• Μόλις 1 στις 10 επισκέψεις είναι για ιατρική συνταγή, το 30% αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το υπόλοιπο 60% αφορά καλλυντικά, είδη προσωπικής υγιεινής ακόμα και… δώρα!
Αύξηση στις μεταμεσονύχτιες επισκέψεις σε διανυκτερεύοντα φαρμακεία για αγορές που δεν σχετίζονται με επείγουσες ανάγκες, καταγράφουν οι φαρμακοποιοί της Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, που δημοσιεύει σήμερα η «δ», μόλις 1 στις 10 επισκέψεις στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία σχετίζεται με φάρμακο που απαιτεί ιατρική συνταγή, το 30% αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το υπόλοιπο 60% αφορά προϊόντα που δεν είναι καν φάρμακα.
Όπως εξηγεί στη «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκος Φουτούλης, τα ποσοστά είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία και ζητά από τους πολίτες, αν δεν είναι άμεση ανάγκη, να προσέρχονται στα φαρμακεία τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα για προϊόντα που δεν είναι άμεσης ανάγκης.
«Ο κόσμος, χωρίς πρόθεση κακής συμπεριφοράς, συχνά επισκέπτεται το φαρμακείο μετά τα μεσάνυχτα για πράγματα που δεν είναι του επείγοντος. Σαμπουάν, βιταμίνες, μωρομάντηλα, αντισηπτικά, κραγιόν, μάσκαρα, αρώματα είναι προϊόντα που μας ζητάνε πολύ συχνά οι πελάτες στη διάρκεια της νυκτερινής βάρδιας. Δεν είναι κακό να τα χρειάζεται κανείς, αλλά δεν υπάρχει λόγος να διακόπτει τον ύπνο ενός επαγγελματία υγείας, που είναι μόνος του στη βάρδια, για κάτι που θα μπορούσε να προγραμματιστεί λίγο νωρίτερα», λέει στη «δ».
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου κατέγραψε τη συνολική εικόνα των αγορών σε διανυκτερεύοντα φαρμακεία της Δωδεκανήσου τον τελευταίο χρόνο.
Το μεγαλύτερο ποσοστό σκευασμάτων, με βάση τα στοιχεία, δεν είναι πρώτης ανάγκης και το βασικότερο, δεν είναι φάρμακα.
Και αυτό επιβαρύνει, όπως λένε οι φαρμακοποιοί, ένα σύστημα που στηρίζεται αποκλειστικά στην προσωπική διαθεσιμότητα ενός ατόμου, χωρίς προσωπικό, χωρίς βάρδιες, χωρίς δυνατότητα αποφόρτισης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Δωδεκανήσου, ζητούν να εφαρμοστεί μια μικρή επιπλέον χρέωση μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά μόνο για τις περιπτώσεις που η αγορά δεν αφορά φάρμακα ή ανάγκες υγείας.
Η χρέωση αυτή δεν θα επιβαρύνει τον πολίτη που χρειάζεται αντιβίωση, αντιπυρετικό για το παιδί, ή φαρμακευτική αγωγή για χρόνιο νόσημα. Αντίθετα, αφορά αγορές καταναλωτικών προϊόντων που, όπως λένε οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, θα μπορούσαν να έχουν γίνει μέχρι τα μεσάνυχτα.
«Δεν θέλουμε να αποτρέψουμε τον πολίτη από το να απευθυνθεί σε εμάς. Αντιθέτως. Αλλά ας αφήσουμε τις μεταμεσονύχτιες ώρες για εκείνον που πραγματικά έχει ανάγκη. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να μπουν σε ένα πλαίσιο λογικής. Έστω μέχρι τις 12. Δεν είναι ακραίο, είναι απλώς πρακτικό», σημειώνει ο κ. Φουτούλης.
Η επιπλέον χρέωση περιγράφεται τεχνικά ως “επιστημονικό επίδομα”, ένα μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, και προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Στόχος είναι να προστατευθεί ο φαρμακοποιός, ο οποίος οφείλει να είναι σε πλήρη διαθεσιμότητα 365 μέρες τον χρόνο και συχνά χωρίς καμία ενίσχυση ή εναλλαγή.
«Αν κάποιος χρειάζεται καλλυντικά, είδη προσωπικής φροντίδας ή ένα δώρο που ξέχασε να αγοράσει για κάποια εκδήλωση, αγοράστε τα μέσα στη μέρα. Ή έστω μέχρι τα μεσάνυχτα. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να ζητήσουμε. Δεν λέμε να μη βοηθήσουμε. Αν κάποιος χρειάζεται φάρμακο στις 2 το πρωί, φυσικά και θα το βρει. Αυτός είναι ο ρόλος του διανυκτερεύοντος φαρμακείου. Αλλά όταν ξυπνάει ένας φαρμακοποιός για να δώσει μαντηλάκια, make-up ή μια κολώνια, είναι εύλογο να δημιουργούνται αντιδράσεις. Είμαστε στη διάθεση του κόσμου 24 ώρες, απλώς ζητάμε λίγη κατανόηση. Πολλοί θεωρούν ότι επειδή το φαρμακείο “διανυκτερεύει”, είναι ανοιχτό σαν περίπτερο. Δεν είναι έτσι. Είμαστε επαγγελματίες υγείας, όχι καταστήματα λιανικής για είδη ευρείας κατανάλωσης», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φουτούλης.
Η πρόταση αυτή έχει ήδη κατατεθεί ως αίτημα από τον κλάδο, ενώ υπάρχει πρόθεση να τεθεί και σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτείας.
Δεν πρόκειται για ένα καθολικό τέλος, όπως λένε οι φαρμακοποιοί αλλά για ένα συμβολικό μέτρο, που θα περιορίσει τις καταχρήσεις και θα βοηθήσει τα φαρμακεία να λειτουργούν πιο ομαλά, εξυπηρετώντας καλύτερα εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.