Ειδήσεις

Γιορτή Φορολογικής Ελευθερίας ενώ έρχονται και νέα βάρη 11 δισ. ως το 2019!

Την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας που, για την χώρα μας, είναι φέτος η 18η Ιουλίου, «εορτάζουν» 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ ο μέσος Έλληνας έπρεπε να δουλέψει και να δίνει ό,τι βγάζει επί 198 ημέρες του χρόνου στο υπουργείο Οικονομικών, για να πληρώσει τον λογαριασμό της εφορίας και τον ΕΦΚΑ.

Θεωρητικά όμως -με βάση την στατιστική και τους μέσους όρους- θα έπρεπε να μπορεί ό,τι βγάζει από σήμερα και μέχρι το τέλος του χρόνου, να τα κρατάει για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένεια ή η επιχείρησή του.

Κάθε φέτος και… μακρύτερα

Στην πράξη βέβαια, δεν ισχύει το «ό,τι δώσαμε-δώσαμε» στο Κράτος. Αντιθέτως, από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου αρχίζει νέος «Γολγοθάς» αφού ο μέσος Έλληνας θα έρθει αντιμέτωπος κάθε μήνα με έως και 6 διαφορετικούς φόρους, συνολικού ύψους 10,8 δισ ευρώ, οι οποία αφορούν στα εισοδήματα του 2017, την ακίνητη περιουσία του 2018 και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων του 2019.

Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται οι τρέχουσες παρακρατήσεις φόρου και εισφορών σε μισθούς και συντάξεις του 2018, ενώ έχουν ψηφιστεί και έρχονται ακόμα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη για το 2019 και ιδίως το 2020.

Για να πληρώσουν τον λογαριασμό του 2018, οι Έλληνες φορολογούμενοι πρέπει να δίνουν όλα όσα βγάζουν, εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Ιουλίου 2018, για να εξοφλήσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους σε πάσης φύσεως άμεσους και έμμεσους φόρους.

Πέρυσι η «απελευθέρωση» των φορολογουμένων από τα φορολογικά βάρη συνέπεσε στις 6 Ιουλίου 2017. Χρειάστηκαν δηλαδή 186 ημέρες δουλειάς και όχι 198 για να πληρωθούν οι φόροι της χρονιάς. Φέτος όμως θα παραμείνουν όμηροι της εφορίας για επιπλέον 12 μέρες αφού, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών “Μάρκος Δραγούμης”, ο μέσος Ελληνας δουλεύει πενήντα ημέρες για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του σε άμεσους φόρους, 67 ημέρες για τους έμμεσους και 81 ημέρες για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Με βάση τις περιόδους των κυβερνήσεων που άσκησαν την φορολογική πολιτική τα τελευταία δέκα χρόνια στη χώρα, η μελέτη καταγράφει επιβάρυνση περίπου ενός μήνα την περίοδο 2009-2012 (ΠΑΣΟΚ), οπότε η ημέρα από τις 28 Μαΐου μεταφέρθηκε στις 23 Ιουνίου.

Την περίοδο 2012-2015 (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) μετακινήθηκε οριακά κατά 3 ημέρες μόνον (στις 26 Ιουνίου).

Στην περίοδο 2015-2018 (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) η ημέρα φορολογικής ελευθερίας μετακινήθηκε ξανά κατά σχεδόν 1 μήνα μακρύτερα (όπως το 2009-2012) και έφτασε στις 18 Ιουλίου ή 25 μέρες μετά, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΚΕΦΙΜ Αλέξανδρος Σκούρας οι Έλληνες να δουλεύουν 198 ημέρες για το κράτος και μόλις 167 ημέρες για τους ίδιους.

Φωνή αγωνίας από το εμπόριο

Σε έναν «οδηγό επιβίωσης» που εξέδωσε η ΕΣΕΕ, καταγράφονται αναλυτικά οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις με τις οποίες πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι τους προσεχείς μήνες και οι 6 φόροι που θα κληθούμε να πληρώσουμε:

1. ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Ο φόρος για τα εισοδήματα του 2017: Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρώσουν φέτος περισσότερα από 2,5 εκατ. νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 3,5 δια. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να καταβάλουν τα νομικά πρόσωπα από τα τέλη Ιουλίου έως τις 31-12-2018 υπερβαίνει τα 2,65 δισ. ευρώ .

2. ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2017: Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%. Το συνολικό ποσό ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα το 2017 μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ (Επισήμανση: Το συγκεκριμένο ποσό συμπεριλαμβάνεται και επιμερίζεται αναλογικά στις 3 διμηνιαίες δόσεις συνολικού ύψους 3,5 δις ευρώ του ΦΕΦΠ).

3. ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ: Το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017: Με τα φετινά εκκαθαριστικά χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες οφείλουν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος από 500 έως 650 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φθάνει τα 185 εκατ. ευρώ. Επίσης, το συνολικό πληρωτέο ποσό του τέλους επιτηδεύματος των νομικών προσώπων ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. (Επισήμανση: Τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος βεβαιώνονται παράλληλα με τα ποσά του φόρου εισοδήματος και περιλαμβάνονται σε αυτά.

4. ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗ: Όσοι φορολογούμενοι κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2017 αυτοκίνητα ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην ΕE από το 2008 και μετά, σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη οφείλουν να πληρώσουν και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

5. ΕΝΦΙΑ: Το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν αναρτηθεί για εκατ. φυσικά πρόσωπα και 50.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά με τον ΕΝΦΙΑ για το 2018. Συνολικά, 6,45 εκατ. φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,65 δισ. (τα 3,2 δις ευρώ είναι τα βεβαιωθέντα) ευρώ για τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

6. ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018 πάνω από 5 εκατομμύρια κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου