Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Κύπρου, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανέφερε επίσης ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο όπως είπε θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που η «τδβκ» εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ.

«Το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. «Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας. Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή. Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Φυσικά και έχουμε ελπίδες. Στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε», είπε.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το θέμα συζήτησης.

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με διαρροές προς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε πως «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην Ε.Ε. Από τη δική μας πλευρά, σε ανώτατο επίπεδο τα μηνύματα που δίνονται είναι ξεκάθαρα. Διατηρούμε την αποφασιστική στάση μας στο θέμα αυτό».

Ομως στις δηλώσεις του σχετικά με τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο αλλά και στην απάντηση προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος δεν κράτησε χαμηλούς τόνους.

Οπως τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία προς Τούρκους επιχειρηματίες, «όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνουμε για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί. Διαθέτουμε τέσσερα πλοία, από αυτά τα δύο είναι ερευνητικά και τα άλλα δύο πλοία γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι εκεί, τότε κι εμείς, με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη, στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Δεν θα μπορέσετε να κάνετε τίποτα».

O πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο «σε αυτά τα ύδατα, στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, στα οικόπεδα, σε σημεία που μας έχουν παραχωρηθεί», όπως ανέφερε.

Να «χτυπήσει» τον Ερντογάν εκεί που «πονάει» ζητά η Κύπρος

Εν αναμονή του κοινού ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί σήμερα, Τρίτη, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΥΠΕΞ) της ΕΕ, αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ζητά να σταλεί στην Άγκυρα αυστηρό μήνυμα, «χτυπώντας» την εκεί που θα «πονέσει», αλλιώς δεν αποκλείει… επέκταση των προκλήσεων.

«Οι απειλές είναι συνεχόμενες. Είναι βέβαιο ότι εφόσον γίνεται η γεώτρηση, αυτό αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας, η παραβίαση υπήρχε», δήλωσε ο κ. Προδρόμου στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μήνυμα που θα στείλει η ΕΕ στην Τουρκία πρέπει να είναι αυστηρό, να αφορά όσα «θέλει να πάρει η Άγκυρα από την ΕΕ», όπως ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τελωνειακή ένωση, θέματα που «ενδιαφέρουν πολύ την Άγκυρα και έτσι θα βρει μπροστά της ζητήματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Μίλησε ξεκάθαρα για επέμβαση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, και σχολιάζοντας την έκφραση «θαλάσσια εισβολή», που χρησιμοποίησε χθες, είπε: «Είναι μια επέμβαση. Θέλετε να το πείτε εισβολή; Πείτε το εισβολή».

Bloomberg: Η ΕΕ θα απειλήσει την Τουρκία με πάγωμα των συζητήσεων για την τελωνειακή ένωση

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία αναμένεται να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλώντας με αντίποινα την Τουρκία για τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα περιοριστεί σε μια απλή προειδοποίηση προς την Άγκυρα και όχι σε συγκεκριμένες κυρώσεις, όπως ζητούν Λευκωσία και Αθήνα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχέδιο ανακοινωθέντος του οποίου έλαβε γνώση το Bloomberg, οι κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ θα διακηρύξουν ότι θα παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επαναλάβουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα. Επίσης, η ΕΕ θα αποστείλει το μήνυμα ότι ενδέχεται να υπάρξει κλιμάκωση, καθώς «η Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει υποστηρίζοντας πλήρως την Κύπρο», εφόσον συνεχιστούν οι γεωτρήσεις. Το σχέδιο πρόκειται να υποβληθεί σήμερα προς έγκριση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, διπλωμάτες σημείωναν ότι η Λευκωσία επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση. Κατά μία ευρωπαϊκή πηγή η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων, εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Το θέμα μπορεί να αφορά την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην Ένωση.

Σημειώνεται πως η διένεξη της Άγκυρας με την Κύπρο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά διαφωνιών της ΕΕ με την Τουρκία σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και η ποιότητα της δημοκρατίας. Παρά τις εντάσεις, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πολύ προσεκτικές να μην τραυματίσουν μια σχέση που κρατά εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σε τουρκικό έδαφος και μακριά από την Ευρώπη. Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών πιθανότατα θα αναβάλουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Παρά τις πιέσεις που ασκούν οι κυβερνήσεις χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί θα αναφέρουν ότι προτίθενται να επανεξετάσουν το ζήτημα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Πάιατ: Η Τουρκία να σταματήσει τις προβοκατόρικες ενέργειές της

Με ένα σαφές «μήνυμα» προς την Άγκυρα έφτασε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στη στρατιωτική αεροπορική βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκι Μαγνησίας, προκειμένου να παραστεί στην επίσημη τελετή εντάξεως των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D/SD Chinook και 70 OH-58D Kiowa Warrior, που παρελήφθησαν αμφότερα από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού.

Όπως αναφέρει το lawandorder.gr, φάνοντας ο Αμερικανός Πρεσβευτής στο Στεφανοβίκι κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει αμέσως τις προβοκατόρικες ενέργειες και να επιστρέψει στο διάλογο».

πηγή newpost.gr

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ