Ειδήσεις

Έρευνα του στρατού σε αρχεία της Βέρμαχτ για τη γερμανική κατοχή

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται επί των αρχείων της Βέρμαχτ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -τα οποία αποκτήθηκαν από την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ- παρουσιάστηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημερωτικής επίσκεψής του στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ).

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

– Έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των μικροφίλμ, με τα ειδικά μηχανήματα.

– Έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των αποσπασμάτων που αναφέρονται στην Ελλάδα μέσω μιας γρήγορης επισκόπησης των αρχείων για τον εντοπισμό λέξεων-κλειδιών που καθορίζουν τον τόπο.

– Είναι σε εξέλιξη η σύνταξη συνοπτικών σημειωμάτων με γενικές περιγραφές του τύπου των αρχείων και ειδικές περιγραφές σημαντικών ευρημάτων που αφορούν συγκεκριμένες πράξεις του γερμανικού στρατού ενάντια στον ελληνικό λαό.

Για την επεξεργασία αυτών των αρχείων, η ΔΙΣ αξιοποιεί υπηρετούντες στρατιώτες με άριστη γνώση γερμανικών και με υψηλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση, υπό την επίβλεψη ιστορικών της Διεύθυνσης.

Στο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνονται φωτογραφίες των πρώτων ελλήνων αιχμαλώτων κατά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων, φωτογραφίες από καταστροφές εγκαταστάσεων και κτιρίων και πολλές φωτογραφίες των κατοχικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα, καθώς και χάρτες, σχεδιαγράμματα και πίνακες. Υπάρχουν στοιχεία για ανθρώπινες απώλειες, με νεκρούς, αιχμαλώτους, εκτελεσθέντες και ομήρους. Αναφέρονται επίσης πολλές καταστροφές περιοχών και υπάρχουν αναφορές για κατασχέσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας εργασίας και της σύνταξης περιληπτικών σημειωμάτων για το σύνολο του αρχείου, η ΔΙΣ σκοπεύει να συνοψίσει τα αποτελέσματα σε μια έκδοση που θα περιλαμβάνει και ευρετήριο γεγονότων.

Σε δεύτερο χρόνο θα γίνει πιστή απόδοση στα ελληνικά τόσο των σημαντικών αποσπασμάτων με βάση τα ευρήματα, όσο και του συνόλου του αρχείου. Επίσης, θα υπάρξει παραπέρα εμπλουτισμός των αρχειακών πηγών, με επιπλέον σειρές μικροφίλμ από τις ΗΠΑ, καθώς και διασταύρωση του αρχειακού υλικού με άλλες πηγές, όπως είναι τα αρχεία που αναμένονται από τη ρωσική κυβέρνηση.

Η ΔΙΣ, αφού ολοκληρώσει αυτή την επεξεργασία, σκοπεύει να διαθέσει το αρχείο και τα αποτελέσματα της έρευνας σε μελετητές αλλά και σε θεσμούς και επιτροπές για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρξει έκδοση βιβλίου ή βιβλίων για μέρος ή για το σύνολο της έρευνας αυτής.

«Εσείς», τόνισε ο κ. Βίτσας απευθυνόμενος στο προσωπικό της ΔΙΣ, «έχετε το βάρος, σ’ ένα τόπο κι ένα λαό με μεγάλη ιστορία, να ανυψώνετε, να φέρνετε στο φως την ιστορικότητα, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει. Θα πρέπει να μελετάμε την ιστορία μας και να αντλούμε διδάγματα για το πώς θα πάμε παραπέρα».

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη το έργο αυτό της ΔΙΣ να διαδοθεί στον ελληνικό λαό. Ανέφερε ακόμα το γεγονός της αξιοποίησης των επιστημονικών γνώσεων στρατιωτικών που συμμετέχουν στην επεξεργασία και την αξιολόγηση των αρχείων. «Έχει», είπε, «μεγάλη σημασία το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας το καθήκον απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στην πατρίδα».

Την ενημέρωση έκανε ο διευθυντής της ΔΙΣ ταξίαρχος Νικόλαος Δελατόλας, ενώ τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο Α’ υπαρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος.

newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου