατρο δεν είναι δικό μας, είναι του δήμου Ρόδου. Όμως, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα συνεχίσουμε για να βοηθήσουμε. Για το Εθνικό Θέατρο πρέπει να βρούμε λύση, και θα την βρούμε. Δυστυχώς για εμάς δεν εξαντλείται σε τοπικό επίπεδο. Προσπαθούμε να δρομολογήσουμε και κυβερνητική παρέμβαση. Θα συνδράμουμε και τον δήμο Ρόδου και σε οικονομικό και σε τεχνικό επίπεδο».
Φυσικά, ο κ. Χατζηδιάκος δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τον κ. Χατζημάρκο. Και όποτε γίνει αυτό, θα είναι ενδιαφέρον να μάθουμε εάν θα συμφωνήσουν για την τύχη του Εθνικού Θεάτρου.
Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη εργολαβία που αφορούσε τις εξωτερικές (μόνον) όψεις του κτηρίου που ήταν 400.000 ευρώ περίπου, σταμάτησε και απορροφήθηκαν μόνον 20.000 ευρώ περίπου.
Μόλις πρόσφατα, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος και αρμόδιος της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης κ. Γιώργος Κακούλης, δήλωσε για το θέμα τα εξής:
«Όταν τον Σεπτέμβριο του 2015 ανέλαβα τα καθήκοντα του αντιδημάρχου, αντιλαμβανόμενος το κενό χρηματοδότησης και με εντολή του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου,  απευθύνθηκα και σε μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα για αναζήτηση χορηγιών χωρίς όμως ανταπόκριση. Το ποσό της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου είναι ιδιαίτερα υψηλό, άρα εκ των πραγμάτων απαιτείται πολιτική συστράτευση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου