Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών εκατέρωθεν και έντονων αντιπαραθέσεων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.

Αν και όπως είχε οριστεί να γίνει ‘κεκλεισμένων των θυρών’ χωρίς την παρουσία των δημοσιογράφων, καθότι υπήρξε υπέρβαση του ορίου των 50 ατόμων που ορίζει ο νόμος για την προστασία από τον κορωνοϊό, μετά από αντίδραση της μειοψηφίας αλλά και μελών της πλειοψηφίας, τελικώς οι εκπρόσωποι του Τύπου παρέμειναν εντός της αιθούσης.
Αρχικώς, ο πρόεδρος του Σώματος κ. Μιχάλης Σοκορέλος, επέμεινε να βγουν έξω οι δημοσιογράφοι, επικαλούμενος την σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ για τον κορωνοϊό: «Είμαστε πάνω από 50 άτομα στην αίθουσα και την ευθύνη την έχω εγώ», ανέφερε αφού ξεκαθάρισε τι όριζε το γράμμα του Νόμου.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Φώτης Χατζηδιάκος ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν πρέπει να μείνουν οι δημοσιογράφοι μέσα στην αίθουσα ή όχι.
Ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης συμφώνησε με τον τέως δήμαρχο προτείνοντας να μείνουν οι δημοσιογράφοι και να γίνονται εφεξής (λόγω κορωνοϊού) οι συνεδριάσεις στο Ροδίνι, ενώ και οι κ.κ. Δ.Κρητικός και Τ.Πότσος, συμφώνησαν.
Οι δημοσιογράφοι έλαβαν τον λόγο και κατέστησαν σαφές ότι δεν επρόκειτο να αποχωρήσουν ούτε να μείνει ένας και να καλύψει όλους τους υπόλοιπους.
Τοποθετούμενος ο δήμαρχος κ. Αν. Καμπουράκης, υπογράμμισε πως «έχουμε ανάγκη να είστε εδώ αλλά να είστε υγιείς…».
Το θέμα λύθηκε και ο κ. Σοκορέλος ξεκαθάρισε πως αποποιείται της ευθύνης ενώ ο κ. Φ.Χατζηδιάκος δήλωσε πως αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για την παρουσία τους μέσα στην αίθουσα.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
ΣΟΚΟΡΕΛΟΥ-
ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ
Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Φ.Χατζηδιάκος, ζήτησε να γίνει συζήτηση και να ληφθεί απόφαση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από το δημοτικό συμβούλιο για να του απαντήσει ο κ. Σοκορέλος, λέγοντας: «Ωραία τα λέτε κύριε Χατζηδιάκο αλλά όταν ζητάτε ένα ραντεβού πρέπει να έρχεστε. Το ζητήσατε εδώ κι ένα μήνα. Εν πάση περιπτώσει σε οποιοδήποτε επόμενο αίτημα, θα είμαι αρωγός».
Ακολούθησε αντιπαράθεση με αφορμή την συνάντηση που επρόκειτο να γίνει ανάμεσα στους επικεφαλής της μειοψηφίας και του δημάρχου –που είχε συμφωνηθεί ενώ δεν έγινε ποτέ (το θέμα αποκάλυψε η «δ»).
Στην τοποθέτησή του ο κ. Αν. Καμπουράκης ανέφερε:
«Μετά την κρίση του κορωνοϊού συναντιόμαστε ξανά στην αίθουσα. Η δημοτική αρχή προσπάθησε να εφαρμόσει το Νόμο και να σεβαστεί την υγεία των πολιτών. Δε νομίζω ότι είναι σωστό να παρασυρθώ σε καφενειακές συζητήσεις. Θα πω ότι η επίσκεψη στο Νοσοκομείο για ατυχήματα που έγιναν προκάλεσαν το έκτακτο για να γίνει μία συνάντηση με φορείς ώστε να αποφασιστούν μέτρα για την προστασία των συμπολιτών μας. Δεν νομίζω ότι θα απολογηθώ σε κανέναν για το πώς βλέπω την έννοια του κατεπείγοντος.
Γι αυτό… μαυρίστηκε ο συγκεκριμένος που μιλά γιατί δεν κατανόησε ότι οι σημερινές συνθήκες είναι πρωτόγνωρες. Κατ’ αρχήν, οι προκλήσεις είναι ιστορικές. Αυτά που ζούμε σήμερα δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε. Ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί. Οι άνθρωποι πεινάνε και αντί να μαθαίνουμε καλά νέα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Στην καλύτερη περίπτωση η φετινή σεζόν θα φτάσει ‘ταβάνι’ στο 40% της περσινής χρονιάς -αν τα καταφέρουμε. Το 60% της περσινής δραστηριότητας έχει ήδη εξαφανιστεί. Ο Ροδίτης έχει ανάγκη από ελπίδα και έργα, να επιζήσει από αυτή την κρίση. Έρχονται δύσκολες μέρες.
Ο Ροδίτης δεν έχει ανάγκη από τσίπουρα, Λε-Πα και Σελίν Ντιόν. Πρέπει η Ρόδος να λάμπει. Οι προκλήσεις είναι ιστορικές και απαιτούνται συμμαχίες και όχι έριδες».
Αναφέρθηκε ειδικά στο ζήτημα του ΦΟΔΣΑ για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας πως 34 δήμαρχοι ψήφισαν ομοφώνως όλα τα άρθρα και το Καταστατικό.
Εξέφρασε πάντως την θλίψη του (απευθυνόμενος στον προκάτοχό του) για ό,τι κληρονόμησε όσον αφορά τις υποδομές, τον Βιολογικό, τον ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου, το ΚΔΑΥ κ.λπ.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ-
ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ
Σε μια αποστροφή του λόγου του, πρότεινε στον κ. Φ.Χατζηδιάκο να απευθυνθούν σε συμβολαιογράφο και «να κάνουμε παραίτηση από το δικαίωμά μας των μυστικών λογαριασμών είτε είναι στην Ελλάδα είτε είναι στο εξωτερικό, να ανοίξουν οι λογαριασμοί μας -όπου υπάρχουν- και να συζητήσουμε το θέμα για το ποια είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός. Εδώ και τώρα! Ούτε αύριο ούτε μεθαύριο!», είπε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για τον ΦΟΔΣΑ λέγοντας πως ‘επετεύχθη ένα άλμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Προσωπικά ντρέπομαι για την κατάσταση του σεβασμού προς το περιβάλλον του νησιού μας. Δεν είναι αυτή διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Δεν θα μιλήσω για το ΚΔΑΥ γιατί υπάρχει ένα μέγα σκάνδαλο και εκεί.
Ο ‘Πουαρό’ έχει ανακαλύψει ότι 460.000 ευρώ εκχωρήθηκαν παράνομα από το δημοτικό συμβούλιο στον ανάδοχο της αποκομιδής των απορριμμάτων. Δηλ. στη σύμβαση περί αποκομιδής, που είναι 4εκ. ευρώ υπάρχει όρος που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά να αυξηθεί το αντίτιμο –μόνο να μειωθεί μπορεί.
Πληρώθηκε λοιπόν αντί για 3.785.100 ευρώ τον χρόνο επειδή τάχα άλλαξε το αντικείμενο χωρίς να υπάρχει ούτε πανελλήνιος διαγωνισμός το ΚΔΑΥ εκχωρήθηκε από το τότε δ.σ. η δυνατότητα για την β’ σύμβαση πρόσθετη της αποκομιδής με 771.000 ευρώ. Ανήκουστα πράγματα. Ο Πουαρό… δεν ξέρω τι έκανε. Η Αγκάθα Κρίστι δεν ξέρω τι έκανε…
Εν πάση περιπτώσει. Η Ρόδος δεν έχει ανάγκη από κοκορομαχίες. Η Ρόδος έχει ανάγκη από λύσεις και συναινέσεις».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ
Απαντώντας ο κ. Χατζηδιάκος είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Όχι αύριο το πρωί, τώρα να πάμε στον εισαγγελέα! Δεν έχω λογαριασμούς στην Ελβετία, κάνω δήλωση πόθεν έσχες, δουλεύω 35 χρόνια κι εγώ και η σύζυγός μου και δεν φοβάμαι κανέναν! Δεν έχω να λογοδοτήσω σε κανέναν. Κι αν εγώ έχω κόψει τα τσίπουρα ελπίζω κι εσείς να έχετε κόψει την κόκα κόλα» απάντησε.
Την ίδια ώρα, ο κ. Καμπουράκης κατέβηκε από την θέση του δημάρχου και κάθισε στις καρέκλες όπου συνήθως κάθονται οι επισκέπτες.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
– Ο κ. Πότσος ζήτησε να συζητηθεί το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων και να γίνει ενημέρωση για την κατάσταση ετοιμότητας της Ρόδου απέναντι στον κορωνοϊό κι έθεσε μια σειρά από ζητήματα καθημερινότητας τα οποία πρέπει να συζητηθούν άμεσα.
– Ο κ. Σ.Διακοσταματίου πρότεινε να συσταθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συνδιαμορφώσουν ενέργειες που θα έχουν άξονες για το τί μπορεί να κάνει το Δ.Σ. πρακτικά για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες (με διεκδικήσεις, προτάσεις κ.λπ.)
– Από την πλευρά του ο κ. Σ.Καρίκης προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς που έκλεισαν επειδή κρίθηκαν ακατάλληλοι για τα παιδιά.
– Μιλώντας ο αντιδήμαρχος κ. Γ.Τριάντος, εμφανίσθηκε ενοχλημένος από την έκβαση της συνεδρίασης ‘κεκλεισμένων ή όχι των θυρών’: «Εάν επαναληφθεί αυτό –να γίνει μία συνεδρίαση με ευθύνη της αντιπολίτευσης, εγώ θα αποχωρήσω. Είναι θέμα αρχής, να αναλαμβάνει την ευθύνη η πλειοψηφία. Να βρούμε τρόπους ώστε αυτό που έγινε στην αρχή της συνεδρίασης, να μην επαναληφθεί. Κεκλεισμένων των θυρών γίνονται και ποδοσφαιρικοί αγώνες αλλά μένουν μέσα οι δημοσιογράφοι», ανέφερε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε έναν εμπρησμό οχήματος που σημειώθηκε μέσα στον χώρο του παλιού νοσοκομείου: «Πυρπολήθηκε ένα όχημα με φιάλη υγραερίου από τους χρήστες που κατοικοεδρεύουν εκεί. Πρέπει επιτέλους να παρθεί μία απόφαση για το τι θα γίνει με αυτό τον χώρο» και ζήτησε να έρθει προς συζήτηση σε μια συνεδρίαση το ζήτημα του παλιού νοσοκομείου.
Ο αντιδήμαρχος, επισήμανε ακόμη ότι «Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τους εμπλεκόμενους φορείς της Ρόδου, για τον κορωνοϊό. Αν σκάσει ένα κρούσμα θα πρέπει να ξεχάσουμε την φετινή περίοδο. Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να σχεδιάσουμε τις κινήσεις μας
– Τοποθετούμενος για το θέμα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ο κ. Νεκ.Φλοσκάκης είπε ότι ‘καθυστερούν οι διαδικασίες διότι πρέπει να γίνουν όλα με τον σωστό τρόπο’ ενώ ο κ. Αγ.Πάλλας ανέβασε τους τόνους, κατηγορώντας τον αντιδήμαρχο για ‘έπαρση’. «Πρόεδρος είμαι ακόμη εγώ στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Όταν ζητήσατε τους κωδικούς της εταιρείας, γνωρίζατε ότι έπρεπε να ζητήσετε από μένα την εντολή» και ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση επί προσωπικού.
– Αντιπαράθεση σημειώθηκε και ανάμεσα στον κ. Σ.Καρίκη και τον κ. Γ.Κορωναίο ο οποίος κατηγόρησε τον αντιδήμαρχο ότι ενώ μπορούν να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί.
«Είστε υπερήφανοι που κρατήσατε δύο παιδικούς σταθμούς ανοιχτούς ενώ είναι επικίνδυνοι; Έχετε βαριά ευθύνη γιατί δεν υπάρχει ούτε πυροπροστασία! Πρέπει να ντρέπεστε για την κατάσταση που παραδώσατε!!!!», τόνισε σε πολύ υψηλούς τόνους ο αντιδήμαρχος, ενώ ο κ. Κορωναίος επέμεινε ότι υπάρχει έκθεση.
Απαντώντας ο κ. Σ.Δράκος είπε ότι καμία σχολική μονάδα δεν είχε… οικοδομική άδεια με συνέπεια να μην μπορούσε να λάβει άδεια πυροπροστασίας! «Οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούσαν παρανόμως (!) όλα αυτά τα χρόνια» ενώ παρενέβη ο δήμαρχος λέγοντας (σε πολύ υψηλούς τόνους): «Οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία ήταν σε απαράδεκτη κατάσταση! Θα έπρεπε να ντρέπεστε!!!»

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΤΗΛ.ΚΑΜΠΟΥΡΗ
Σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις προέβη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης -απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μελών της μειοψηφίας.
«Αυτή η δημοτική αρχή έχει επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά –τουλάχιστον ως προς τα οικονομικά και σε έκτακτες καταστάσεις που κληθήκαμε να λάβουμε αποφάσεις υπό πίεση χρόνου, προκειμένου να βοηθήσουμε από την δική μας πλευρά, την ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει και το νησί μας, και η χώρα μας. Κάθε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.
Δε νομίζω ότι κανένας από τους συναδέλφους μου και από τους συμβούλους της μειοψηφίας να αμφισβητήσει ότι οποιαδήποτε στιγμή που με χρειάστηκε, ήμουν παρών, να δώσω ό,τι μπορούσα και να πάρω συμβουλές. Αλλά ξέρετε, ότι κι εμείς αναλόγως με τις οδηγίες που έχουμε λάβει από το κεντρικό κράτος, κινούμαστε αναλόγως. Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που έλαβαν μέτρα και ετοιμάζουμε συνέχεια μέτρων -σε συνεργασία με τους αντιδημάρχους. Όσον αφορά στο κομμάτι αυτό, έχουμε ανταποκριθεί και συνεχίζουμε.
Αναφορικά με τον ΦΟΔΣΑ ως νέος φορέας, παίρνει και τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. Θα με προβλημάτιζε πολύ περισσότερο, το γεγονός πως κλήθηκε ο Δήμος Ρόδου να πληρώσει τα τελευταία χρόνια γύρω στο 1/3 του εκατομμυρίου (παραπανίσια). Με ρωτήσατε αν αυτό αφορά συνδέσεις για τα χωριά. Να ξέρετε ότι γι αυτά που λέω, έχω ευθύνη και αυτά που λέω, τα έχω ψάξει εκατό φορές και έχω συνεργασία με όλους τους αντιδημάρχους και με τις υπηρεσίες τους.
Όταν λέω κάτι, έχω την ευθύνη των λόγων μου. Έχω λάβει εισήγηση από την υπηρεσία του κ. Γ.Καμπούρη που λέει ότι οι 154 συνδέσεις (82 τηλεφωνικές και 72 ιντερνετικές) σε περίπτωση που διακοπούν, δεν θα παρακωλυθεί ούτε στο ελάχιστο η ομαλή λειτουργία του Δήμου Ρόδου. Και μάλιστα σε εισήγηση που μου ήρθε, η πρόταση ήταν να διακόψουμε συνδέσεις αξίας 50.000 ευρώ.
Το θέμα δεν είναι τι κόψαμε εμείς, αλλά τι κόψατε εσείς. Και θα προχωρήσουμε. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι με ενέργειες δικές μας και σε συνεννόηση με τον ΟΤΕ, ο Δ.Ρόδου πληρώνει αυτή τη στιγμή γύρω στις 250.000 ευρώ το χρόνο σε αυτές τις εποχές. Πράγμα που θα μπορούσε να γίνει πολλά χρόνια πριν και δεν το έκανε κανείς ποτέ. Θα με προβλημάτιζε γιατί η λίστα με τα ληξιπρόθεσμα που την έχω στο γραφείο μου και επί δικής σας θητείας και σε προηγούμενες. Δεν είχατε ασχοληθεί καν. Κι εγώ θα μπορούσα να αφήσω στο Ταμείο 146 εκ. ευρώ και όχι 46 εκ. –άμα δεν πλήρωνα κανέναν!!!
Κάθε μέρα έρχονται στο γραφείο μου δικηγόροι με τελεσίδικες αποφάσεις και μου ζητάνε τα ρέστα! Κλείνω, λέγοντας ότι θα με προβλημάτιζε πώς θα πληρώσω χωρίς σύμβαση τον καθαρισμό των παραλιών που κάνατε πέρσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο!!!…»
Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ κι ενώ είχαν αποχωρήσει οι δημοσιογράφοι έγινε ιδιαίτερη μνεία από τον δήμαρχο Ρόδου σε μια σειρά από θέματα τα οποία και θα αποτυπωθούν στα σχετικά πρακτικά της συνεδρίασης και έχουν, όπως φημολογείται, εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ