Ρεπορτάζ

Ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. απασχολεί τους δημάρχους της Δωδ/σου

«Εργαλείο απαραίτητο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο Δημοτικός Φόρος Δωδεκανήσου. Αν μάλιστα γίνουν και οι βελτιώσεις που πρότεινε η επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο ΔΗΦΟΔΩ θα γίνει ακόμη καλύτερος».

Αυτό επισημάνθηκε σε συνεδρίαση της Τοπικής Επιτροπής της ΠΕΔ που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά.
Αιτία ανησυχίας για τους δημάρχους είναι ότι ο ΔΗΦΟΔΩ κρίθηκε από τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αντισυνταγματικός.
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, ο Δήμος Ρόδου θα πρέπει να αποδείξει πως ο Δημοτικός Φόρος συνεχίζει να είναι αναπτυξιακό εργαλείο για την αυτοδιοίκηση και τα νησιά.
Αυτός είναι ο λόγος που κρίθηκε επιβεβλημένο να γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό στη συνεδρίαση της τοπικής επιτροπής της ΠΕΔ.

«Αμφισβητείται η συνταγματικότητα του δημοτικού φόρου. Οι εισηγητές είναι διαφορετικοί και θα εξετάσουν το θέμα από την αρχή. Πίστευα πως θα μπορούσε να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας ο ΔΗΦΟΔΩ. Κινδυνεύει να καταπέσει όμως ο φόρος που έχει μοναδική σημασία για την αυτοδιοίκηση. Στην επιτροπή που συγκροτήθηκε για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία του φόρου, μετείχαν και επιχειρηματίες. Τάχθηκαν τελικά υπέρ της διατήρησης του ΔΗΦΟΔΩ, φθάνει να υπάρχει συνεργασία. Μέχρι σήμερα κυριαρχούσε η αίσθηση πως τα έσοδα δαπανούνταν οπουδήποτε. Οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε η επιτροπή μας καλύπτουν. Ένα τέτοιος φόρος πρέπει να έχει ευελιξία», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως η επιτροπή που θα συσταθεί για τη διαχείριση των εσόδων, που θα εισπράττονται από το Δημοτικό Φόρο θα πρέπει να έχει γνωμοδοτικό ρόλο.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μιχαήλ που αναφέρθηκε στις προτάσεις στις οποίες κατέληξε η επιτροπή για την άρση των στρεβλώσεων του Δημοτικού Φόρου.
«Δημιουργήσαμε νέα κλίμακα και αναπροσαρμόσαμε τα ποσοστά επιβάρυνσης. Έχουν αμβλυνθεί πολύ οι αντιθέσεις που υπήρχαν. Αυτό όμως θα έχει ως συνέπεια τη βαθμιαία μείωση σε ποσοστό 28% των εσόδων της ΤΑ. Καταθέσαμε και πρόταση για τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων. Η πενταμελής επιτροπή θα συνεχίσει να υφίσταται και θα καθορίσουμε τους τομείς που θα πηγαίνουν τα χρήματα. Οι πόροι θα επιστρέφουν στην κοινωνία. Με τις αλλαγές θα ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις. Θα πρέπει να βρεθεί κοινός τρόπος συνεννόησης. Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να πάμε όλοι μαζί συντεταγμένα. Η επιχειρηματικότητα είναι η μοναδική ελπίδα ανάταξης της οικονομίας. Εμείς θεωρούμε πως ο ΔΗΦΟΔΩ είναι απαραίτητος αφού εξορθολογιστούν οι στρεβλώσεις», δήλωσε ο κ. Μιχαήλ Μιχαήλ.

«Χαίρομαι που είναι σε καλό δρόμο το θέμα αυτό», δήλωσε ο δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου.
«Ήταν γνωστό πως υπήρχαν στρεβλώσεις. Δημιουργείται ένα καλό κλίμα για να γίνει αποδεκτός ο Δημοτικός Φόρος από το σύνολο της κοινωνίας. Να εκφράσω την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και δεν θα καταργηθεί ο συγκεκριμένος φόρος που είναι σημαντικός», δήλωσε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτης Κονταράτος.

«Έχει κριθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος. Δεν θα κερδίσουμε κάτι αν συζητούμε μεταξύ μας για το ΔΗΦΟΔΩ. Να κατατεθεί το θέμα στα νέα δημοτικά συμβούλια για να κρίνουν τι θα πράξουν», δήλωσε το μέλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια απόφαση τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν θα ωφελήσουν οι προτάσεις. Πρέπει να κινηθούμε και σε επίπεδο πολιτικό. Αν επεκταθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα ο ΔΗΦΟΔΩ αυτό θα είναι το σπουδαιότερο επιχείρημα. Η Ολομέλεια θα δει το θέμα από την αρχή», δήλωσε ο νομικός σύμβουλος της ΠΕΔ κ. Νίκος Πέρρος.

«Κέρδος, το γεγονός ότι συγκλίνουν οι θέσεις της ΤΑ και του επιχειρηματικού κόσμου. Δεν ξέρω επί τις ουσίας τι θα γίνει στο ΣτΕ. Ανοίγει ο διάλογος. Να παλέψουμε», δήλωσε ο κ. Θεοδόσης Νικηταράς.
«Η απόφασή μας κάποια στιγμή, όταν θεσμοθετηθεί, θα πάει και στα δημοτικά συμβούλια. Απασχολεί το συγκεκριμένο ζήτημα την ΤΑ εδώ και πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει κανείς καλύτερος να ομιλήσει για το θέμα από την επιτροπή που συστάθηκε και τη διοίκηση του ΟΕΕ που επεξεργάστηκε το θέμα. Θα ήταν παράλειψη να μην πάρει θέση η ΠΕΔ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος.
Οι δήμαρχοι συμφώνησαν με τις προτάσεις της τοπικής επιτροπής για την τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Δημοτικού Φόρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου